Śniadanie na słodko

śniadanie na słodko

Śniadanie to pierwszy posiłek dnia, który powinno się jeść w pierwszych godzinach od przebudzenia. Tradycyjne polskie śniadanie zazwyczaj składa się z kanapek, jajecznicy, płatków na mleku albo owsianki. Danie to uważane jest przez dietetyków za najważniejszy posiłek dnia. Właśnie śniadanie dostarczyć bowiem może siłę na kolejną część dnia. Fakt spożywania śniadania wpływa również na lepszą wydajność zarówno psychiczną, jak i fizyczną, a także działa korzystnie na zdrowie.

Najciekawsze przepisy w temacie śniadanie na słodko

Przepisy w temacie śniadanie na słodko

Śniadanie na słodko – pomysły na smaczne dania śniadaniowe na słodko

Śniadanie według dietetyków jest najważniejszym posiłkiem. Właśnie dzięki niemu mamy bowiem siłę na pierwszą połowę dnia. Czy śniadanie na słodko to dobry pomysł? Dlaczego uważa się, że śniadanie jest zdrowe? Jakie są przepisy na łatwe, szybkie i pyszne fit śniadania na słodko? Sprawdź ciekawostki dotyczące śniadań oraz cenne informacje na temat tego, dlaczego warto spożywać ten posiłek każdego poranka.

Śniadanie na słodko – przepisy na pyszne, łatwe i zdrowe fit śniadania

Dlaczego śniadanie jest tak ważnym posiłkiem dnia?

Niezależnie od tego, czy śniadanie jemy na słodko, czy na słono, jest to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki śniadaniu mamy energię, która przekłada się później na naszą efektywność w pracy czy szkole. W Polsce najchętniej sięgamy rano po kanapki z wędliną lub serem, smażymy jajecznicę lub jemy płatki z mlekiem. Nie wszędzie jednak śniadanie wygląda tak samo, jak w naszym kraju. We Francji rano spożywa się chrupkie bagietki z dżemem, w Chinach smażone paluszki youtiao, w Indiach chutneye, w Kolumbii arepa (ciasto kukurydziane z masłem i jajkami bądź dżemem), a np. w RPA je się owsiankę zbożową lub kukurydzianą.

Śniadanie pozwala dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, które pozwalają pobudzić organizm i dać mu energię. Niezależnie od rodzaju śniadania, jest to bardzo ważny posiłek. Po nocy, która jest konieczna do pełnej regeneracji organizmu, śniadanie będzie mogło dostarczyć mu wszystkich niezbędnych elementów – witamin, składników mineralnych i wartości odżywczych. Niejedzenie śniadania może niekorzystnie odbić się na zdrowiu, a także znacznie pogorszyć niektóre funkcje organizmu. Niektóre skutki niespożywania pierwszego posiłku nie są widoczne od razu, jednak mogą objawić się nawet po wielu latach odmawiania sobie śniadań. Właśnie dlatego bardzo ważne jest, aby nie omijać tego posiłku.

Pomysł na szybkie śniadanie, czyli jakie produkty wybierać?

Sztuką nie jest samo spożywanie śniadań, ale umiejętność ich komponowania. Śniadanie na słodko czy na słono powinno być nie tylko dobre, lecz także pożywne i pełne cennych wartości odżywczych. Kaloryczność śniadania uzależniona będzie od ilości dań, jakie normalnie spożywamy w ciągu dnia. Jeśli np. jemy pięć posiłków dziennie, śniadanie powinno dostarczać ok. 25% całkowitej wartości kalorycznej. W pierwszym posiłku dnia powinny znajdować się przede wszystkim węglowodany, dzięki którym będzie można zaspokoić głód i nabrać energii. W śniadaniu powinny znaleźć się również białka i tłuszcze. Oto produkty, które warto włączyć do śniadania:

  • Produkty zbożowe – pieczywo powinno być pełnoziarniste albo razowe. Można korzystać również z płatków owsianych czy jęczmiennych, z których przyrządzić można pożywną owsiankę. Warto pamiętać, że płatki czy otręby owsiane to również znakomite źródło błonnika.
  • Produkty mleczne – nie tylko samo mleko, ale też jogurty naturalne, kefiry, twarogi czy maślanki są doskonałe na śniadanie. To źródło nie tylko białka, ale też wapnia.
  • Warzywa i owoce – nie muszą być podawane zawsze w surowej formie, ale jako np. dodatek do shake’a, owsianki czy twarożku. Możesz również wykorzystać warzywa i owoce jako jeden ze składników usmażonych rano placuszków czy naleśników.
  • Jaja, ryby wędliny – dzięki nim można dostarczyć do organizmu białko zwierzęce, a także zdrowe tłuszcze. Będąc przy tłuszczach, warto dodać, że kanapki posmarowane masłem na śniadanie również będą dobrym pomysłem, aby dostarczyć tłuszcz do organizmu. Masło powinno być jednak jak najlepszej jakości.
  • Bakalie, nasiona – są kaloryczne, jednak rano będą świetnym dodatkiem do owsianki czy shake’a. Zarówno orzechy, jak i nasiona dostarczą do organizmu cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz składniki mineralne.
  • Kawa, herbata – będą świetne jako dodatek do śniadania, jednak nie powinno się ich słodzić (jeśli już, to zdrowym cukrem). Zamiast kawy lub herbaty napić można się również świeżo wyciskanych soków owocowych albo warzywnych.

Śniadanie na słodko – zobacz, które potrawy są pożywne i zdrowe

Czy śniadanie na słodko może być zdrowe?

Nie każdy lubi jeść słone śniadania i jest to jak najbardziej zrozumiałe. Wiele osób preferuje śniadanie na słodko, które potrafi dodać mnóstwo energii. Czy jednak słodkie śniadanie może być zdrowe? Oczywiście, że tak! Wystarczy umiejętnie wybrać wysokojakościowe składniki i wiedzieć, w jaki sposób połączyć je ze sobą. Oto kilka sprawdzonych propozycji na pożywne i słodkie śniadanie.

  • Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim – przygotować je można z dodatkiem mąki pszennej razowej. Są to zdrowe placki, których przygotowanie zajmuje ok. 20 minut. Najlepiej jest smażyć placki na maśle klarowanym.
  • Racuchy na maślance – są przepyszne i pożywne, a także proste do usmażenia. Co najlepsze, można je przyrządzić bez miksera, z prostych i niedrogich składników. Racuchy na maślance nie wymagają drożdży, a mimo to są bardzo puszyste, nie „oklapują” i smakują jak… pączki!
  • Ryż na słodko – najlepiej smakuje serwowany z cynamonem i sezonowymi owocami (jak truskawki lub borówki).
  • Owsianka z owocami – do jej przygotowania wystarczy mleko niskotłuszczowe albo sojowe, płatki owsiane i garść owoców sezonowych. Owsiankę przyrządzić można również z łyżką masła orzechowego, nasionami i orzechami.
  • Placuszki bananowe – z zaledwie trzech składników (płatków owsianych, bananów i jajek) utworzyć można przepyszne placuszki, które są zdrowym odpowiednikiem słynnych amerykańskich pancakes’ów.

Ciekawostki o śniadaniu – to warto wiedzieć!

  1. Największe wydarzenie dotyczące wspólnego jedzenia śniadania zorganizowano w 2005 roku w Niemczech. Właśnie wtedy śniadanie jednocześnie jadło ponad… 27 tysięcy osób! Każdy uczestnik wydarzenia miał do zjedzenia dwa rogaliki, dwie porcje masła, dwie porcje sera, karton jogurtu, karton soku pomarańczowego i dwie porcje kremu czekoladowego Nutella.
  2. Śniadanie na Alasce składa się z sadzonego jajka, które smażone jest na mięsie renifera, a następnie nakładane na bardzo gruby naleśnik.
  3. Najbardziej znane śniadanie na świecie to tradycyjne śniadanie angielskie, które zawiera wiele różnych produktów np. tosty, fasolę czy jajka na miękko, ale też m.in. wędlinę ze świńskiej krwi (black pudding).
  4. Co czwarta osoba nie je śniadań lub pomija je przynajmniej raz tygodniu. Prawie 15% ludzi w ogóle nie jada śniadań. Powodem często jest pośpiech lub… celowe głodzenie się, aby schudnąć.
  5. U osób, które pomijają śniadanie, ryzyko zachorowania na chorobę serca wzrasta o ponad 25%.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto