Przepis na tort marchewkowy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, sok z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia, laska wanilii
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka do smarowania kremów

Mąkę, cukier, orzechy włoskie, mielone siemię lniane, startą marchewkę na drobnych oczkach, olej rzepakowy i prażone jabłka łączymy na jednolitą masę Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, oraz sok z cytryny i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zimne ciasto kroimy wzdłuż na pół.

Do miski wlewamy mleczko kokosowe i ubijamy je na puszystą i gęstą masę. Pod koniec dodajemy zawartość laski wanilii oraz mascarpone. Łączymy całość mikserem na jednolitą masę na małych obrotach.

Na spód wykładamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim spodem.

Pozostałą częścią smarujemy górę ciasta.

Tort marchewkowy na talerzu
Tort marchewkowy
Koszt przygotowania dania
16.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
106

Tort marchewkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie marchewkowym

Pyszny tort marchewkowy z kremem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jabłek, marchewki, orzechów i kremu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciastka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tort marchewkowy? Przygotowanie go jest proste. Na początku mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier, orzechy włoskie, mielone siemię lniane, startą marchewkę na małych oczkach, olej rzepakowy oraz prażone jabłka (możemy przygotować je samodzielnie lub kupić gotowe z dobrym składem) mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodajemy również sodę, proszek do pieczenia, sok z cytryny oraz cynamon i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i kroimy na pół wzdłuż. W misce ubijamy mleczko kokosowe na gęstą i puszystą masę. Następnie dodajemy mascarpone oraz zawartość laski wanilii. Ponownie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy mikserem na małych obrotach. Na spód wykładamy ¾ kremu. Przykrywamy go drugim spodem. Pozostałą częścią smarujemy górę tortu. Opcjonalnie możemy go przyozdobić ulubionymi dodatkami.

Przepis na tort marchewkowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków.

Wegański tort z serkiem mascarpone odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Tort jest również odpowiedni dla dzieci.

Wartości odżywcze tortu marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
276.55 kcal
290.38 kcal
Białko
4.67 g
4.91 g

Węglowodany w torcie marchewkowym

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany
30.47 g
31.99 g
Węglowodany przyswajalne
27.22 g
28.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.25 g
3.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
15.97 g
16.77 g
Tłuszcze nasycone
9.02 g
9.48 g
Tłuszcze nienasycone
6.65 g
6.98 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Cholesterol
24.19 mg
25.40 mg

Witaminy w przepisie na tort marchewkowy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A
164.52 µg (mcg)
172.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
1.38 mg
1.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
3.54 µg (mcg)
3.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.27 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
17.92 µg (mcg)
18.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
1598.09 µg (mcg)
1678.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort marchewkowy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
62.72 mg
65.85 mg
Potas
182.45 mg
191.58 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
60.81 mg
63.85 mg
Fosfor
127.76 mg
134.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
41.32 mg
43.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
1.03 mg
Cynk
0.78 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu marchewkowego 106
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie marchewkowym

Lista alergenów dla tortu marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania tortu marchewkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Mielone siemię lniane
10 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jabłka prażone
130 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 130 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na tort marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób