Deser z malinami

deser z malinami

Maliny to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych owoców na świecie. W Polsce uwielbiamy je za cudowny aromat i niepowtarzalny smak. Szczególnie doceniane są również właściwości prozdrowotne malin. W owocach znajduje się sporo minerałów oraz cennych dla organizmu witamin. Maliny doskonale komponują się z rozmaitymi deserami, m.in. z tartą, ciastem, lodami, musami czy kremami. Warto korzystać z dostępności świeżych malin w sezonie i przyrządzać z nich różne smaczne przekąski.

Deser z malinami – sprawdzone przepisy na desery ze świeżymi malinami

Maliny są uznawane za jedne z najsmaczniejszych owoców w Polsce. Świeże maliny są idealne do przyrządzania pysznych deserów dla dzieci i dla dorosłych. Nie dość, że są łatwe w obróbce, to w dodatku szybkie do przygotowania. Deser z malinami może być pyszny w formie np. lodów z bitą śmietaną lub tarty. Jaki jest sprawdzony przepis na smaczny deser z malinami? Sprawdź, jak zrobić deser z malinami i dowiedz się, dlaczego tak wiele osób uwielbia te owoce.

Dobry przepis na deser z malinami – sprawdź, jak go zrobić

Dlaczego warto jeść świeże maliny?

Na świecie znajduje się nawet 200 odmian malin. Ich właściwości są mocno zbliżone do siebie. Owoce mogą jednak delikatnie różnić się w smaku. Maliny bogate są w cenne witaminy i substancje mineralne. Wśród nich znajduje się potas, magnez, wapń i żelazo oraz witamina C, E i szereg witamin z grupy B. Niektóre kobiety korzystają z naparu z liści malin, aby załagodzić ból związany z miesiączkowaniem. Maliny warto też jeść na problemy żołądkowe. Owoce mogą zmniejszyć biegunkę i rozwój bakterii jelitowych w organizmie, ponieważ działają antybakteryjnie i antyzapalnie. Na wysoką temperaturę pomóc może z kolei syrop oraz napar ze świeżych malin. Dzięki takim domowym specyfikom można szybciej uporać się z przeziębieniem. Maliny zaliczają się też do owoców o niskim indeksie glikemicznym dlatego polecane są osobom walczącym z cukrzycą lub insulinoopornością. Warto jeść zwłaszcza świeże maliny, kiedy w Polsce jest na nie sezon – na przełomie lipca i sierpnia.

Polacy uwielbiają nie tylko świeże, ale i mrożone maliny. Można bowiem przyrządzać z nich desery i rozmaite ciasta. Maliny doskonale smakują też w formie musu, kremu, lodów z bitą śmietaną czy smoothie. Owoce te mają dość specyficzny smak, który uwielbiają dzieci i dorośli. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie każdy może jeść maliny. Są to bowiem silnie uczulające owoce. W malinach są salicylany – i to dość pokaźna ilość. Na uczulenie najczęściej podatni są najmłodsi. Właśnie dlatego najlepiej podawać im desery czy inne przetwory z malin, gdy dzieci skończą 7 miesięcy. Po czym rozpoznać alergię na maliny? Otóż najczęściej na skórze twarzy pojawia się wówczas wysypka lub zaczerwienienie. Uczulona osoba zaczyna się drapać, bo nagle swędzi ją całe ciało. Objawem alergii na maliny bywa też suchy kaszel.

Smaczny deser z malinami – ciasto malinowe

Ciasto z malinami jest szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. To świetny deser dla dzieci, na którego przyrządzenie istnieje sprawdzony przepis. Deser z malinami jest pyszny i doskonały na popołudniową przekąskę. Delikatny biszkopt w połączeniu z kwaskowatymi malinami idealnie się ze sobą komponują. Aby przygotować ciasto, wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki: maliny, mąka pszenna typ 500, proszek do pieczenia, cukier, jajko, masło, cukier puder. Przed przygotowaniem wypieku wyciągnij masło z lodówki – niech dojdzie do temperatury pokojowej.

Najpierw przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj małe kawałki pokrojonego masła. Dosyp cukier i wbij jaja do miski. Zagnieć w rękach jednolitą masę i podziel na dwa kawałki. Pierwszą część szczelnie owiń folią i schowaj do lodówki na 15 minut. Wyłóż blaszkę papierem blaszkę do pieczenia – na spodzie rozłóż drugą połowę ciasta. Wsyp owoce do osobnej miseczki i rozgnieć widelcem. Wymieszaj maliny z cukrem i równomiernie rozłóż masę na spód ciasta. Po 15 minutach wyjmij kruszonkę i podrób w palcach. Możesz też zetrzeć ją na tarce, aby spadła na masę z malin. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C – piecz przez 60 minut do zarumienienia. Gdy wyjmiesz ciasto malinowe z piekarnika, ostudź je i udekoruj z wierzchu cukrem pudrem.

Przepis na deser z malinami w postaci ciasta jest bardzo dobry i łatwy do przygotowania. Ciasto jest kruche, słodkie i sycące. Zapowiada się, że w domu pojawią się goście? A może chcesz zwyczajnie zaskoczyć domowników nowym owocowym deserem? W oby przypadkach warto zaserwować ciasto z malinami. Placek rozpływa się w ustach, zachwycając miłośników tych letnich owoców. Idealnie odzwierciedla klimat wakacji i jest tak smaczny, że błyskawicznie znika z talerzyków. Malinowe ciasto jest lekkie i lekkostrawne. Nawet osoby z problemami trawiennymi nie powinny obawiać się nieprzyjemnych dolegliwości. Deser doskonale smakuje latem, kiedy mamy dostępne świeże maliny. Ciasto może być świetnym „startem”, zwłaszcza gdy zaczynasz przygodę z pieczeniem ciast. Deser doskonale komponuje się z lodami waniliowymi. Jedna gałka lodowa może podbić smak kwaskowatych owoców. Na pewno nikt nie przejdzie obojętnie obok tak smacznego deseru.

Jak zrobić deser z malinami? Sprawdzone przepisy na malinowe przysmaki

Sernik na zimno z galaretką – sprawdź przepis na deser bez pieczenia z malinami

Masz ochotę na szybkie, łatwe do przygotowania ciasto z malinami, ale nie po drodze ci z pieczeniem? Spróbuj przygotować pyszny sernik na zimno. Deser może być wspaniałą przekąską dla gości, a także smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy. To znakomita propozycja na upalne lato, gdy pojawia się ochota na lekkie i chłodne desery. Do przygotowania deseru potrzebujesz następujących składników: maliny, twaróg sernikowy, mleko 3,2%, biszkopty, śmietana kremowa 30%, galaretka (najlepiej malinowa), cukier waniliowy, cukier puder i żelatyna.

Przygotuj galaretkę malinową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zostaw do wystudzenia. Opłucz i wysusz maliny. Papierem do pieczenia wyłóż tortownicę i zapnij obręcz. Ułóż biszkopty na spodzie. Zagotuj mleko, wsyp do niego żelatynę. Wymieszaj już po zdjęciu z ognia. Włóż do miski twaróg, następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dolej śmietankę kremową 30%. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę serową do ciepłej żelatyny rozpuszczonej w mleku. Ponownie zamieszaj. Masę żelatynową dołącz do serowej i mieszaj, aż konsystencja zrobi się jednolita. Dodaj maliny do masy serowej, wymieszaj i wyłóż masę na ciasteczkach. Wyrównaj masę serową, po czym odłóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij ciasto z lodówki i udekoruj pozostałymi malinami. Wylej galaretkę malinową po masie serowej i odstaw sernik do lodówki. Poczekaj, aż masa serowa i galaretka stężeją. Następnie podaj sernik z malinami gościom.

Smaczne drożdżówki z malinami – prosty przepis na deser

Drożdżówki z malinami to pyszne, domowe bułeczki z ciasta drożdżowego. Wyróżniają się niesamowitym smakiem – zwłaszcza że wnętrze wypieków stanowi nadzienie z malin i budyniu. Bułeczki posypane są z kolei aromatyczną, chrupiącą waniliową kruszonką. Wypiek może stać się świetnym pomysłem na drugie śniadanie, które na pewno polubią twoje dzieci. Pamiętaj tylko, aby nie podawać ich pociechom zbyt często. W przepisie jest biała mąka i cukier, które zjadane w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Do przygotowania słodkich drożdżówek należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ 550, drożdże suche, masło, cukier, jajka, mleko 2%, maliny i budyń w proszku. Przepis nie jest skomplikowany, więc nawet mniej doświadczona osoba powinna świetnie sobie z nim poradzić.

Najpierw należy zagotować mleko (300 ml), a pozostałą część rozmieszać z budyniem w proszku i cukrem (100 ml). Wlej tę drugą część do gotującego się mleka z budyniem i cukrem – ostrożnie zamieszaj. Gotuj budyń przez ok. 2 minuty, aż zgęstnieje. Ostudź. Resztę mleka podgrzej do ok. 35 st. C. i dodaj do niego mąkę, cukier i drożdże. Odstaw zaczyn na kwadrans do ciepłego miejsca. Do osobnej miski z mąką wbij jajka i zaczyn – zagnieć ciasto. Gdy konsystencja będzie jednolita, dodaj miękkie masło i wyrabiaj do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny do ciepłego miejsca.

Przełóż wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę – zagnieć i uformuj wałek. Podziel ciasto na kilkanaście kawałków i każdy uformuj w kolkę. Spłaszcz i włóż do środka dużo malin. Wlej też budyń. Posklejaj brzegi i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej sklejoną częścią do dołu. Tak przygotowane drożdżówki pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. W między czasie przygotuj kruszonkę, rozcierając masło z mąką i cukrem. Roztrzep jajko i posmaruj nim bułeczki. Posyp drożdżówki kruszonką i piecz przez ok. 30 minut w 180 st. C. Jeśli będziesz jeść bułeczki z malinami jeszcze ciepłe, warto podać je z kakao lub szklanką mleka.

Deser z malinami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto