Dania z jogurtem

dania z jogurtem

Jogurt pochodzi ze sfermentowanego mleka i zawiera żywe kultur bakterii. Ma ogromne wartości prozdrowotne i uważany jest za przyczynę długowieczności ludów, które piją go na co dzień. Swoją wartość odżywczą zawdzięcza obecności bakterii probiotycznych, które poprawiają pracę układu pokarmowego. W sklepach dostępny jest jogurt naturalny, jogurt owocowy i jogurt typu greckiego. Kubeczek jogurtu naturalnego lub owocowego stanowi idealną przekąskę, która szybko zaspokaja głód. Ale jogurt można też z powodzeniem wykorzystać w kuchni jako bazę do sosów i dipów, dodatek do musli czy potraw śniadaniowych. Na obiad robimy chłodnik z jogurtu, zaś na deser placki, racuchy lub ciasto jogurtowe.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z jogurtem

Przepisy w temacie dania z jogurtem

Najciekawsze artykuły w temacie dania z jogurtem

Jakie dania można przygotować z jogurtem? Przedstawiamy zbiór przepisów

Produkty mleczne, jak jogurt i kefir kojarzą się głównie z potrawami na śniadanie. Zdrowy i nietuczący jogurt nie tylko świetnie smakuje, lecz także poprawia zdrowie. Gdy nagle dopadnie nas głód wystarczy wypić kubeczek jogurtu. Z dodatkiem jogurtu robimy także sosy do sałatek, potrawy obiadowe oraz placki i ciasta. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na potrawy z dodatkiem jogurtu i doradzamy jak zrobić dania fit z jogurtem.

Dania z jogurtem w kuchni - dlaczego warto jeść potrawy z jogurtem?

Jogurt powstaje w wyniku fermentacji surowego mleka przy pomocy bakterii. Nazwa jogurt jest zastrzeżona dla produktów z żywymi kulturami bakterii. Dzięki fermentacji białko zawarte w mleku staje się bardziej strawne, zaś składniki mineralne są bardziej przyswajalne. Warto go włączyć do diety, gdyż ma ważne działanie prozdrowotne.

Jogurt naturalny zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń oraz witaminy z grupy B. Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na pracę jelit. Jogurt zawiera znacznie więcej aminokwasów niż mleko. Największa korzyść, jaka płynie ze spożywania jogurtów, wynika z probiotycznych właściwości bakterii. Probiotyki uznawane są za dobre bakterie, które zapobiegają przenikaniu do organizmu bakterii patogennych, a co za tym idzie zmniejszają ilość reakcji zapalnych. Bakterie probiotyczne usprawniają trawienie, dlatego też zapobiegają otyłości. Jednocześnie zapobiegają schorzeniom żołądka. Poprawiają odporność organizmu.

Spożycie jogurtu uważa się za przyczynę długowieczności wielu ludów, które jedzą go na co dzień. Pochodzenie jogurtu nie jest do końca znane. Przypuszcza się, że wynaleziono go w Indiach. Przywędrował stamtąd na Bałkany, gdzie od wieków był naturalnym napojem ludności wiejskiej.

W sklepach dostępny jest jogurt naturalny i jogurt owocowy o różnych smakach. Możemy również wybrać jogurt typu greckiego, który jest bardziej gęsty i ma większą zawartość tłuszczu.

Najciekawsze przepisy na dania z jogurtem

Jogurt na śniadanie

Wartościowe i pożywne śniadanie powinno zawierać białko, węglowodany i witaminy. Białka dostarczają głównie produkty mleczne. Mleko stanowi tradycyjny napój śniadaniowy. Kiedyś na śniadanie jadało się zupy mleczne lub owsianki na mleku, które dziś wyszły prawie całkowicie z mody. Wiele osób zastępuje mleko jogurtem, który posiada bardziej przyswajalne białko.

Jogurt naturalny lub owocowy stanowi danie samo w sobie, szczególnie że można go zabrać do pracy na drugie śniadanie. Jogurt nadaje się też na idealną przekąskę, gdy nagle dopadnie nas głód. Świetny pomysł na śniadanie stanowi musli z jogurtem. Wystarczy wieczorem zalać wodą płatki owsiane, orzechy, pestki i owoce, zaś rano dodać jogurt i zjeść.

Dobry pomysł na pożywne śniadanie fit stanowi również połączenie jogurtu z nasionami chia. Dla urozmaicenia smaku dodajemy również owoce, bakalie i miód. Jest to również szybkie śniadanie, które wystarczy przygotować poprzedniego dnia i nie tracić rano czasu, szczególnie że chia muszą zostać namoczone przed jedzeniem.

Pomysłów na potrawy śniadaniowe z dodatkiem jogurtu jest bez liku. Jogurt z powodzeniem zastępuje śmietanę i majonez w potrawach fit. Świetnie smakuje twarożek z dodatkiem jogurtu i warzyw, jak rzodkiewka czy ogórek. Jogurt można również zastosować zamiast majonezu, jako spoiwo do past do pieczywa.

Jogurt naturalny będzie też świetną bazą do wypieku placków i racuchów na śniadanie lub kolację. Najprostsze placuszki smażymy z mąki połączonej z jogurtem lub kefirem. Będą jeszcze smaczniejsze jeśli dodamy jajka i drożdże.

Potrawy z jogurtem na obiad

Jogurt wydaje się idealnym dodatkiem do śniadania. Lecz sprawdzi się również na obiad, szczególnie w daniach dietetycznych. Jogurt ma znacznie mniej tłuszczu niż śmietana i majonez, dlatego też może zastąpić te produkty w daniach fit.

Jogurt naturalny lub kefir stanowi bazę do zrobienia chłodnika, który sprawdzi się w upalne dni. Do jogurtu dodajemy utarte buraki, świeży lub kiszony ogórek, rzodkiewkę i ulubione przyprawy. Z jogurtu zrobimy też pyszne sosy i dipy. Klasycznym sosem na bazie jogurtu jest grecki sos tzatziki. Do jogurtu, najlepiej typu greckiego, dodajemy utarty świeży ogórek, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, posiekany koperek jak również oliwę z oliwek i miętę. Na szybko robimy tzatziki z jogurtu typu greckiego z dodatkiem mieszanki ziołowej tzatziki. Sos tzatziki idealnie pasuje do mięs, szaszłyków, karkówki z grilla, kiełbasy czy też do kanapek.

Osoby dbające o linię wolą tworzyć przepisy na sosy do sałatek na bazie jogurtu, który jest lżejszy i mniej kaloryczny niż majonez lub śmietana. Jogurt z dodatkiem musztardy z powodzeniem zastępuje majonez w sałatkach fit. Przepisy na dipy i sosy na bazie jogurtu są łatwe do wykonania, a co najważniejsze nietuczące. Wystarczy do jogurtu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek i ulubione przyprawy. Sosy jogurtowe pasują nie tylko do sałatek, lecz także do kurczaka, jajek czy wieprzowiny. Ciekawy pomysł stanowi zalewa jogurtowa do pieczenia mięsa lub jogurtowa marynata do mięsa. Dodatek jogurtu sprawia, że mięso jest wilgotne i kruche.

Ciekawy pomysł na dania fit z dodatkiem jogurtu

Jogurt świetnie sprawdza się jako składnik deserów fit. Sam jogurt owocowy stanowi pyszną przekąskę lub deser. Sałatka owocowa, pudding z chia, czy też różnego rodzaju smoothie, świetnie smakują z dodatkiem jogurtu.

Co ciekawe, jogurt stanowi również bazę do wypieku ciast fit. Ciasta jogurtowe są nie tylko pyszne, lecz także łatwe do zrobienia. Należą one do ciast, które zawsze się udają. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest bardziej pulchne i wspaniale wilgotne. Na wierzchu układamy owoce, na przykład truskawki, borówki, jagody czy jabłka. Co ciekawe, z dodatkiem jogurtu możemy również upiec chleb.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto