Przepis na bułeczki bezglutenowe krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W 250 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier, dodaj łyżkę mąki gryczanej i wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę ryżową i gryczaną, dodaj sól i suszone pomidory, roztopione masło oraz nasiona chia.

Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na równe kawałki i formuj bułeczki. Wierzch posyp sezamem lub słonecznikiem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Bułeczki bezglutenowe podane na ściereczce, która leży na drewnianym blacie.
Bułeczki bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
7.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
51

Bułeczki bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułeczkach bezglutenowych

Bułeczki bezglutenowe to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Nie musisz rezygnować ze spożywania pieczywa jeśli jesteś na diecie bez glutenu. Możesz przygotowywać własne pieczywo z mąk bez glutenowych. Sprawdzony przepis na bułeczki bezglutenowe jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia piekarniczego. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ryżowa, mąka gryczana, drożdże, sól, suszone pomidory, nasiona chia oraz cukier i masło.

Jak zrobić bułeczki bezglutenowe? Przygotuj zaczyn drożdżowy, w ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, dodaj łyżkę mąki gryczanej i wymieszaj. Do miski przesiej mąkę ryżową i gryczaną, dodaj sól i suszone pomidory, roztopione masło oraz nasiona chia. Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podziel na równe kawałki i formuj bułeczki. Wierzch możesz posypać sezamem lub słonecznikiem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu - świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka i zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Ciasta przygotowane z dodatkiem drożdży są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie.

Podsumowując bułeczki z mąki bezglutenowej z piekarnika są pyszne i świetnie sprawdzą się na śniadanie. Bułeczki domowe bez glutenu, różnią się smakiem od tradycyjnego pieczywa. Jeśli jednak nie możesz spożywać mąki z zawartością glutenu będą świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego pieczywa.

Wartości odżywcze bułeczek bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
379.00 kcal
416.90 kcal
Białko
9.38 g
10.32 g
Fenyloalanina
0.45 mg
0.49 mg

Węglowodany w bułeczkach bezglutenowych

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
62.89 g
69.17 g
Węglowodany przyswajalne
54.87 g
60.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.02 g
8.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
11.45 g
12.59 g
Tłuszcze nasycone
4.48 g
4.92 g
Tłuszcze nienasycone
6.97 g
7.67 g
Tłuszcze jednonasycone
3.22 g
3.54 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.75 g
4.13 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
11.12 mg
12.23 mg

Witaminy w przepisie na bułeczki bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
35.38 µg (mcg)
38.92 µg (mcg)
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B6
0.44 mg
0.48 mg
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina C
0.12 mg
0.13 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina E
0.26 mg
0.29 mg
Retinol
34.71 µg (mcg)
38.18 µg (mcg)
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
0.46 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.20 mg
Niacyna
4.78 mg
5.26 mg
Foliany
84.36 µg (mcg)
92.80 µg (mcg)
Beta karoten
8.52 µg (mcg)
9.37 µg (mcg)
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułeczki bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
8.34 mg
9.18 mg
Potas
328.31 mg
361.14 mg
Wapń
130.95 mg
144.04 mg
Fosfor
277.10 mg
304.81 mg
Magnez
148.79 mg
163.67 mg
Żelazo
3.29 mg
3.62 mg
Cynk
2.89 mg
3.18 mg
Miedź
0.58 mg
0.64 mg
Mangan
1.30 mg
1.43 mg
Brak danych dla: cukier, nasiona chia.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek bezglutenowych 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułeczkach bezglutenowych

Lista alergenów dla bułeczek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania bułeczek bezglutenowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
200 g
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Mąka gryczana
200 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Sezam nasiona
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier
30 g
3 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Nasiona chia
40 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 40 g
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na bułeczki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób