Przepis na budyń jaglany krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
garnek

350 ml wody wlej do garnka i zagotuj.

W 150 ml zimnej wody rozprowadź dokładnie mąkę.

Mąkę z wodą wlej do gotującej się wody.

Szybko mieszaj trzepaczką wszystko go zgęstnienia.

Gotowy budyń wymieszaj z syropem z agawy. Można dać więcej, jeśli trzeba, ale pamiętaj, że banan jest słodki. Można również pominąć słodzenie.

Nakładaj do miseczki warstwowo (zrób dwie warstwy): budyń, banan, masło orzechowe, cynamon.

Budyń można jeść na zimno i na ciepło.

Budyń jaglany
Budyń jaglany
Koszt przygotowania dania
4.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1003 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
51

Budyń jaglany - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o budyniu jaglanym

Poznaj przepis na budyń jaglany z bananem, cynamonem i masłem orzechowym – z mąki jaglanej, bez mleka. To pyszny deser domowy nawet dla najmłodszych dzieci. Jest ugotowany na wodzie – bez laktozy. Budyń jaglany bez mleka jest więc dobry dla osób, które nie mogą jeść glutenu i produktów mlecznych. Jest to odpowiednia propozycja także dla osób na diecie wegańskiej. Słodki deser może być zdrowy i jednocześnie smaczny. Zobacz, jak zrobić budyń jaglany dla dzieci i nie tylko. Dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Domowy budyń jaglany z mąki jaglanej (bez glutenu i bez laktozy) gotowany na wodzie jest bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Budyń jaglany jest zrobiony na mące jaglanej. Nie ma więc konieczności używania blendera. Przepis na budyń jaglany składa się tylko z produktów roślinnych. Jest pyszny, ponieważ łączy bardzo smaczne dodatki: banan, masło orzechowe i cynamon. Takie zestawienie jest bardzo smaczne. Ponadto dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki obecności masła orzechowego. Jak zrobisz budyń jaglany dla dziecka, można go śmiało dać do szkoły. Takim domowym budyniem możesz poczęstować nawet dzieci przy rozszerzaniu diety. Jest bez mleka, więc świetnie sprawdzi się w przypadku alergii na białka mleka krowiego, co jest częstym zjawiskiem.

Na diecie eliminacyjnej także można zjeść coś pysznego. Budyń jaglany bez laktozy z dodatkiem banana, masła orzechowego oraz cynamonu to dobra propozycja na desery w diecie z restrykcjami żywieniowymi. Jak zrobić budyń jaglany dla dzieci? Zagotuj wodę, w części (zimnej) wody wymieszaj mąkę. Mąkę jaglaną z wodą należy wlać do wrzącej wody i szybko mieszać trzepaczką. Trzeba robić to dokładnie, by nie powstały grudki. Jak budyń zgęstnieje, można przestać gotować i wymieszać go z syropem z agawy. Następnie budyń przełóż do miseczek. Dobrze jest zrobić warstwy: budyń jaglany, banany, masło orzechowe i cynamon. Gotowe. Deser można jeść od razu lub poczekać aż ostygnie.

*Do przepisu na budyń jaglany nie ma konieczności dodawania syropu z agawy, ponieważ banany są słodkie. Jeżeli wolisz słodszy deser, można dodać więcej. Także możesz posłodzić czymś innym, na przykład erytrytolem, ksylitolem, stewią albo syropem klonowym. Miód też będzie okej, ale najlepiej dodać go do chłodnego budyniu.

*Budyń jaglany można ugotować na napoju roślinnym (na przykład migdałowym). Warto zwrócić uwagę na skład – unikaj słodzonych cukrem stołowym produktów.

*Jeżeli nie przepadasz za smakiem cynamonu, możesz go pominąć w przepisie.

Wartości odżywcze budyniu jaglanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(367g)
Energia (kalorie)
273.53 kcal
1003.86 kcal
Białko
7.65 g
28.07 g

Węglowodany w budyniu jaglanym

Na 100g
Na porcję
(367g)
Węglowodany
37.24 g
136.67 g
Węglowodany przyswajalne
34.13 g
125.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.11 g
11.40 g
Sacharoza (cukier)
1.28 g
4.71 g
Brak danych dla: masło orzechowe.
czytaj dalej
Glukoza
3.60 g
13.23 g
Brak danych dla: masło orzechowe.
czytaj dalej
Fruktoza
6.03 g
22.11 g
Brak danych dla: masło orzechowe.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło orzechowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(367g)
Tłuszcz
11.97 g
43.94 g
Tłuszcze nasycone
3.15 g
11.55 g
Tłuszcze nienasycone
8.83 g
32.39 g
Tłuszcze jednonasycone
5.62 g
20.61 g
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.21 g
11.78 g
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na budyń jaglany

Na 100g
Na porcję
(367g)
Witamina A
2.04 µg (mcg)
7.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
1.38 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej
Witamina C
5.53 mg
20.29 mg
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej
Witamina E
2.01 mg
7.39 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.51 mg
Ryboflawina
0.41 mg
1.50 mg
Niacyna
4.32 mg
15.87 mg
Foliany
39.36 µg (mcg)
144.46 µg (mcg)
Beta karoten
19.28 µg (mcg)
70.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na budyń jaglany

Na 100g
Na porcję
(367g)
Sód
92.89 mg
340.92 mg
Potas
350.72 mg
1287.15 mg
Wapń
16.02 mg
58.80 mg
Fosfor
144.06 mg
528.71 mg
Magnez
75.13 mg
275.72 mg
Żelazo
1.34 mg
4.94 mg
Cynk
1.18 mg
4.32 mg
Miedź
0.16 mg
0.57 mg
Brak danych dla: masło orzechowe.
czytaj dalej
Mangan
0.35 mg
1.29 mg
Brak danych dla: masło orzechowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny budyniu jaglanego 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w budyniu jaglanym

Lista alergenów dla budyniu jaglanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Cena przygotowania budyniu jaglanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka jaglana
50 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Masło orzechowe
50 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
2.38
Za 50 g
Syrop z agawy
15 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Koszt składników
26.30
Jak oceniasz przepis na budyń jaglany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób