Przepis na bułeczki bezglutenowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W 250 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier, dodaj łyżkę mąki gryczanej i wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę ryżową i gryczaną, dodaj sól i suszone pomidory, roztopione masło oraz nasiona chia.

Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na równe kawałki i formuj bułeczki. Wierzch posyp sezamem lub słonecznikiem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Bułeczki bezglutenowe podane na ściereczce, która leży na drewnianym blacie.
Bułeczki bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
7.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
51

Bułeczki bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułeczkach bezglutenowych

Bułeczki bezglutenowe to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Nie musisz rezygnować ze spożywania pieczywa jeśli jesteś na diecie bez glutenu. Możesz przygotowywać własne pieczywo z mąk bez glutenowych. Sprawdzony przepis na bułeczki bezglutenowe jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia piekarniczego. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ryżowa, mąka gryczana, drożdże, sól, suszone pomidory, nasiona chia oraz cukier i masło.

Jak zrobić bułeczki bezglutenowe? Przygotuj zaczyn drożdżowy, w ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, dodaj łyżkę mąki gryczanej i wymieszaj. Do miski przesiej mąkę ryżową i gryczaną, dodaj sól i suszone pomidory, roztopione masło oraz nasiona chia. Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podziel na równe kawałki i formuj bułeczki. Wierzch możesz posypać sezamem lub słonecznikiem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu - świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka i zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Ciasta przygotowane z dodatkiem drożdży są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie.

Podsumowując bułeczki z mąki bezglutenowej z piekarnika są pyszne i świetnie sprawdzą się na śniadanie. Bułeczki domowe bez glutenu, różnią się smakiem od tradycyjnego pieczywa. Jeśli jednak nie możesz spożywać mąki z zawartością glutenu będą świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego pieczywa.

Wartości odżywcze bułeczek bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
379.00 kcal
416.90 kcal
Białko
9.38 g
10.32 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.45 mg
0.49 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w bułeczkach bezglutenowych

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
62.89 g
69.17 g
Węglowodany przyswajalne
54.87 g
60.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.02 g
8.82 g
Brak danych dla: masło, cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
11.45 g
12.59 g
Tłuszcze nasycone
4.48 g
4.92 g
Tłuszcze nienasycone
6.97 g
7.67 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.22 g
3.54 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.75 g
4.13 g
Brak danych dla: drożdże świeże, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bułeczki bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tiamina
0.42 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.20 mg
Niacyna
4.78 mg
5.26 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
84.36 µg (mcg)
92.80 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułeczki bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Potas
328.31 mg
361.14 mg
Wapń
130.95 mg
144.04 mg
Fosfor
277.10 mg
304.81 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
148.79 mg
163.67 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
3.29 mg
3.62 mg
Cynk
2.89 mg
3.18 mg
Miedź
0.58 mg
0.64 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek bezglutenowych 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułeczkach bezglutenowych

Lista alergenów dla bułeczek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania bułeczek bezglutenowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
200 g
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Mąka gryczana
200 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Sezam nasiona
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier
30 g
3 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Nasiona chia
40 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na bułeczki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób