Przepis na porzeczkowiec krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, sitko, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, szklanka

Do dużej miski wsyp cukier i wbij jajka. Całość ubijaj na puszystą pianę.

Do piany dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej na nią ciast. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. po tym czasie ciasto ostudź i przekrój na 2 równe części.

Szklankę napełnij do połowy wrzątkiem i dodaj żelatynę. Całość mieszaj intensywnie, aż do rozpuszczenia. Ostaw ją na bok do przestudzenia.

Do dużej miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder. Całość ubij na średnich obrotach. Gdy masa zgęstnieje dodaj żelatynę i miksuj jeszcze przez chwilę.

Masę podziel na 2 części.

Jeden blat ciasta ułóż na talerzu i posmaruj go połową dżemu porzeczkowego.

Wyłóż na niego połowę kremu i przykryj drugim blatem.

Całość posmaruj resztą powideł i kremem.

Porzeczkowiec podany na talerzyku i udekorowany czerwoną porzeczką.
porzeczkowiec
Koszt przygotowania dania
45.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
720 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Porzeczkowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o porzeczkowcu

Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem smacznego dżemu, tworzy niezwykle wspaniałą słodko kwaskową kompozycje. Całość jest bardzo piękna i barwna. To ciasto, które tak przepięknie się prezentuje, jest w dodatku niezwykle łatwe w przygotowaniu.

Ciasto porzeczkowiec to wypiek, który skradnie serca wszystkich gości. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż charakteryzuje się naprawdę uniwersalnym, niezbyt mdlącym smakiem. Coś dla siebie znajdą w nim zarówno miłośnicy bardzo słodkich, jak i owocowych kompozycji. To świetny wybór na uroczyste przyjęcia, gdyż ciasto jest bardzo eleganckie. To ze względu na kontrast między jasnym kremem i biszkoptem, a także ciemnym dżemem.

Przepis na porzeczkowca jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które za wypieki biorą się dopiero pierwszy raz. To deser, który choć niezbyt skomplikowany uwodzi wspaniałym, ciekawym smakiem i pięknym wyglądem. Sprawdzi się również na święta, zwłaszcza, gdy do ciasta doda się przyprawy do piernika. Ta korzenna nuta idealnie rozgrzeje w zimowe wieczory i odmieni ciasto, nadając mu odpowiedniego aromatu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić porzeczkowca, w sposób niezwykle łatwy, ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają czarne porzeczki. Do przygotowania tego ciasta najlepiej wykorzystać dżem domowy lub taki o obniżonej zawartości cukru. W wielu sklepach można dostać również dżem słodzony sokiem owocowym, co również będzie dobrym wyborem. To świetna opcja na to, by zmniejszyć ilość białego cukru w tym wypieku. Można również zastąpić jego dodatek całkowicie za pomocą słodzika, to dobry wybór szczególnie dla osób z cukrzycą i insulinoopornoscią.

Ciasto robi się z kremowym serkiem, jednak można zastąpić go twarogiem. Porzeczkowiec z serem jest nieco mniej kaloryczny, jednak krem nie jest tak smaczny i słodki. Warto pamiętać, by wybierać w takiej opcji twaróg bardzo drobno mielony, dzięki czemu będzie się dobrze trzymał. W połączeniu z bitą śmietaną całość jest niezwykle lekka i bardzo smaczna. To przepyszne ciasto z dżemem porzeczkowym i mascarpone jest idealnym wyborem na łatwy wypiek, pełen smaku.

Wartości odżywcze porzeczkowca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kalorie)
336.54 kcal
720.20 kcal
Białko
5.38 g
11.51 g

Węglowodany w porzeczkowcu

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany
22.36 g
47.85 g
Węglowodany przyswajalne
22.36 g
47.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz
24.79 g
53.04 g
Tłuszcze nasycone
14.54 g
31.12 g
Tłuszcze nienasycone
7.66 g
16.38 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny porzeczkowca 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w porzeczkowcu

Lista alergenów dla porzeczkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania porzeczkowca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
160 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
60 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Dżem porzeczkowy
400 g
1 słoik
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
16.36
Za 400 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na porzeczkowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób