Bułeczki bezglutenowe
- Mąka ryżowa - 1 szklanka (200 g)
- Mąka gryczana - 1 szklanka (200 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Masło (30 g)
- Sezam nasiona (40 g)
- Cukier - 3 łyżki stołowe (30 g)
- Nasiona chia (40 g)
Przepis na bułeczki bezglutenowe krok po kroku
W 250 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier, dodaj łyżkę mąki gryczanej i wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę ryżową i gryczaną, dodaj sól i suszone pomidory, roztopione masło oraz nasiona chia.
Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na równe kawałki i formuj bułeczki. Wierzch posyp sezamem lub słonecznikiem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
- Kleik ryżowy
- Budyń jaglany
- Jaglanka
- Omlet z płatkami owsianymi
- Jajecznica z pieczarkami
- Owsianka na wodzie
- Naleśnik bezglutenowy
- Naleśniki z mąki kukurydzianej
- Smoothie Bowl
- Muffinki jajeczne
- Gofry bezglutenowe
- Omlet bananowy
- Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
- Budyń z kaszy jaglanej
- Menemen
- Pieczywo bezglutenowe
- Pasta z makreli i jajek
- Pasta jajeczna z tuńczykiem
- Śniadanie bezglutenowe
Więcej informacji na temat bułeczek bezglutenowych
Bułeczki bezglutenowe to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Nie musisz rezygnować ze spożywania pieczywa jeśli jesteś na diecie bez glutenu. Możesz przygotowywać własne pieczywo z mąk bez glutenowych. Sprawdzony przepis na bułeczki bezglutenowe jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia piekarniczego. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ryżowa, mąka gryczana, drożdże, sól, suszone pomidory, nasiona chia oraz cukier i masło.
Jak zrobić bułeczki bezglutenowe? Przygotuj zaczyn drożdżowy, w ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, dodaj łyżkę mąki gryczanej i wymieszaj. Do miski przesiej mąkę ryżową i gryczaną, dodaj sól i suszone pomidory, roztopione masło oraz nasiona chia. Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podziel na równe kawałki i formuj bułeczki. Wierzch możesz posypać sezamem lub słonecznikiem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu - świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka i zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Ciasta przygotowane z dodatkiem drożdży są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie.
Podsumowując bułeczki z mąki bezglutenowej z piekarnika są pyszne i świetnie sprawdzą się na śniadanie. Bułeczki domowe bez glutenu, różnią się smakiem od tradycyjnego pieczywa. Jeśli jednak nie możesz spożywać mąki z zawartością glutenu będą świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego pieczywa.
Alergeny w bułeczkach bezglutenowych
Lista alergenów dla bułeczek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze bułeczek bezglutenowych
Bułeczki bezglutenowe to wspaniała propozycja na domowe pieczywo dla osób nie spożywających glutenu. Bułeczki są zdrowe i zawierają cenne składniki mineralne. Są przede wszystkim źródłem węglowodanów.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.