Przepis na biszkopt kokosowy krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia, miska, szklana miska, drewniana łyżka

Oddziel białka od żółtek.

Do żółtek dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę kokosową, wiórki kokosowe, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do żółtek.

Następnie stopniowo dodawaj suche składniki i dokładnie wymieszaj łyżką.

Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

biszkopt kokosowy
biszkopt kokosowy
Koszt przygotowania dania
9.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Biszkopt kokosowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o biszkopcie kokosowym

Ciasto biszkoptowe zapewne jest Ci dobrze znane. Większość z nas miała okazję spróbować tego pysznego, delikatnego, puszystego ciasta przy wielu okazjach. Wykorzystywany bywa na tort, słodkie desery, ale również dania wytrawne, przez to, że jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się w wielu odsłonach. Jedną z wersji tego pysznego ciasta jest domowy, puszysty i naprawdę pyszny biszkopt kokosowy. Dokładnie tak jak wersja podstawowa będzie on świetną bazą wszystkich ciast, nada im ciekawego, egzotycznego smaku. Jednocześnie jest równie łatwy i szybki w przygotowaniu. Możesz podawać go z wieloma różnymi dodatkami – szczególnie dobry będzie w połączeniu z owocami egzotycznymi, na przykład mango czy ananasem, a także z owocami jagodowymi o lekko kwaśnym smaku, przykładowo z jagodami, borówkami, poziomkami, czy porzeczkami. Możesz dodać do niego śmietankowej lub waniliowej masy przygotowanej z mascarpone, jogurtu kokosowego, czy budyniu. Jak widzisz, opcji jest całkiem sporo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo jest to naprawdę szybki i prosty przepis, z którym każdy poradzi sobie bez większego problemy i który nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przygotujesz go z białek i żółtek jaj, mąki kokosowej, napoju kokosowego oraz ksylitolu. Składniki te bez problemu znajdziesz w większości sklepów, a otrzymany z nich biszkopt będzie miał idealny smak i strukturę. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić biszkopt kokosowy, koniecznie czytaj dalej. Nasz przepis na biszkopt kokosowy sprawdzi się na każdą okazję.

Wartości odżywcze biszkoptu kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(147g)
Energia (kalorie)
267.40 kcal
393.08 kcal
Białko
10.63 g
15.63 g

Węglowodany w biszkopcie kokosowym

Na 100g
Na porcję
(147g)
Węglowodany
32.31 g
47.50 g
Węglowodany przyswajalne
25.53 g
37.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.78 g
9.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(147g)
Tłuszcz
14.44 g
21.23 g
Tłuszcze nasycone
11.15 g
16.39 g
Tłuszcze nienasycone
3.29 g
4.84 g
Tłuszcze jednonasycone
2.22 g
3.26 g
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
1.58 g
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
192.56 mg
283.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt kokosowy

Na 100g
Na porcję
(147g)
Witamina A
82.82 µg (mcg)
121.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.34 mg
0.50 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
82.82 µg (mcg)
121.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt kokosowy

Na 100g
Na porcję
(147g)
Sód
84.94 mg
124.86 mg
Potas
544.24 mg
800.03 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
94.45 mg
138.84 mg
Żelazo
2.50 mg
3.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu kokosowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie kokosowym

Lista alergenów dla biszkoptu kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania biszkoptu kokosowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
70 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Mąka kokosowa
60 g
6 łyżek
4.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Wiórki kokosowe
50 g
5 łyżek
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
44.60
Jak oceniasz przepis na biszkopt kokosowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.0% osób