Tarta z mascarpone

Opublikowano: 12.07.2021 r., 19:29 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z mascarpone podana na papierze po pieczenia na jasnym blacie
Tarta z mascarpone
Wypróbuj przepis na pyszną, letnią i lekką tartę z mascarpone. Tarta z mascarpone i owocami sprawdzi się idealnie jako deser na zimno w letnie dni.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 25 min
293 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 niepełne szklanki (250 g)
  • Masło 0,5 opakowania (100 g)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% 100 ml 0,5 małego opakowania (64 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier 1 łyżka (12 g)
  • Truskawki (100 g)
  • Maliny (100 g)
  • Wiśnie (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, folia spożywcza, miska, siekaczka do ciasta kruchego, forma do tarty 27 cm

Przepis na tartę z mascarpone krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej zimne masło, żółtka i cukier puder. Zrób kruszonkę za pomocą noża lub siekaczki do ciasta.

Kruszonkę zbierz w kulkę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij z cukrem, na koniec dodaj mascarpone i dokładnie zmiksuj na gładko.

Bitą śmietanę z mascarpone wylej na ciasto.

Na wierzchu ułóż owoce i pozostaw do wystudzenia przez 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na tartę z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat tarty z mascarpone

Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w książce kucharskiej wydanej w XVII wieku. Danie to doczekało się wielu wariacji smakowych, które znacząco odbiegają od tych tradycyjnych. Tarta jest daniem, które jest podawane na zimno oraz może być wytrawne lub słodkie. Do przygotowania tarty używane jest ciasto kruche. We Francji popularnym daniem na bazie kruchego ciasta jest quiche. Danie to podawane jest na ciepło a jego nadzienie stanowi masa na bazie jajek i śmietany.

Tarta z mascarpone na słodko jest jedną pysznych propozycji dań na kruchym cieście z owocami. Pyszna tarta deserowa sprawdzi się idealnie w letnie dni. Jest ona lekka i orzeźwiająca dzięki użyciu świeżych owoców. Tarta jest szybka w przygotowaniu jednak potrzebuje ona czasu aby dobrze się schłodzić i stężeć. Ciasto na tartę to klasyczne kruche ciasto, które składa się jedynie z mąki, jajka lub żółtka, masła oraz ewentualnie śmietany. Ciasto szybko się przygotowuje jednak i ono potrzebuje czasu aby dobrze się schłodzić.

Ten pomysł na tartę na słodko z serkiem mascarpone jest jednym z wielu jakie możesz wykonać. Tarty sprawdzają się świetnie na święta a jedną z polskich wersji jest nasz polski mazurek. Wielkanocna tarta na słodko może być przygotowana na wiele sposobów i w różnych wariantach smakowych. Bożonarodzeniową tartę możesz przygotować z makiem jako zamiennik tradycyjnego makowca. Świąteczne tarty nie muszą być tylko słodkie, możesz przygotować różne wariacje tart wytrawnych. Niezależnie od tego jaką wersję robisz przepis na tartę z mascarpone oraz tartę wytrawną jest łatwy w wykonaniu i nikomu nie sprawi trudności. A jak zrobić tartę z mascarpone dowiesz się z dokładnego przepisu.

Tarta na słodko z owocami i kremem mascarpone jest pyszną formą ciasta na zimno. Letni deser możesz przygotować również z owoców mrożonych lub domową frużeliną owocową. Tarta sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy, jako poobiedni deser czy lekkie, okazjonalne ciasto.

Alergeny w tarcie z mascarpone

Lista alergenów dla tarty z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Tarta z mascarpone jest pyszną propozycją letniego ciasta. Jest on lekkie i delikatne w smaku jednak przez wykorzystanie kruchego ciasta i mascarpone jest ona dość kaloryczna. Spożywana raz na jakiś czas nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
308.46
293.04
Białko (g)
3.89
3.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
26.13
24.82
Węglowodany przyswajalne (g)
24.74
23.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
1.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
20.69
19.66
Tłuszcze nasycone (g)
17.34
16.47
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
3.18
Cholesterol (mg)
90.88
86.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina C (mg)
9.17
8.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
11.90
11.30
Wapń (mg)
48.30
45.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.01
1.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z mascarpone 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z mascarpone

Koszt składników
51.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
100 g
0,5 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietanka kremowa 30%
64 g
100 ml 0,5 małego opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 64 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Wiśnie
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Koszt składników
51.30