Śniadanie na słodko - polecane przepisy
-
Bliny
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zrobione są z ciasta na drożdżach z mąki pszennej lub pszennej z gryczaną. Ciasto …
40 + 20 min średni 4 522 kcal -
Bananowe pancakes
Bananowe pancakes to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je łączyć z …
40 min łatwy 4 399 kcal -
Omlet cesarski
Omlet cesarski kaiserschmarrn to wyjątkowa propozycja przygotowania klasycznego omletu biszkoptowego. Jest to omlet szarpany z rodzynkami i ewentualnie dodatkiem sezonowych …
10 + 10 min łatwy 2 385 kcal -
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie to pomysł na pyszne gniazdka do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na pączki …
15 + 20 min łatwy 10 704 kcal -
Placuszki bananowe bez jajek
Placuszki bananowe bez jajek to bardzo dobry sposób na wykorzystanie produktów spożywczych, które zostały w kuchennej spiżarni. Placki z bananów …
10 + 15 min łatwy 5 552 kcal
Śniadanie na słodko - pozostałe przepisy
-
Muffinki z masłem orzechowym
Muffinki z masłem orzechowym to doskonały wybór na pyszne domowe słodkości, które zawsze się udają. Do ich przygotowania wystarczy tylko …
15 + 15 min łatwy 12 422 kcal -
Gofry na maślance
Gofry na maślance, są jeszcze bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjna wersja. Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla …
15 + 7 min łatwy 10 203 kcal -
Naleśniki kakaowe
Naleśniki kakaowe to doskonały pomysł na śniadanie na słodko. Pyszne naleśniki można podać także na deser lub zrobić z nich …
10 + 20 min łatwy 10 671 kcal -
Klasyczne racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. …
30 min łatwy 2 450 kcal -
Racuchy na kwaśnym mleku
Pyszne racuchy na kwaśnym mleku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 12 125 kcal -
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4
-
Placki twarogowe bananowe
Placki twarogowe bananowe to doskonała opcja na naprawdę sycące i bardzo odżywcze śniadanie. Najlepsze jest w nich to, że główne …
5 + 10 min łatwy 4 349 kcal -
Małdrzyki krakowskie
Małdrzyki krakowskie to świetna opcja dla wszystkich kochających placuszki, bo to właśnie one kryją się pod tą trudną nazwą. Ich …
20 + 15 min łatwy 4 327 kcal -
Papanași
Papanași to słodki rumuński wyrób, wyrabia się go z mąki pszennej i twarogu. Podaje się z kwaśną śmietaną i świeżymi …
20 + 20 min łatwy 10 221 kcal -
Mekitsa
Mekitsa to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Placuszki przygotowywane na bazie mąki pszennej i jogurtu smaży się na głębokim oleju. Niektóre …
10 + 20 min łatwy 10 438 kcal
-
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe to pyszny dodatek do ciast, deserów czy na kanapki. Ze względu na użycie całych owoców mają dużo błonnika, …
30 + 90 min łatwy 22 38 kcal -
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji dodatek do wielu dań na słodko. …
20 + 60 min łatwy 4 410 kcal -
Dżem z jagód
Domowy dżem z jagód to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność …
30 + 15 min łatwy 30 50 kcal -
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10 -
Dżem truskawkowy Thermomix
Dżem truskawkowy to dodatek np. do kanapek, który każdy chociaż raz w życiu spróbował. Jeszcze lepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. …
10 + 11 min łatwy 130 11 kcal -
Dżem z moreli
Morele to jedne z najzdrowszych owoców. Są doskonałym źródłem witamin, błonnika pokarmowego oraz związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym. Dlatego, …
40 + 60 min łatwy 20 39 kcal
-
Pancakes
Pancakes to przepyszne i mięciutkie placuszki, kojarzone głównie z kuchnią amerykańską. Pojawiają się często jako element śniadania bohaterów najpopularniejszych filmów …
25 min łatwy 2 608 kcal -
Naleśniki z serem
Naleśniki z serem to najpopularniejsze naleśniki na słodko, znane chyba każdemu. Cienkie, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe …
45 min łatwy 3 345 kcal -
Racuchy drożdżowe
Tradycyjne, domowe racuchy drożdżowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać i wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, …
25 min łatwy 5 533 kcal -
Owsianka
Owsianka na mleku z Twoimi ulubionymi owocami to idealne rozpoczęcie dnia. Pyszna, domowa owsianka nie tylko nasyci Cię na długie …
10 min łatwy 1 355 kcal
-
Omlet na słodko
Omlet na słodko to ciekawa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych omletów podawanych na słono i wytrawnie. Prosty, szybki, puszysty, słodki …
20 min łatwy 1 271 kcal -
Churros
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 20 min średni 15 331 kcal -
Placuszki twarogowe
Pyszne placuszki twarogowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 20 min łatwy 10 82 kcal -
Bułki maślane
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 25 min łatwy 16 190 kcal -
Owsianka na mleku
Owsianka na mleku to doskonała propozycja na śniadanie. Płatki owsiane przygotowywane na mleku stanowią doskonałą bazę pod wiele pysznych śniadań, …
15 + 15 min łatwy 1 314 kcal -
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami jest bardzo szybkie, a do tego proste do przygotowania. Zazwyczaj większość składników na tę przekąskę można znaleźć …
30 + 55 min łatwy 10 426 kcal
-
Chałka
Chałka to drożdżowe ciasto, które nie tylko niesamowicie wygląda, ale też smakuje. Najlepsza chałka to oczywiście ta z kruszonką, dlatego …
40 + 30 min średni 10 494 kcal -
Kleik ryżowy
Kleik ryżowy to jedno z tych dań, które zwykle kojarzy się bardzo negatywnie. Czas to zmienić! Z tym przepisem odkryjesz, …
5 + 30 min łatwy 1 159 kcal -
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką idealnie nadaje się na podwieczorek przy herbacie. To ciasto sprawdzi się także na śniadanie …
55 + 45 min średni 10 522 kcal -
Naleśniki bez jajek
Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak co z osobami na diecie roślinnej? …
10 + 10 min łatwy 6 73 kcal
Często zadawane pytania
Śniadanie na słodko – pomysły na smaczne dania śniadaniowe na słodko
Śniadanie według dietetyków jest najważniejszym posiłkiem. Właśnie dzięki niemu mamy bowiem siłę na pierwszą połowę dnia. Czy śniadanie na słodko to dobry pomysł? Dlaczego uważa się, że śniadanie jest zdrowe? Jakie są przepisy na łatwe, szybkie i pyszne fit śniadania na słodko? Sprawdź ciekawostki dotyczące śniadań oraz cenne informacje na temat tego, dlaczego warto spożywać ten posiłek każdego poranka.
Śniadanie na słodko – przepisy na pyszne, łatwe i zdrowe fit śniadania
Dlaczego śniadanie jest tak ważnym posiłkiem dnia?
Niezależnie od tego, czy śniadanie jemy na słodko, czy na słono, jest to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki śniadaniu mamy energię, która przekłada się później na naszą efektywność w pracy czy szkole. W Polsce najchętniej sięgamy rano po kanapki z wędliną lub serem, smażymy jajecznicę lub jemy płatki z mlekiem. Nie wszędzie jednak śniadanie wygląda tak samo, jak w naszym kraju. We Francji rano spożywa się chrupkie bagietki z dżemem, w Chinach smażone paluszki youtiao, w Indiach chutneye, w Kolumbii arepa (ciasto kukurydziane z masłem i jajkami bądź dżemem), a np. w RPA je się owsiankę zbożową lub kukurydzianą.
Śniadanie pozwala dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, które pozwalają pobudzić organizm i dać mu energię. Niezależnie od rodzaju śniadania, jest to bardzo ważny posiłek. Po nocy, która jest konieczna do pełnej regeneracji organizmu, śniadanie będzie mogło dostarczyć mu wszystkich niezbędnych elementów – witamin, składników mineralnych i wartości odżywczych. Niejedzenie śniadania może niekorzystnie odbić się na zdrowiu, a także znacznie pogorszyć niektóre funkcje organizmu. Niektóre skutki niespożywania pierwszego posiłku nie są widoczne od razu, jednak mogą objawić się nawet po wielu latach odmawiania sobie śniadań. Właśnie dlatego bardzo ważne jest, aby nie omijać tego posiłku.
Pomysł na szybkie śniadanie, czyli jakie produkty wybierać?
Sztuką nie jest samo spożywanie śniadań, ale umiejętność ich komponowania. Śniadanie na słodko czy na słono powinno być nie tylko dobre, lecz także pożywne i pełne cennych wartości odżywczych. Kaloryczność śniadania uzależniona będzie od ilości dań, jakie normalnie spożywamy w ciągu dnia. Jeśli np. jemy pięć posiłków dziennie, śniadanie powinno dostarczać ok. 25% całkowitej wartości kalorycznej. W pierwszym posiłku dnia powinny znajdować się przede wszystkim węglowodany, dzięki którym będzie można zaspokoić głód i nabrać energii. W śniadaniu powinny znaleźć się również białka i tłuszcze. Oto produkty, które warto włączyć do śniadania:
- Produkty zbożowe – pieczywo
powinno być pełnoziarniste albo razowe. Można korzystać również z płatków
owsianych czy jęczmiennych, z których przyrządzić można pożywną owsiankę. Warto
pamiętać, że płatki czy otręby owsiane to również znakomite źródło błonnika.
-
Produkty mleczne – nie tylko samo
mleko, ale też jogurty naturalne, kefiry, twarogi czy maślanki są doskonałe na
śniadanie. To źródło nie tylko białka, ale też wapnia.
-
Warzywa i owoce – nie muszą być podawane
zawsze w surowej formie, ale jako np. dodatek do shake’a, owsianki czy
twarożku. Możesz również wykorzystać warzywa i owoce jako jeden ze składników
usmażonych rano placuszków czy naleśników.
-
Jaja, ryby wędliny – dzięki nim
można dostarczyć do organizmu białko zwierzęce, a także zdrowe tłuszcze. Będąc
przy tłuszczach, warto dodać, że kanapki posmarowane masłem na śniadanie
również będą dobrym pomysłem, aby dostarczyć tłuszcz do organizmu. Masło
powinno być jednak jak najlepszej jakości.
-
Bakalie, nasiona – są kaloryczne,
jednak rano będą świetnym dodatkiem do owsianki czy shake’a. Zarówno orzechy,
jak i nasiona dostarczą do organizmu cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
oraz składniki mineralne.
- Kawa, herbata – będą świetne jako dodatek do śniadania, jednak nie powinno się ich słodzić (jeśli już, to zdrowym cukrem). Zamiast kawy lub herbaty napić można się również świeżo wyciskanych soków owocowych albo warzywnych.
Śniadanie na słodko – zobacz, które potrawy są pożywne i zdrowe
Czy śniadanie na słodko może być zdrowe?
Nie każdy lubi jeść słone śniadania i jest to jak najbardziej zrozumiałe. Wiele osób preferuje śniadanie na słodko, które potrafi dodać mnóstwo energii. Czy jednak słodkie śniadanie może być zdrowe? Oczywiście, że tak! Wystarczy umiejętnie wybrać wysokojakościowe składniki i wiedzieć, w jaki sposób połączyć je ze sobą. Oto kilka sprawdzonych propozycji na pożywne i słodkie śniadanie.
- Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim – przygotować je można z dodatkiem mąki pszennej razowej. Są to zdrowe placki, których przygotowanie zajmuje ok. 20 minut. Najlepiej jest smażyć placki na maśle klarowanym.
- Racuchy na maślance – są przepyszne i pożywne, a także proste do usmażenia. Co najlepsze, można je przyrządzić bez miksera, z prostych i niedrogich składników. Racuchy na maślance nie wymagają drożdży, a mimo to są bardzo puszyste, nie „oklapują” i smakują jak… pączki!
- Ryż na słodko – najlepiej smakuje serwowany z cynamonem i sezonowymi owocami (jak truskawki lub borówki).
- Owsianka z owocami – do jej przygotowania wystarczy mleko niskotłuszczowe albo sojowe, płatki owsiane i garść owoców sezonowych. Owsiankę przyrządzić można również z łyżką masła orzechowego, nasionami i orzechami.
- Placuszki bananowe – z zaledwie trzech składników (płatków owsianych, bananów i jajek) utworzyć można przepyszne placuszki, które są zdrowym odpowiednikiem słynnych amerykańskich pancakes’ów.
Ciekawostki o śniadaniu – to warto wiedzieć!
- Największe wydarzenie dotyczące wspólnego jedzenia śniadania zorganizowano w 2005 roku w Niemczech. Właśnie wtedy śniadanie jednocześnie jadło ponad… 27 tysięcy osób! Każdy uczestnik wydarzenia miał do zjedzenia dwa rogaliki, dwie porcje masła, dwie porcje sera, karton jogurtu, karton soku pomarańczowego i dwie porcje kremu czekoladowego Nutella.
- Śniadanie na Alasce składa się z sadzonego jajka, które smażone jest na mięsie renifera, a następnie nakładane na bardzo gruby naleśnik.
- Najbardziej znane śniadanie na świecie to tradycyjne śniadanie angielskie, które zawiera wiele różnych produktów np. tosty, fasolę czy jajka na miękko, ale też m.in. wędlinę ze świńskiej krwi (black pudding).
- Co czwarta osoba nie je śniadań lub pomija je przynajmniej raz tygodniu. Prawie 15% ludzi w ogóle nie jada śniadań. Powodem często jest pośpiech lub… celowe głodzenie się, aby schudnąć.
- U osób, które pomijają śniadanie, ryzyko zachorowania na chorobę serca wzrasta o ponad 25%.