Sernik dyniowy

Opublikowano: 17.04.2021 r., 17:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na małym talerzu leży kawałek sernika dyniowego. W oddali widać resztę ciasta, małe dynie oraz kawałki cynamonu. Na talerzyku obok ciasta znajduje się mały, metalowy widelec do ciast.
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy to pyszny deser sezonowy. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy, dlatego wypróbuj naszego przepisu na to nieziemskie kremowe i delikatne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
381 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Dynia masa produktu po usmażeniu i zblendowaniu (400 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska

Przepis na sernik dyniowy krok po kroku

Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z dodatkiem, aby dynia zmiękła.

Podsmażoną dynię zblenduj na gładki krem i pozostaw do wystygnięcia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Jaja zmiksuj z cukrem na gładką, kremową masę, następnie dodaj mascarpone, twaróg, puree z dyni oraz skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie zmiksuj.

Masę twarogową przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę.

Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik dyniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat sernika dyniowego

Sernik dyniowy to obowiązkowa pozycja na przepyszne słodkości w okresie jesiennym. Fit sernik z dynią hokkaido i z mascarpone to doskonały wybór na przepyszny deser oraz dodatek do kawy i herbaty. Przepis na sernik dyniowy jest prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Ten pyszny i puszysty sernik swoją aksamitną kremowo pomarańczową barwę zawdzięcza puree z dyni, z którego przygotowany jest ten prosty sernik. Jest to ciasto przygotowywane bez spodu. Produkty spożywcze niezbędne do zrobienia sernika to twaróg sernikowy, dynia hokkaido, serek mascarpone, skrobia ziemniaczana, cukier oraz jaja kurze. Przed przygotowaniem ciasta na sernik powinniśmy przygotować puree z dyni - podsmażoną dynię powinniśmy zblendować na gładki mus. Sernik możesz podawać z polewą z białej czekolady lub z dodatkiem sezonowych kwaskowatych owoców.

Sernik z dodatkiem dyni to bogactwo składników mineralnych i witamin. Dynia w swoim składzie zawiera beta-karoten, dzięki któremu zawdzięcza swój pomarańczowy kolor. Składnik ten zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości. Dodatkowo dynia zawiera cynk oraz witaminę C, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Obecność witaminy A, C oraz E pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry i skutecznie walczą z procesem powstawania zmarszczek. Warzywo to w większości składa się z wody, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Dynia wspomaga również proces odchudzania, ponieważ jest warzywem niskokalorycznym i zawiera spore ilości błonnika, sprawiając, że odczuwamy dłużej uczucie sytości po jej spożyciu. Aby włączyć to warzywo do swojej diety możesz podawać ją upieczoną, w formie zupy krem lub wykorzystać nasz przepisu na to pyszne ciasto.

Podsumowując sernik dyniowy bez spodu to doskonały pomysł na pyszny i pełnowartościowy fit deser. Obecność dyni w tym przepisie znacząco podwyższa wartość odżywczą dania oraz nadaje mu charakterystycznego pomarańczowego koloru.

Alergeny w serniku dyniowym

Lista alergenów dla sernika dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
152.65
381.63
Białko (g)
7.33
18.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.92
32.29
Węglowodany przyswajalne (g)
12.67
31.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.93
19.82
Tłuszcze nasycone (g)
7.02
17.54
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
2.28
Cholesterol (mg)
53.41
133.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
116.03
290.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.72
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.88
4.70
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.53
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.97
77.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
0.66
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.60
34.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
621.34
1553.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
173.69
434.22
Potas (mg)
155.37
388.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.13
170.33
Fosfor (mg)
108.02
270.06
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.95
22.37
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.94
Cynk (mg)
0.38
0.95
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika dyniowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika dyniowego

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
masa produktu po usmażeniu i zblendowaniu
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
44.00