Tiramisu bez jajek

Opublikowano: 03.12.2021 r., 11:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezjajeczne tiramisu w szklanym naczyniu
Tiramisu bez jajek
Ekspresowe tiramisu bez jajek i bez pieczenia? Dlaczego nie, poznaj mój prosty sposób i koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
322 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty - 20 sztuk (200 g)
  • Espresso - 1 sztuka (50 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (500 ml)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na tiramisu bez jajek krok po kroku

W misce połącz śmietankę i mascarpone, zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.

Blachę do pieczenia wyłóż biszkoptami i skropl je espresso.

Na warstwę biszkoptów wyłóż porcję kremu.

Następnie znów ułóż warstwę nasączonych kawą biszkoptów.

Na samą górę wyłóż warstwę kremu i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Gotowe ciasto posyp kakao i podawaj.

Jak oceniasz przepis na tiramisu bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat tiramisu bez jajek

Większość deserów, które przygotowujemy, w swoim składzie zawierają jajka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci mój przepis na tiramisu bez jajek. Dlatego, jeśli nie spożywasz ich, będzie to idealny deser, także dla Ciebie. Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, także, wtedy gdy zalega nam spora ilość biszkoptów, z którymi nie mamy co zrobić. Nawet jeśli będą twarde, możesz wykorzystać je do tiramisu, ponieważ będą one nasączone kawą.

Przepis na to pyszne ciasto jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego przygotujemy je w bardzo krótkim czasie. Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować tylko kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Zaopatrz się w biszkopty, słodką śmietankę, serek mascarpone, kakao w proszku i espresso.

Wystarczy, że w misce wymieszasz śmietankę z serkiem mascarpone, a następnie zmiksujesz do uzyskania jednolitego kremu. Odstaw krem na chwilę, a w tym czasie przygotujemy spód ciasta. Wyłóż blachę biszkoptami i skropl wcześniej przygotowanym naparem z kawy. Możesz połączyć go również z likierem. Ja jednak zdecydowałam się na nasączenie biszkoptów tylko kawą, deser będzie delikatniejszy, ale też wyrazisty. Na tak przygotowane biszkopty wyłóż krem, a następnie kolejną warstwę biszkoptów. Postępuj tak do czasu, gdy nie zużyjesz wszystkich składników. Te, które wykorzystałam w przepisie, wystarczą Ci na dwie warstwy, gdzie na samej górze będzie krem.

Tak przygotowane ciasto z biszkoptami włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto będzie dobre do podania gościom. Gotowe ciasto posyp kakao w proszku.

Tiramisu to rodzaj deseru, który podaje się na zimno. Pamiętaj, aby po pokrojeniu ciasta, schować je od razu do lodówki. Ciasto nie powinno stać w temperaturze pokojowej, ponieważ rozpuści się.

Zatem skoro już wiesz jak zrobić tiramisu bez jajek, koniecznie spróbuj sam.

Alergeny w tiramisu bez jajek

Lista alergenów dla tiramisu bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze tiramisu bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Ekspresowe tiramisu bez jajek będzie idealnym rozwiązaniem np. dla alergików. Korzystaj z tego przepisu gdy szybko chcesz przygotować słodki deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
322.13
322.13
Białko (g)
3.40
3.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.88
15.88
Węglowodany przyswajalne (g)
14.70
14.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
1.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
28.12
28.12
Tłuszcze nasycone (g)
27.69
27.69
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu bez jajek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tiramisu bez jajek

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
20 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Espresso
50 ml
1 sztuka
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
26.50