Przepis na tiramisu bez jajek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm

W misce połącz śmietankę i mascarpone, zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.

Blachę do pieczenia wyłóż biszkoptami i skropl je espresso.

Na warstwę biszkoptów wyłóż porcję kremu.

Następnie znów ułóż warstwę nasączonych kawą biszkoptów.

Na samą górę wyłóż warstwę kremu i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Gotowe ciasto posyp kakao i podawaj.

tiramisu bez jajek
Tiramisu bez jajek
Koszt przygotowania dania
22.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
322 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Tiramisu bez jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tiramisu bez jajek

Większość deserów, które przygotowujemy, w swoim składzie zawierają jajka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci mój przepis na tiramisu bez jajek. Dlatego, jeśli nie spożywasz ich, będzie to idealny deser, także dla Ciebie. Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, także, wtedy gdy zalega nam spora ilość biszkoptów, z którymi nie mamy co zrobić. Nawet jeśli będą twarde, możesz wykorzystać je do tiramisu, ponieważ będą one nasączone kawą.

Przepis na to pyszne ciasto jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego przygotujemy je w bardzo krótkim czasie. Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować tylko kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Zaopatrz się w biszkopty, słodką śmietankę, serek mascarpone, kakao w proszku i espresso.

Wystarczy, że w misce wymieszasz śmietankę z serkiem mascarpone, a następnie zmiksujesz do uzyskania jednolitego kremu. Odstaw krem na chwilę, a w tym czasie przygotujemy spód ciasta. Wyłóż blachę biszkoptami i skropl wcześniej przygotowanym naparem z kawy. Możesz połączyć go również z likierem. Ja jednak zdecydowałam się na nasączenie biszkoptów tylko kawą, deser będzie delikatniejszy, ale też wyrazisty. Na tak przygotowane biszkopty wyłóż krem, a następnie kolejną warstwę biszkoptów. Postępuj tak do czasu, gdy nie zużyjesz wszystkich składników. Te, które wykorzystałam w przepisie, wystarczą Ci na dwie warstwy, gdzie na samej górze będzie krem.

Tak przygotowane ciasto z biszkoptami włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto będzie dobre do podania gościom. Gotowe ciasto posyp kakao w proszku.

Tiramisu to rodzaj deseru, który podaje się na zimno. Pamiętaj, aby po pokrojeniu ciasta, schować je od razu do lodówki. Ciasto nie powinno stać w temperaturze pokojowej, ponieważ rozpuści się.

Zatem skoro już wiesz jak zrobić tiramisu bez jajek, koniecznie spróbuj sam.

Wartości odżywcze tiramisu bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
322.13 kcal
322.13 kcal
Białko
3.40 g
3.40 g

Węglowodany w tiramisu bez jajek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
15.88 g
15.88 g
Węglowodany przyswajalne
14.70 g
14.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
28.12 g
28.12 g
Tłuszcze nasycone
20.89 g
20.89 g
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu bez jajek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tiramisu bez jajek

Lista alergenów dla tiramisu bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania tiramisu bez jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
20 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Espresso
50 ml
1 sztuka
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na tiramisu bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób