Ciasto z mąki kokosowej

Opublikowano: 18.01.2022 r., 16:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mąki kokosowej podane na talerzyku i udekorowane miętą.
Ciasto z mąki kokosowej
Ciasto z mąki kokosowej to przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest zdrowe i dostarcza sporo błonnika.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
177 kcal
Kcal w porcji
56 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka kokosowa - 1/2 szklanki (75 g)
  • Oliwa z oliwek - 1/4 szklanki (50 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Wiórki kokosowe (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na ciasto z mąki kokosowej krok po kroku

Jajka wbij do miski i ubij je na pianę. Wlej do niej olej i zmieszaj mikserem.

Do jajek dodaj mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszaj za pomocą łyżki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.

Gotowe ciasto posyp wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mąki kokosowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z mąki kokosowej

Ciasto z mąki kokosowej to przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest zdrowe i dostarcza sporo błonnika. Nie zawiera też glutenu. Sprawdzi się idealnie jako szybki i prosty przepis, może być częścią diety redukcyjnej.

Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasto, którego przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a może być stosowane na diecie bezglutenowej, to może być ciężko odnaleźć takie, które będzie dodatkowo smaczne. Zwykle bezgluetnowe ciasta są bardzo skomplikowane i trzeba do nich używać mnóstwa różnych mąk. To dlatego, że gluten, który znajduje się w klasycznych mąkach, wpływa na konsystencję ciasta i zapobiega rozpadaniu. W mąkach bezgluetnowych tego białka brak, przez co nie są one aż tak dobre do wypieków. Jednak da się stworzyć odpowiednią mieszankę, dzięki której powstanie proste zupełnie bezgluetnowe ciasto. I takie właśnie jest ciasto z mąki kokosowej.

Przepis na ciasto z mąki kokosowej to idealny wybór dla osób, które cierpią z powodu celiakii, czy nietolerancji na gluten, które tęsknią za domowymi wypiekami. Ta receptura daje szansę na przygotowanie takiego deseru w prosty sposób, bez konieczności stosowania wielu mąk, czy skomplikowanych mieszanek i dodatków, które zwykle są drogie i słabo dostępne. Z tym przepisem można stworzyć ciasto na bazie kilku składników, które da się znaleźć w każdym większym sklepie i domowej spiżarni. Do jego wykonania nie trzeba też specjalnych sprzętów. Wystarczy piekarnik i mikser, by stworzyć naprawdę wspaniały wypiek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mąki kokosowej, by było bezglutenowe, a przy okazji pyszne, to ten prosty przepis będzie naprawdę świetną inspiracją. Bazuje on na mące kokosowej. To naturalna mąka bez glutenu, która oprócz tego, że nie dostarcza tego białka, to jeszcze ma mniejszy indeks glikemiczny niż tradycyjna. Zawiera też więcej błonnika, który dba o odpowiednie zdrowie układu pokarmowego, a najbardziej o różnorodność bakterii jelitowych. To pyszne ciasto to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą jeść pysznie i zdrowo.

Alergeny w cieście z mąki kokosowej

Lista alergenów dla ciasta z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z mąki kokosowej

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dość sporo błonnika i ma niski indeks glikemiczny, więc jest zdrowym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kcal)
317.62
177.87
Białko (g)
10.52
5.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany (g)
20.06
11.23
Węglowodany przyswajalne (g)
13.59
7.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.47
3.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz (g)
24.28
13.60
Tłuszcze nasycone (g)
13.60
7.62
Tłuszcze nienasycone (g)
10.68
5.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.62
4.83
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.06
1.15
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
208.42
116.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina A (µg (mcg))
89.64
50.20
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.25
0.14
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.64
50.20
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód (mg)
89.57
50.16
Potas (mg)
457.48
256.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.94
40.85
Żelazo (mg)
2.38
1.33
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mąki kokosowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mąki kokosowej

Koszt składników
56.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka kokosowa
75 g
1/2 szklanki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 75 g
Oliwa z oliwek
50 ml
1/4 szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Wiórki kokosowe
80 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Koszt składników
56.60