Przepis na pieczywo bezglutenowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka keksowa

W 250 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier.

W misce umieść mąki i siemię lniane, dopraw solą i wlej drożdże, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 70 minut.

Blaszkę do chleba lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na chleb i odstaw jeszcze na 20 minut.

Roztrzep białko jajka z wodą i posmaruj wierzch chleba.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Pieczywo bezglutenowe podane na desce do krojenia.
Pieczywo bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
9.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
404 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Pieczywo bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczywie bezglutenowym

Pieczywo bezglutenowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Osoby nie mogące spożywać glutenu bardzo często muszą rezygnować z pieczywa. W sklepach rzadko można kupić dobre pieczywo pozbawione glutenu. A jeśli już jest to jego skład jest bardzo długi i nie korzystny dla naszego zdrowia a cena pieczywa potrafi dochodzić do 10 zł za bochenek pakowanego chleba. Przepis na pieczywo bezglutenowe jest łatwy, bez problemu przygotujesz go samodzielnie w domu. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka gryczana, mąka kokosowa, mąka ryżowa, siemię lniane, drożdże, jajko, sól i cukier.

Jak zrobić pieczywo bezglutenowe? W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier. W misce umieść mąkę gryczaną, ryżową oraz kokosową i siemię lniane, dopraw solą i wlej drożdże, wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie blaszkę do chleba lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na chleb i odstaw jeszcze na 20 minut. Roztrzep białko jajka z wodą i posmaruj wierzch chleba. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu kokosa. Posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit. Mąka kokosowa jest także źródłem kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne.

Podsumowując pieczywo z mąki bezglutenowej to świetny pomysł na domowy chleb. Najlepsze pieczywo bez glutenu to te przygotowane własnoręcznie. Pyszny chleb dobry jest do spożycia przez 3-4 dni. Przechowuj go w lnianej ściereczce, aby nie wysechł.

Wartości odżywcze pieczywa bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
310.86 kcal
404.11 kcal
Białko
10.83 g
14.08 g

Węglowodany w pieczywie bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
57.27 g
74.46 g
Węglowodany przyswajalne
49.11 g
63.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.16 g
10.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
5.95 g
7.73 g
Tłuszcze nasycone
2.11 g
2.74 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.65 g
2.14 g
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Cholesterol
46.77 mg
60.80 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pieczywo bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
20.11 µg (mcg)
26.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.40 mg
0.52 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Witamina C
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.31 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Retinol
20.11 µg (mcg)
26.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
0.51 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.28 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Niacyna
4.02 mg
5.23 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Foliany
75.55 µg (mcg)
98.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczywo bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
31.90 mg
41.47 mg
Potas
430.97 mg
560.26 mg
Wapń
43.75 mg
56.88 mg
Fosfor
224.92 mg
292.40 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Magnez
122.69 mg
159.50 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Żelazo
2.61 mg
3.39 mg
Cynk
2.28 mg
2.96 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczywa bezglutenowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczywie bezglutenowym

Lista alergenów dla pieczywa bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania pieczywa bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
300 g
1,5 szklanki
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mąka kokosowa
50 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 g
Mąka ryżowa
250 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Siemię lniane (całe)
50 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
30 g
3 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na pieczywo bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób