Przepis na ciasto 3 bit z mascarpone krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka

Foremkę wyłóż herbatnikami.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzej, dodaj budyń i mieszaj do uzyskania gęstej masy.

Na herbatniki wyłóż warstwę masy kajmakowej, znów ułóż herbatniki.

Masło przełóż do miski i zmiksuj na puszystą pianę, dodawaj stopniowo budyń i wymieszaj.

Masę budyniową wyłóż na herbatniki, znów ułóż warstwę herbatników.

Serek mascarpone zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem, wyłóż go na warstwę herbatników.

Zetrzyj gorzką czekoladę na wierzch ciasta i wstaw je do lodówki na minimum godzinę.

ciasto 3 bit z mascarpone
Ciasto 3 bit z mascarpone
Koszt przygotowania dania
32.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
703 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Ciasto 3 bit z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście 3 bit z mascarpone

Masz ochotę na słodki deser lub przekąskę do kawy w ciągu dnia, ale nie lubisz wypiekać ciast? Nie straconego, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto 3 bit z mascarpone bez pieczenia, które wykonasz błyskawicznie. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.

Zamiast pieczenia i wyrabiania ciasta będziemy chłodzić nasze warstwowe ciasto. Nie ma nic lepszego niż słodkie i pyszne połączenie serka mascarpone z kruchymi herbatnikami.

Zatem, jak zrobić ciasto 3 bit z mascarpone?

Będziesz potrzebować podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz, w każdym sklepie.

Cała lista jest dokładnie wymieniona nieco niżej.

Zaczniemy od wyłożenia blachy warstwą herbatników, następnie cienka warstwa masy kajmakowej. Polecam skorzystać z gotowej masy kajmakowej, to ułatwi i przyśpiesz nam przygotowanie ciasta. Następnie, delikatnie podgrzej mleko w garnku i wsyp budyń, najlepiej smakuje ten o smaku śmietankowym lub waniliowym. Na warstwę kajmaku ułóż znów herbatniki, a następnie budyń i znów warstwę herbatników.

Cukier puder zmiksuj na gładki krem z serem mascarpone. Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.

Krem z serka wyłóż na samą górę i posyp startą czekoladą, schłodź ciasto w lodówce przez godzinę, przed podaniem.

Sam widzisz, że ciasto 3 bit z mascarpone to bardzo łatwy w przygotowaniu deser, koniecznie spróbuj wykonać je samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta 3 bit z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
390.73 kcal
703.32 kcal
Białko
5.01 g
9.01 g

Węglowodany w cieście 3 bit z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
39.52 g
71.14 g
Węglowodany przyswajalne
38.76 g
69.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
1.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
23.61 g
42.50 g
Tłuszcze nasycone
16.22 g
29.20 g
Tłuszcze nienasycone
7.39 g
13.30 g
Tłuszcze jednonasycone
6.29 g
11.31 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
1.98 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
53.14 mg
95.65 mg

Witaminy w przepisie na ciasto 3 bit z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
121.41 µg (mcg)
218.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.66 mg
1.19 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.34 mg
0.61 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
119.47 µg (mcg)
215.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.44 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.30 mg
2.33 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
36.92 µg (mcg)
66.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
24.39 µg (mcg)
43.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto 3 bit z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
406.83 mg
732.29 mg
Potas
166.93 mg
300.48 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
151.53 mg
272.76 mg
Fosfor
224.80 mg
404.65 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
16.83 mg
30.29 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
1.67 mg
Cynk
0.52 mg
0.94 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta 3 bit z mascarpone 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście 3 bit z mascarpone

Lista alergenów dla ciasta 3 bit z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • mascarpone
    • Herbatniki
    • Czekolada deserowa
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania ciasta 3 bit z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Herbatniki
500 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
7.50
Za 500 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier trzcinowy
60 g
1/4 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Liczba porcji:
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na ciasto 3 bit z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób