Przepis na ciasto 3 bit z mascarpone krok po kroku
- Kajmak 400 g 1 puszka
- Mascarpone 250 g 1 opakowanie
- Herbatniki 500 g 1 opakowanie
- Czekolada deserowa 100 g 1 tabliczka
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Budyń (proszek) 70 g 1 opakowanie
- Masło 250 g 1 kostka
- Cukier trzcinowy 60 g 1/4 szklanki
Foremkę wyłóż herbatnikami.
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzej, dodaj budyń i mieszaj do uzyskania gęstej masy.
Na herbatniki wyłóż warstwę masy kajmakowej, znów ułóż herbatniki.
Masło przełóż do miski i zmiksuj na puszystą pianę, dodawaj stopniowo budyń i wymieszaj.
Masę budyniową wyłóż na herbatniki, znów ułóż warstwę herbatników.
Serek mascarpone zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem, wyłóż go na warstwę herbatników.
Zetrzyj gorzką czekoladę na wierzch ciasta i wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Ciasto 3 bit z mascarpone - cechy przepisu
Więcej o cieście 3 bit z mascarpone
Masz ochotę na słodki deser lub przekąskę do kawy w ciągu dnia, ale nie lubisz wypiekać ciast? Nie straconego, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto 3 bit z mascarpone bez pieczenia, które wykonasz błyskawicznie. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.
Zamiast pieczenia i wyrabiania ciasta będziemy chłodzić nasze warstwowe ciasto. Nie ma nic lepszego niż słodkie i pyszne połączenie serka mascarpone z kruchymi herbatnikami.
Zatem, jak zrobić ciasto 3 bit z mascarpone?
Będziesz potrzebować podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz, w każdym sklepie.
Cała lista jest dokładnie wymieniona nieco niżej.
Zaczniemy od wyłożenia blachy warstwą herbatników, następnie cienka warstwa masy kajmakowej. Polecam skorzystać z gotowej masy kajmakowej, to ułatwi i przyśpiesz nam przygotowanie ciasta. Następnie, delikatnie podgrzej mleko w garnku i wsyp budyń, najlepiej smakuje ten o smaku śmietankowym lub waniliowym. Na warstwę kajmaku ułóż znów herbatniki, a następnie budyń i znów warstwę herbatników.
Cukier puder zmiksuj na gładki krem z serem mascarpone. Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.
Krem z serka wyłóż na samą górę i posyp startą czekoladą, schłodź ciasto w lodówce przez godzinę, przed podaniem.
Sam widzisz, że ciasto 3 bit z mascarpone to bardzo łatwy w przygotowaniu deser, koniecznie spróbuj wykonać je samodzielnie.
Wartości odżywcze ciasta 3 bit z mascarpone
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w cieście 3 bit z mascarpone
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na ciasto 3 bit z mascarpone
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto 3 bit z mascarpone
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście 3 bit z mascarpone
Lista alergenów dla ciasta 3 bit z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- mascarpone
- Herbatniki
- Czekolada deserowa
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki