Przepis na pieczywo bezglutenowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka keksowa

W 250 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier.

W misce umieść mąki i siemię lniane, dopraw solą i wlej drożdże, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 70 minut.

Blaszkę do chleba lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na chleb i odstaw jeszcze na 20 minut.

Roztrzep białko jajka z wodą i posmaruj wierzch chleba.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Pieczywo bezglutenowe podane na desce do krojenia.
Pieczywo bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
9.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
404 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Pieczywo bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczywie bezglutenowym

Pieczywo bezglutenowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Osoby nie mogące spożywać glutenu bardzo często muszą rezygnować z pieczywa. W sklepach rzadko można kupić dobre pieczywo pozbawione glutenu. A jeśli już jest to jego skład jest bardzo długi i nie korzystny dla naszego zdrowia a cena pieczywa potrafi dochodzić do 10 zł za bochenek pakowanego chleba. Przepis na pieczywo bezglutenowe jest łatwy, bez problemu przygotujesz go samodzielnie w domu. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka gryczana, mąka kokosowa, mąka ryżowa, siemię lniane, drożdże, jajko, sól i cukier.

Jak zrobić pieczywo bezglutenowe? W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier. W misce umieść mąkę gryczaną, ryżową oraz kokosową i siemię lniane, dopraw solą i wlej drożdże, wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie blaszkę do chleba lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na chleb i odstaw jeszcze na 20 minut. Roztrzep białko jajka z wodą i posmaruj wierzch chleba. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu kokosa. Posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit. Mąka kokosowa jest także źródłem kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne.

Podsumowując pieczywo z mąki bezglutenowej to świetny pomysł na domowy chleb. Najlepsze pieczywo bez glutenu to te przygotowane własnoręcznie. Pyszny chleb dobry jest do spożycia przez 3-4 dni. Przechowuj go w lnianej ściereczce, aby nie wysechł.

Wartości odżywcze pieczywa bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
310.86 kcal
404.11 kcal
Białko
10.83 g
14.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w pieczywie bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
57.27 g
74.46 g
Węglowodany przyswajalne
49.11 g
63.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
5.95 g
7.73 g
Tłuszcze nasycone
2.11 g
2.74 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pieczywo bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.40 mg
0.52 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.28 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Niacyna
4.02 mg
5.23 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, cukier.
czytaj dalej
Foliany
75.55 µg (mcg)
98.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczywo bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(130g)
Potas
430.97 mg
560.26 mg
Wapń
43.75 mg
56.88 mg
Fosfor
224.92 mg
292.40 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, cukier.
czytaj dalej
Magnez
122.69 mg
159.50 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.61 mg
3.39 mg
Cynk
2.28 mg
2.96 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczywa bezglutenowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczywie bezglutenowym

Lista alergenów dla pieczywa bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania pieczywa bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
300 g
1,5 szklanki
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mąka kokosowa
50 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 g
Mąka ryżowa
250 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Siemię lniane (całe)
50 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
30 g
3 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na pieczywo bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób