Przepis na tort z owocami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, miska, szpatułka, patera, szpatułka do smarowania kremów

Białka oddziel od żółtek, a potem do białek dodaj szczyptę soli. Ubij białka na pianę i stopniowo dodaj 4/5 szklanki cukru (175 g) i 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g). Gdy cukier całkowicie rozpuści się w białkach, dodaj żółta (po jedyną co 5-10 sekund).

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszaj i przesiej.

Do jajek z cukrem dodaj partami mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Na spodzie tortownicy umieść papier do pieczenia. Przelej tam całą masę i dobrze wyrównaj.

Piekarnik rozgrzej do 165 stopni (grzanie góra-dół) i piecz biszkopt przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Po tym czasie wyciągnij biszkopt i poczekaj, aż ostygnie. Ciasto oddziel nożem od brzegów tortownicy i ściągnij rant. Poczekaj, aż ciasto na pewno będzie ostudzone i wtedy podziel je na 2 części.

Schłodzoną śmietanę kremówkę umieść w misce i dobrze ubij. Dodaj serek mascarpone i 1 cukier wanilinowy, a potem miksuj do połączenia się składników.

Na paterze umieść rant od tortownicy. Do rantu włóż pierwszy biszkopt. Następnie nałóż krem i powkładaj wiśnie. Krem z wiśniami przykryj drugim biszkoptem, a potem ponownie wysmaruj kremem. Ciasto umieść na 1 h w lodówce.

Z ciasta ściągnij rant. Za pomocą specjalnej szpatułki nanieść krem na boki ciasta i dobrze wyrównaj.

Tort posyp białą cukrową posypką i udekoruj wiśniami kandyzowanymi.

Ciasto schowaj do lodówki na 1 h.

Tort z owocami znajduje się na talerzyku. Obok ciasto leży widelczyk. W tle widać porcje ciasta, dzbanek i kubki.
Tort z owocami
Koszt przygotowania dania
32.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
382 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Tort z owocami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie z owocami

Istnieje bardzo dużo tortów. Tort może być m.in. lekki, bezowy, lodowy czy z owocami. Możesz tworzyć kolorowe biszkopty za pomocą barwników spożywczych. To samo tyczy się kremów. Całość możesz dekorować np. małymi bezami, owocami, cukrowymi posypkami, kuleczkami, dropsami czekoladowymi, startą czekoladą czy marcepanem. Opcji jest bardzo dużo. Czerpiąc inspiracje z różnych przepisów możesz stworzyć coś własnego, co będzie zawierała twoje ulubione składniki (np. krem czekoladowy, waniliowy biszkopt i truskawki).

Tort z owocami jest pyszny i idealnie nadaje się na przyjęcie urodzinowe. Jeśli chcesz, owoce możesz umieścić tylko na wierzchu, a w środku możesz zrobić krem czekoladowy i waniliowy biszkopt. Masa do tortu z owocami może być z serka mascarpone i śmietanki. Nie musisz decydować się na wiśnie lub wiśnie kandyzowane, ponieważ odpowiednie będą też inne owoce. Ten przepis na tort z owocami możesz dowolnie modyfikować.

Tort bezowy ze świeżymi owocami to również dobry pomysł na tort urodzinowy. Warto wybrać takie owoce, które są kwaśne, ponieważ będą wtedy kontrastowały ze słodkimi, bezowymi blatami. W przypadku takiego bezowego ciasta trzeba wziąć pod uwagę to, że bezę należy przygotować dzień wcześniej. Tego tortu nie powinno się mrozić ani przechowywać w lodówce. Wilgoć nie jest wskazana przy bezach, a owoce sprawią, że krem i beza zaczną się rozpuszczać. Taki tort najlepiej zrobić tuż przed imprezą urodzinową i zjeść w ten sam dzień.

Warto jednak wiedzieć, że nawet taki zwykły tort letni nie będzie prosty. Jeżeli zdecydujesz się na mniejszą tortownicę, ciasto wyrośnie wyższe. Wtedy biszkopt możesz podziel na 3 lub 4 blaty. Każdy płat biszkoptu, poza tym na samej górze, możesz nasączyć ponczem. Jeżeli ma to być tort dla dorosłych, możesz zdecydować się na wódkę (lub spirytus), wodę i kawę parzoną. Odpowiednia będzie też nalewka wiśniowa, rum lub po prostu kawa rozpuszczalna. Dla dzieci wskazana jest woda z sokiem z cytryny lub woda z kilkoma kroplami wybranego olejku.

Wartości odżywcze tortu z owocami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
273.09 kcal
382.33 kcal
Białko
4.46 g
6.25 g

Węglowodany w torcie z owocami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
25.27 g
35.38 g
Węglowodany przyswajalne
20.48 g
28.67 g
Brak danych dla: biała cukrowa posypka, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.58 g
Brak danych dla: biała cukrowa posypka, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
17.07 g
23.90 g
Tłuszcze nasycone
15.90 g
22.26 g
Brak danych dla: wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.06 g
1.48 g
Brak danych dla: wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Cholesterol
91.51 mg
128.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, biała cukrowa posypka, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort z owocami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
75.84 mg
106.18 mg
Brak danych dla: wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z owocami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie z owocami

Lista alergenów dla tortu z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu z owocami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
4/5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Cukier drobny
175 g
4/5 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 175 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Mąka ziemniaczana
24 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 24 g
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Wiśnie
250 g
Wydrylowane
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Biała cukrowa posypka
30 g
3.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 30 g
Wiśnie kandyzowane
80 g
1 garść
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na tort z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób