Przepis na tartę z mascarpone krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, folia spożywcza, miska, siekaczka do ciasta kruchego, forma do tarty 27 cm

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej zimne masło, żółtka i cukier puder. Zrób kruszonkę za pomocą noża lub siekaczki do ciasta.

Kruszonkę zbierz w kulkę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij z cukrem, na koniec dodaj mascarpone i dokładnie zmiksuj na gładko.

Bitą śmietanę z mascarpone wylej na ciasto.

Na wierzchu ułóż owoce i pozostaw do wystudzenia przez 2 godziny.

Tarta z mascarpone podana na papierze po pieczenia na jasnym blacie
Tarta z mascarpone
Koszt przygotowania dania
22.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
293 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Tarta z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z mascarpone

Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w książce kucharskiej wydanej w XVII wieku. Danie to doczekało się wielu wariacji smakowych, które znacząco odbiegają od tych tradycyjnych. Tarta jest daniem, które jest podawane na zimno oraz może być wytrawne lub słodkie. Do przygotowania tarty używane jest ciasto kruche. We Francji popularnym daniem na bazie kruchego ciasta jest quiche. Danie to podawane jest na ciepło a jego nadzienie stanowi masa na bazie jajek i śmietany.

Tarta z mascarpone na słodko jest jedną pysznych propozycji dań na kruchym cieście z owocami. Pyszna tarta deserowa sprawdzi się idealnie w letnie dni. Jest ona lekka i orzeźwiająca dzięki użyciu świeżych owoców. Tarta jest szybka w przygotowaniu jednak potrzebuje ona czasu aby dobrze się schłodzić i stężeć. Ciasto na tartę to klasyczne kruche ciasto, które składa się jedynie z mąki, jajka lub żółtka, masła oraz ewentualnie śmietany. Ciasto szybko się przygotowuje jednak i ono potrzebuje czasu aby dobrze się schłodzić.

Ten pomysł na tartę na słodko z serkiem mascarpone jest jednym z wielu jakie możesz wykonać. Tarty sprawdzają się świetnie na święta a jedną z polskich wersji jest nasz polski mazurek. Wielkanocna tarta na słodko może być przygotowana na wiele sposobów i w różnych wariantach smakowych. Bożonarodzeniową tartę możesz przygotować z makiem jako zamiennik tradycyjnego makowca. Świąteczne tarty nie muszą być tylko słodkie, możesz przygotować różne wariacje tart wytrawnych. Niezależnie od tego jaką wersję robisz przepis na tartę z mascarpone oraz tartę wytrawną jest łatwy w wykonaniu i nikomu nie sprawi trudności. A jak zrobić tartę z mascarpone dowiesz się z dokładnego przepisu.

Tarta na słodko z owocami i kremem mascarpone jest pyszną formą ciasta na zimno. Letni deser możesz przygotować również z owoców mrożonych lub domową frużeliną owocową. Tarta sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy, jako poobiedni deser czy lekkie, okazjonalne ciasto.

Wartości odżywcze tarty z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
308.46 kcal
293.04 kcal
Białko
3.89 g
3.70 g
Brak danych dla: cukier puder, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
26.13 g
24.82 g
Węglowodany przyswajalne
24.74 g
23.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
20.69 g
19.66 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
17.34 g
16.47 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
11.90 mg
11.30 mg
Wapń
48.30 mg
45.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z mascarpone 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z mascarpone

Lista alergenów dla tarty z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
100 g
0,5 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietanka kremowa 30%
64 g
100 ml 0,5 małego opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 64 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Wiśnie
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
51.30
Jak oceniasz przepis na tartę z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób