Przepis na pieczywo bezglutenowe krok po kroku
- Mąka gryczana 300 g 1,5 szklanki
- Mąka kokosowa 50 g
- Mąka ryżowa 250 g
- Jajko 2 szt.
- Białko jajka 1 szt.
- Drożdże świeże 50 g
- Siemię lniane (całe) 50 g
- Cukier 30 g 3 łyżki stołowe
W 250 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier.
W misce umieść mąki i siemię lniane, dopraw solą i wlej drożdże, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 70 minut.
Blaszkę do chleba lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na chleb i odstaw jeszcze na 20 minut.
Roztrzep białko jajka z wodą i posmaruj wierzch chleba.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Chleb bezglutenowy
-
Hash browns
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Chleb kukurydziany
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Pizza bezglutenowa
-
Gofry bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pasta z makreli i jajek
-
Śniadanie bezglutenowe

(liczba kalorii)
Pieczywo bezglutenowe - cechy przepisu
Więcej o pieczywie bezglutenowym
Pieczywo bezglutenowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Osoby nie mogące spożywać glutenu bardzo często muszą rezygnować z pieczywa. W sklepach rzadko można kupić dobre pieczywo pozbawione glutenu. A jeśli już jest to jego skład jest bardzo długi i nie korzystny dla naszego zdrowia a cena pieczywa potrafi dochodzić do 10 zł za bochenek pakowanego chleba. Przepis na pieczywo bezglutenowe jest łatwy, bez problemu przygotujesz go samodzielnie w domu. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka gryczana, mąka kokosowa, mąka ryżowa, siemię lniane, drożdże, jajko, sól i cukier.
Jak zrobić pieczywo bezglutenowe? W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier. W misce umieść mąkę gryczaną, ryżową oraz kokosową i siemię lniane, dopraw solą i wlej drożdże, wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie blaszkę do chleba lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na chleb i odstaw jeszcze na 20 minut. Roztrzep białko jajka z wodą i posmaruj wierzch chleba. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu kokosa. Posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit. Mąka kokosowa jest także źródłem kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne.
Podsumowując pieczywo z mąki bezglutenowej to świetny pomysł na domowy chleb. Najlepsze pieczywo bez glutenu to te przygotowane własnoręcznie. Pyszny chleb dobry jest do spożycia przez 3-4 dni. Przechowuj go w lnianej ściereczce, aby nie wysechł.
Wartości odżywcze pieczywa bezglutenowego
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w pieczywie bezglutenowym
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na pieczywo bezglutenowe
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczywo bezglutenowe
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczywie bezglutenowym
Lista alergenów dla pieczywa bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka