Przepis na ciasto leśny mech krok po kroku
- Szpinak 500 g
- Olej rzepakowy 150 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) 50 g
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 250 g 2 szklanki
- Proszek do pieczenia 10 g 2 łyżeczki
- Mascarpone 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Porzeczki czerwone 150 g
Szpinak umyj i osusz.
Umyte liście włóż do naczynia blendera i zblenduj na mus.
Jajka wbij do miski i dodaj ksylitol (2 łyżki)
Ubijaj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.
Powoli dodawaj olej, ciągle mieszając, do połączenia składników.
Do miski dodaj mus ze szpinaku i wymieszaj.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
Gotową masę wylej do formy do pieczenia.
Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotuj krem.
Mascarpone i śmietankę przełóż do miski, dodaj pozostały ksylitol i wanilię.
Ubijaj mikserem do uzyskania delikatnej, puszystej masy.
Upieczone ciasto przekrój na dwie części (poziomo).
Dolną wartwę posmaruj przygotowanym kremem i przykryj drugą połową ciasta.
Całość ozdób porzeczkami.
-
Blok czekoladowy
-
Biszkopt
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Chlebek bananowy fit
-
Placek z cukinią
-
Ciasto jogurtowe
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Placek z marchewką
-
Brownie z fasoli
-
Ciasto na tartę
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Sernik z malinami
-
Ciasto wiewiórka
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto na zimno
-
Dietetyczne ciasta

(liczba kalorii)
Ciasto leśny mech - cechy przepisu
Więcej o cieście leśny mech
Ciasto leśny mech to pomysł na oryginalne, niecodzienne ciasto, które zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Pięknie prezentuje się na stole dlatego jest idealne na wszelkie spotkania rodzinne, imprezy z przyjaciółmi, czy specjalne okazje. Ostatnio zyskuje na popularności, również dlatego, że jest przygotowywane ze świeżym szpinakiem, a więc idealnie wpasowuje się w modne fit przepisy. Co więcej przygotowuje się je z tanich i łatwo dostępnych składników.
Przepis na ciasto leśny mech nie jest wcale, aż tak skomplikowane jak mogłoby się to wydawać. Jeśli nie wiesz jak zrobić tort szpinakowy z serkiem mascarpone, koniecznie poznaj przepis i zaskocz nim znajomych i domowników.
W pierwszej kolejności należy zabrać się za biszkopt ze szpinakiem. Świeży lub mrożony szpinak, w zależności od sezonu i dostępności świeżych warzyw, należy dokładnie zblendować na jednolity mus. W drugiej misce wystarczy ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę oleju lub roztopionego masła, ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Do tak powstałej masy na placek wystarczy dodać szpinak i ponownie wymieszać. Zielony mech gotowy do pieczenia!
Kolejnym elementem jest krem do ciasta. Najlepszy przygotowuje się na bazie mascarpone i słodkiej śmietanki 30%. Składniki te wystarczy ubić mikserem z dodatkiem cukru i ziarenek wanilii. Tak powstały krem jest puszysty, delikatny i idealnie kremowy, z wyczuwalną nutką słodyczy i wanilii.
Biszkopt po upieczeniu przekrajamy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy wedle uznania. Do dekoracji możemy wykorzystać płatki migdałowe, tarą czekoladę, kakao, cynamon, listki mięty, a także owoce. Ciasto leśny mech świetnie smakuje na przykład z jagodami, czy borówkami. Jeśli zależy nam na dietetycznej wersji ciasta cukier najlepiej zastąpić naturalnym słodzikiem, na przykład ksylitolem lub erytrytolem i zrezygnować z dodatki słodkiej śmietanki, która jest bardzo kaloryczna.
Ciasto świetnie sprawdza się jako deser, podwieczorek, coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty. Jest też bardzo efektywnym daniem na każdą imprezę czy spotkanie rodzinne.
Wartości odżywcze ciasta leśny mech
Energia i białka
Węglowodany w cieście leśny mech
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto leśny mech
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście leśny mech
Lista alergenów dla ciasta leśny mech przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%