Przepis na porzeczkowiec krok po kroku

Składniki
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, sitko, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, szklanka

Do dużej miski wsyp cukier i wbij jajka. Całość ubijaj na puszystą pianę.

Do piany dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej na nią ciast. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. po tym czasie ciasto ostudź i przekrój na 2 równe części.

Szklankę napełnij do połowy wrzątkiem i dodaj żelatynę. Całość mieszaj intensywnie, aż do rozpuszczenia. Ostaw ją na bok do przestudzenia.

Do dużej miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder. Całość ubij na średnich obrotach. Gdy masa zgęstnieje dodaj żelatynę i miksuj jeszcze przez chwilę.

Masę podziel na 2 części.

Jeden blat ciasta ułóż na talerzu i posmaruj go połową dżemu porzeczkowego.

Wyłóż na niego połowę kremu i przykryj drugim blatem.

Całość posmaruj resztą powideł i kremem.

Porzeczkowiec podany na talerzyku i udekorowany czerwoną porzeczką.
porzeczkowiec
Koszt przygotowania dania
45.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
720 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Porzeczkowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o porzeczkowcu

Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem smacznego dżemu, tworzy niezwykle wspaniałą słodko kwaskową kompozycje. Całość jest bardzo piękna i barwna. To ciasto, które tak przepięknie się prezentuje, jest w dodatku niezwykle łatwe w przygotowaniu.

Ciasto porzeczkowiec to wypiek, który skradnie serca wszystkich gości. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż charakteryzuje się naprawdę uniwersalnym, niezbyt mdlącym smakiem. Coś dla siebie znajdą w nim zarówno miłośnicy bardzo słodkich, jak i owocowych kompozycji. To świetny wybór na uroczyste przyjęcia, gdyż ciasto jest bardzo eleganckie. To ze względu na kontrast między jasnym kremem i biszkoptem, a także ciemnym dżemem.

Przepis na porzeczkowca jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które za wypieki biorą się dopiero pierwszy raz. To deser, który choć niezbyt skomplikowany uwodzi wspaniałym, ciekawym smakiem i pięknym wyglądem. Sprawdzi się również na święta, zwłaszcza, gdy do ciasta doda się przyprawy do piernika. Ta korzenna nuta idealnie rozgrzeje w zimowe wieczory i odmieni ciasto, nadając mu odpowiedniego aromatu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić porzeczkowca, w sposób niezwykle łatwy, ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają czarne porzeczki. Do przygotowania tego ciasta najlepiej wykorzystać dżem domowy lub taki o obniżonej zawartości cukru. W wielu sklepach można dostać również dżem słodzony sokiem owocowym, co również będzie dobrym wyborem. To świetna opcja na to, by zmniejszyć ilość białego cukru w tym wypieku. Można również zastąpić jego dodatek całkowicie za pomocą słodzika, to dobry wybór szczególnie dla osób z cukrzycą i insulinoopornoscią.

Ciasto robi się z kremowym serkiem, jednak można zastąpić go twarogiem. Porzeczkowiec z serem jest nieco mniej kaloryczny, jednak krem nie jest tak smaczny i słodki. Warto pamiętać, by wybierać w takiej opcji twaróg bardzo drobno mielony, dzięki czemu będzie się dobrze trzymał. W połączeniu z bitą śmietaną całość jest niezwykle lekka i bardzo smaczna. To przepyszne ciasto z dżemem porzeczkowym i mascarpone jest idealnym wyborem na łatwy wypiek, pełen smaku.

Wartości odżywcze porzeczkowca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kalorie)
336.54 kcal
720.20 kcal

Węglowodany w porzeczkowcu

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany
22.36 g
47.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.36 g
47.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz
24.79 g
53.04 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
14.54 g
31.12 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny porzeczkowca 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w porzeczkowcu

Lista alergenów dla porzeczkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania porzeczkowca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
160 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
60 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Dżem porzeczkowy
400 g
1 słoik
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
16.36
Za 400 g
Liczba porcji:
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na porzeczkowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób