Przepis na pralinki krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

250 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostudź.

Mascarpone ubij mikserem (2-3 minuty).

Chłodną czekoladę dodaj do mascarpone i dobrze wymieszaj (krótko mikserem). Opcjonalnie dodaj cukier (jeśli potrzebujesz) - sama czekolada powinna wystarczyć.

Schowaj masę do lodówki na godzinę.

Po tym czasie na blaszce wyłóż papier do pieczenia.

Z masy zrób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce. Schowaj na godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę wraz z masłem (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce). Połącz w jednolitą masę. Ostudź (ale konsystencja musi być płynna, niegęsta).

Pralinki obtocz z każdej strony w letniej i płynnej czekoladzie (można pomóc sobie widelcem lub nabić pralinkę na wykałaczkę).

Pralinki ozdób wg uznania, posiekanymi drobno orzechami.

Odstaw pralinki na kolejne minimum 60 minut do lodówki, aż czekolada zastygnie.

Pralinki
Pralinki
Koszt przygotowania dania
24.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
188 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
48

Pralinki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pralinkach

Nie wiesz, jak zrobić pralinki? To bardzo proste. Te pyszne, domowe pralinki są czekoladowo-orzechowe. Połączenie smaków najlepsze, a wykonanie jest szybkie. Przepis na pralinki z czekolady zawiera łatwe składniki. Zrobisz je sam z kilku składników, więc wiesz, co w nich się znajduje. Nie ma w nich zbędnych dodatków i zbyt dużej ilości cukru. Po prostu to świetny, sprawdzony przepis na słodycze, które możesz zrobić samemu i to bez wyszukanych sprzętów – nie potrzebujesz foremki na praliny. Koniecznie wykorzystaj ten sprawdzony przepis.

Pralinki to słodkie kulki z czekoladą i mascarpone, oblane czekoladą i posypane orzechami. Szybko i łatwo je zrobić w domu. Przepis na pralinki wymaga tylko trzech składników. Wystarczy czekolada mleczna, mascarpone oraz masło. Domowe pralinki są równie dobre, jak te, które możesz kupić w sklepie. Dodatkowym atutem są składniki, które możesz samemu dostosować pod siebie. Te pralinki są najlepsze, gdy chcesz podarować pyszny, słodki prezent dla swojej drugiej połowy. Na pewno będzie zachwycona. To też doskonały sposób na wykonanie lepszej alternatywy dla swoich dzieci.

Jak zrobić pralinki z czekolady i mascarpone? Na początku rozpuść czekoladę i ostudź ją, a następnie wymieszaj ją z ubitym przedtem serkiem mascarpone. Jeżeli chcesz, na tym etapie można posłodzić masę (ale sama czekolada powinna wystarczyć). Masę schładzaj, następnie formuj kulki. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Ponownie schładzaj i obtocz w polewie czekoladowej. Pralinki należy też obtoczyć w orzechach, które są drobno posiekane. Gotowe kulki oblane czekoladą i posypane orzechami układaj na blaszce, na której znajduje się papier do pieczenia. Jak widzisz z tym sprawdzonym przepisem, zrobienie domowych czekoladek jest łatwe i szybkie.

Jak zrobisz pralinki, należy je odstawić do lodówki, aż polewa czekoladowa zgęstnieje. Zajmie to minimum godzinę.

*Do przepisu na pralinki czekoladowe możesz użyć czekolady, jakiej chcesz. Najlepsza jest czekolada mleczna. Można też pomieszać rodzaj czekolady. Pyszne będą czekoladowe pralinki oblane białą czekoladą. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także użycie gorzkiej czekolady (wtedy warto byłoby dodać nieco cukru do smaku). Pralinki można wykonać, używając do nich czekolady bez cukru. Będą równie dobre, a kaloryczność i indeks glikemiczny obniży się.

*Oprócz orzechów włoskich odpowiednie będą wszystkie inne orzechy. Migdały, orzechy ziemne, orzechy laskowe czy pistacje – niezależnie od tego co wybierzesz, każde będą smakowały wyśmienicie.

Wartości odżywcze pralinek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(37g)
Energia (kalorie)
508.97 kcal
188.32 kcal
Białko
17.86 g
6.61 g

Węglowodany w pralinkach

Na 100g
Na porcję
(37g)
Węglowodany
33.79 g
12.50 g
Węglowodany przyswajalne
31.68 g
11.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.11 g
0.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(37g)
Tłuszcz
38.79 g
14.35 g
Tłuszcze nasycone
29.74 g
11.00 g
Tłuszcze nienasycone
9.05 g
3.35 g
Cholesterol
69.39 mg
25.68 mg

Witaminy w przepisie na pralinki

Na 100g
Na porcję
(37g)
Witamina C
0.05 mg
0.02 mg

Składniki mineralne w przepisie na pralinki

Na 100g
Na porcję
(37g)
Sód
49.96 mg
18.48 mg
Wapń
153.01 mg
56.61 mg
Żelazo
1.39 mg
0.51 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pralinek 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pralinkach

Lista alergenów dla pralinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • mascarpone
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania pralinek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada mleczna
400 g
3.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 400 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Masło
60 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
35.50
Jak oceniasz przepis na pralinki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób