Bułki
-
Kajzerki
Kajzerki są produktami bez których ciężko jest sobie wyobrazić domowe śniadanie. To tradycyjne bułeczki, które dzięki delikatnej mące sprawdzą się …
45 + 20 min łatwy 5 200 kcal -
Bułki maślane
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 25 min łatwy 16 190 kcal -
Bułeczki orkiszowe
Domowe bułeczki orkiszowe na suchych drożdżach to doskonała propozycja na samodzielny wypiek pieczywa, którego dodatek świetnie sprawdzi się podczas śniadań …
30 + 25 min łatwy 4 300 kcal
Bułki - przepisy
-
Bułeczki pszenne
Bułeczki pszenne świetnie sprawdzą się jako pyszna i chrupiąca baza do wspaniałych śniadań. Te upieczone w domu są bardziej jędrne, …
45 + 20 min łatwy 5 197 kcal -
Bułki bez drożdży
Bułki bez drożdży to idealny wybór dla osób na diecie eliminacyjnej, zwłaszcza dla tych którzy którzy borykają się z problemami …
45 + 25 min łatwy 10 170 kcal -
Ciabatta na zakwasie
Ciabatta na zakwasie to dobra alternatywa dla sklepowych produktów, w których zwykle znajdują się drożdże. Będzie odpowiednia dla każdego, kto …
35 + 30 min łatwy 3 -
Bułki drożdżowe wytrawne
Bułki drożdżowe wytrawne to dobry pomysł na dodatek do wielu potraw lub jako posiłek na kolację, lub na śniadanie. Koniecznie …
60 + 20 min łatwy 15 98 kcal -
Bułki kukurydziane
Lubisz piec świeże pieczywo na śniadanie? Bułki kukurydziane to świetny pomysł na domowe pieczywo. Zobacz, jak zrobić bułki kukurydziane w …
25 + 20 min łatwy 8 203 kcal -
Bułeczki mleczne
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
110 + 25 min łatwy 16 203 kcal
-
Bułki śniadaniowe
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
75 + 20 min łatwy 14 167 kcal -
Bułeczki bezglutenowe
Bułeczki bezglutenowe to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Nie musisz rezygnować ze spożywania pieczywa jeśli jesteś na diecie bez glutenu. …
100 + 30 min łatwy 5 416 kcal -
Ciabatta bezglutenowa
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego jesteś zmuszony do eliminacji glutenu ze swojej codziennej diety? Nie musisz się martwić, przepisy bezglutenowe …
40 + 20 min łatwy 6 207 kcal -
Domowe bułki
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
90 + 15 min łatwy 12 218 kcal -
Bułki na zakwasie
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
90 + 15 min łatwy 12 235 kcal
-
Szybkie bułki
Te szybkie bułki bez drożdży to jedynie dwa składniki, sól i soda oczyszczona. Są najlepsze, gdy potrzeba Ci pomysłu na …
5 + 30 min łatwy 8 207 kcal -
Bułki do hot dogów
Domowe bułki do hot dogów to doskonały pomysł na samodzielne przygotowanie pieczywa do tych smacznych przekąsek. Hot-dogi świetnie sprawdzają się …
30 + 20 min łatwy 5 227 kcal -
Bułki na proszku do pieczenia
Ciasto na bułki na proszku do pieczenia, zrobisz dosłownie w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i uformować bułeczki. Najwięcej …
15 + 25 min łatwy 10 207 kcal -
Bułeczki z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
90 + 20 min łatwy 16 270 kcal -
Bułki owsiane
Bułki owsiane świetnie sprawdzą się jako pyszne i chrupiące pieczywo śniadaniowe, a także przekąska między posiłkami, zarówno na słodko, jak …
30 + 20 min średni 10 289 kcal -
Bułki pełnoziarniste
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
90 + 20 min łatwy 12 272 kcal
-
Bułeczki na parze
Pyszne bułeczki na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 10 min łatwy 6 210 kcal -
Keto bułki
Keto bułki to idealny, pomysł na zdrowe i smaczne pieczywo, gdy w swojej diecie ograniczasz podaż węglowodanów, ale nie tylko. …
30 + 20 min łatwy 10 192 kcal -
Bułki z mąki orkiszowej
Łatwe w przygotowaniu bułki z mąki orkiszowej to świetny pomysł na śniadanie w gronie rodziny. Pyszne domowe bułeczki możesz upiec …
140 + 25 min łatwy 10 491 kcal -
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Bułeczki drożdżowe z kruszonką to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych dań. Całość jest prosta w przygotowaniu, nie potrzeba do …
60 + 45 min łatwy 10 -
Bułeczki dyniowe
Bułeczki dyniowe to świetna opcja na naprawdę fantastyczny dodatek. Są smaczne, proste i niezwykle puszyste. Idealnie sprawdzą się na co …
45 + 30 min łatwy 10
-
Bułki cynamonowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
100 + 20 min łatwy 12 314 kcal -
Chlebek ziołowy Thermomix
Chlebek ziołowy z Thermomixa będzie świetną przystawką na imprezy. Ten wypiek ma nietypowy kształt i zdecydowanie bardziej nadaje się do …
10 + 30 min łatwy 20 174 kcal -
Bułeczki cynamonowe
Puszyste bułeczki cynamonowe to doskonała propozycja na smaczny deser dla całej rodziny. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub …
25 + 10 min łatwy 10 419 kcal -
Bułki z jagodami
Bułki z jagodami, czyli tradycyjne, puszyste jagodzianki to wypiek, który koniecznie powinieneś spróbować. Są niezwykle smacznym pomysłem na śniadanie lub …
95 + 25 min łatwy 5 273 kcal -
Baozi
Baozi to chińskie bułeczki gotowane na parze. Pyszne bułeczki przygotowywane są z różnego rodzaju farszami. Najlepsze baozi to doskonały pomysł …
40 + 15 min średni 5 -
Ślimaki cynamonowe
Ślimaki cynamonowe to doskonały pomysł na pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom korzennych przypraw. To bułeczki kruche …
25 + 40 min łatwy 10 425 kcal
-
Camembert z piekarnika
Camembert z piekarnika to pyszny pomysł na dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezę. Najlepszy będzie podany z żurawiną i …
10 + 5 min łatwy 1 619 kcal -
Bułki z budyniem
Bułki z budyniem, w niektórych regionach Polski znane, także jako drożdżówki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę. …
60 + 15 min średni 20 146 kcal -
Cynamonki Thermomix
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić cynamonki w Thermomixie to prezentujemy nasz sprawdzony przepis. Ich przygotowanie zajmie tylko chwilę, a następnie …
60 + 15 min średni 10 514 kcal -
Bułeczki cebulowe
Cebula często była wykorzystywana przez nasze babcie w celach leczniczych. Nie bez powodu, ponieważ cebula, a dokładniej substancje w niej …
40 + 30 min średni 10 331 kcal -
Bułki drożdżowe z marmoladą
Bułki drożdżowe z marmoladą są idealnym wyborem dla wszystkich, którzy kochają proste przepisy na domowe słodkości. Ich głównym składnikiem są …
35 + 25 min łatwy 12 275 kcal -
Bułeczki cynamonowe Thermomix
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić bułeczki cynamonowe w Thermomixie to prezentujemy nasz sprawdzony przepis. Ich przygotowanie zajmie tylko chwilę, a …
60 + 15 min średni 10 514 kcal -
Pao de queijo
Pyszne pao de queijo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 30 min łatwy 15 77 kcal -
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne bułeczki podawać można z …
20 + 30 min łatwy 6 645 kcal -
Bułeczki pizzowe
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw …
60 + 20 min łatwy 12 164 kcal -
Rogaliki drożdżowe z budyniem
Rogaliki to pyszne bułeczki z nadzieniem budyniowym, które idealnie nadają się do zabrania ich na II śniadanie do szkoły lub …
45 + 30 min średni 30 159 kcal -
Wegańskie drożdżówki
Wegańskie drożdżówki to dobra opcja na pyszne wypieki dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Choć w sklepach można zakupić gotowe …
30 + 20 min łatwy 10 199 kcal -
Brioszki czekoladowe
Brioszki czekoladowe to świetny pomysł na pyszne bułeczki deserowe. Brioszka to bułka maślana, którą wytwarza się na bazie ciasta drożdżowego. …
140 + 20 min łatwy 10 -
Bifana
Bifana to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Podawane jest jako fast food podczas wieczornych imprez. Pyszne duszone w sosie mięso …
20 + 60 min łatwy 4 538 kcal -
Bułki zapiekane z jajkiem, serem i pieczarkami
Pyszne bułki zapiekane z jajkiem, pieczarkami i serem to świetny pomysł na śniadanie z piekarnika. Jest zdrowe, odżywcze i stanowi …
10 + 25 min średni 4 284 kcal -
Bułka drożdżowa z rodzynkami
Bułka drożdżowa z rodzynkami, w niektórych regionach Polski znana, także jako drożdżówka to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
60 + 20 min łatwy 8 -
Zapiekane bułki z farszem
Zapiekane bułki z farszem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie na ciepło. Smaczne bułki z farszem pieczone w piekarniku …
20 + 20 min łatwy 4 467 kcal -
Bułka drożdżowa z serem
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na bułkę drożdżową z serem, która wbrew pozorom jest łatwa w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. …
60 + 30 min łatwy 10 -
Manapua
Manapua to pyszna drożdżowa przekąska, wypełniona pysznym nadzieniem. Bułeczki przygotować można z nadzieniem mięsnym, warzywnym a także na słodko. Danie …
120 + 30 min łatwy 6 506 kcal -
Zhingaliov hac
Zhingaliov hac to ormiański prosty chlebek nadziewany ziołami. Z wyglądu przypomina nieco indyjski chlebek naan lub pitę, również jest pulchny …
40 + 10 min łatwy 4 598 kcal -
Bułeczki bao
Bułeczki bao zyskały na popularności w ostatnim czasie, nie ma się co dziwić, są niezwykle pyszne i pożywne, a o …
40 + 15 min łatwy 6 -
Bułki czosnkowe
Bułki czosnkowe to zdecydowanie jedne z najlepszych, najsmaczniejszych przekąsek. Puszyste, delikatne pieczywo z masłem czosnkowym i z ziołami smakuje wspaniale …
30 + 25 min średni 8 419 kcal -
Bruschetta z pieczarkami
Bruschetta z pieczarkami to pomysł na idealną przekąskę na szybko, a także wspaniała opcja na imprezę. Jest niezwykle aromatyczna, a …
15 + 15 min łatwy 4 210 kcal -
Bułki drożdżowe z dżemem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
90 + 30 min łatwy 14 244 kcal -
Bułki Thermomix
Chrupiące bułki Thermomix to doskonały pomysł na samodzielny wypiek pieczywa, którego dodatek świetnie sprawdzi się podany na śniadanie lub na …
5 + 30 min łatwy 7 172 kcal
Bułki - co to jest?
Bułki to nieodłączny element diety dla wielu z nas. Do wyboru są m.in. bułki pszenne, orkiszowe i wieloziarniste. To pieczywo jest dobre zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Przepisy na bułki nie są trudne, więc warto pokusić się na ich samodzielne wykonanie. Domowe bułeczki można zrobić na świeżych drożdżach z dodatkiem masła i mleka, aby pieczywo było miękkie i puszyste, ale przede wszystkim bardzo smaczne.
Często zadawane pytania
Przepisy na bułki. Oto sprawdzone receptury na bułki domowej roboty
Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania lub kolacji bez tego pieczywa. Pszenne bułki można jeść na słono lub na słodko, a ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Zobacz, jak zrobić pyszne bułeczki!
Pszenne, a może wieloziarniste? Wszystko, co warto wiedzieć o bułkach
Rodzaje bułek
Istnieją różne przepisy na bułki, ale w większości przypadku są to bułki pszenne lub żytnie. Niektóre z nich przygotowuje się na drożdżach, a część na zakwasie. Do bułki mogą być dodane zioła oraz różne ziarna (m.in. słonecznik, dynia), a niekiedy posypuje się ich wierzch makiem lub sezamem. To pieczywo można przygotować z dżemem, marmoladą lub kawałkami owoców i podawać jako słodką przekąskę w ciągu dnia. Pszenne bułki śniadaniowe mogą być podane na słodko lub na słono, w zależności od wybranych dodatków.
Najpopularniejsze bułki w Polsce to:
- kajzerka – jest okrągła i mała, a na wierzchu znajduje się pięcioramienna gwiazda.
- bułka paryska – nazywana też m.in. weka, bagietka, bułka francuska, angielka. Jest to długa bułka, która bardzo często jest wykorzystywana do robienia kanapek lub zapiekanek.
- ciabatta – kwadratowa lub prostokątna włoska bułka.
- grahamka – bułka, która zawiera wiele wartości odżywczych. Powstaje z połączenia z mąką pełnoziarnistą.
- kukurydziana – bułka, która powstaje z połączenia z mąką kukurydzianą.
- poznańska – duża bułka, która na charakterystyczną przedziałkę na środku.
- słonecznikowa – tę bułkę przygotowuje się z różnych mąk (pszennej, żytniej, razowej) i ziaren słonecznika.
- cebulanka – bułka z dodatkiem prażonej cebulki.
- wieloziarnista – do tej bułki dodaje się różna ziarna, m.in. płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik.
- bułki słodkie – często określane też jako drożdżówki. Mogą być z serem, budyniem, marmoladą, kawałkami owoców (np. jagodami). Często polane są lukrem.
Wartości odżywcze bułek
Bułki pszenne, które najczęściej można znaleźć w sklepach (to m.in. bagietki, kajzerki), nie należą do produktów o wysokiej wartości odżywczej. To pieczywo jest kaloryczne, a do tego ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po spożyciu takiej bułki tylko przez krótki czas odczuwamy sytość.
Jeśli zależy nam na takim pieczywie, który zawiera mniej glutenu, a więcej błonnika, należy sięgnąć po bułki, które zrobione są z mieszanki różnych mąk. Zalicza się do nich m.in. grahamka, bułka orkiszowa, pełnoziarnista. Ta ostatnia zawiera najwięcej wartości odżywczych, ponieważ mąka, z której jest zrobiona, nie jest mocno oczyszczona ani kilka razy mielona. Z kolei decydują się na bułki wieloziarniste (np. słonecznikowe), dodatkowo dostarczamy do organizmu witaminy, tłuszcze i minerały zawarte w nasionach, które są w pieczywie.
Przepis na świeże bułeczki
Jak zrobić pyszne bułki śniadaniowe?
Warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach, zanim zacznie wyrabiać się ciasto. W przypadku drożdżowych bułek należy pamiętać, że świeże drożdże trzeba wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Rozczyn należy wykonać w ciepłej wodzie lub ciepłym mleko, ale nie wolne dodać drożdży do gorącego płynu, ponieważ w ten sposób zabije się drożdże i rozczyn będzie trzeba powtórzyć.
Z suchych drożdży nie trzeba robić rozczynu, ale jest to wskazane, jeśli chcesz mieć pewność, że drożdże będą równomiernie rozmieszczone w całym cieście. Takie drożdże również należy wsypać do ciepłego, a niego gorącego płynu.
Bardzo istotny jest rodzaj mąki, z której przygotowujemy ciasto na bułki. Bułki możesz przygotować na mące pszennej typ 450, typ 600 oraz typ 850. Możesz też zmiksować dwie mąki, np. mąkę uniwersalną i mąkę orkiszową.
Należy pamiętać o tym, że ciasto drożdżowe wyrabia się długo. Powinno to zająć minimum 10 minut. Ciasto musi miękkie, jednolite i przyjemne w dotyku. Następnie trzeba je odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 1-1,5 h należy je odgazować, czyli jeszcze raz zagnieść, a potem można podzielić je na mniejsze bułeczki. Ważne jest to, aby jeszcze raz zostawić ciasto do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Drugie wyrastanie nie trwa tak długo, jak pierwsze. Tutaj wystarczy ok. 20-30 minut. Tuż przed pieczeniem można posmarować bułkę roztrzepanym jajek z odrobiną mleka.
Możesz też pokusić się na bułeczki bez drożdży. Aby je przygotować, potrzebna będzie mąką, sól, jogurt naturalny lub mleko, soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Możesz też zdecydować się na dodanie masła (roztopionego i przestudzonego do temperatury pokojowej) lub oleju, a także na jajko lub żółtko. Należy zacząć od przesiania mąki, a potem trzeba wymieszać z nią resztę suchych składników. Następnie należy dodać mokre składniki i dobrze wyrobić ciasto. Ponieważ nie ma w nim drożdży, od razu można je podzielić na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków należy uformować w bułeczkę i umieścić na blaszce. Bułki trzeba włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec do zarumienia. Warto pamiętać, że każdy piekarnik piecze nieco inaczej. W jednym wystarczy ok. 18 minut, a w drugim ok. 25 minut pieczenia.
Przepisy na bułki wodne i mleczne – co warto wiedzieć?
Bułki można przygotować na różne sposoby. Istotne jest to, do czego potrzebujemy te bułki. Jeśli to mają być bułki do burgerów, to najlepiej przygotować je z masła, mąki pszennej, mleka i wody (proporcje 1:1), drożdży, cukru (do rozczynu) i soli. Drugą opcją jest zrezygnowanie z wody, a przygotowanie tych bułek jedynie na mleku, ale już dodatkiem żółtek. W obu przypadkach ciasto należy długo zagniatać.
Jeżeli chcesz upiec zwykłe bułeczki, możesz pokusić się na mąkę chlebową, świeże droższe, cukier do rozczynu, odrobinę soli, oliwę z oliwek oraz wodę. W tym przypadku zarówno masło, jak i mleko oraz jajka (lub żółtka) będą zbędne. Takie wodne bułki są równie dobre, jak te przygotowywane na mleku.
Pszenne, wieloziarniste czy razowe śniadaniowe bułki można przygotować z dowolną posypką. Do wyboru jest zarówno sezam, jak i mak, a także można zrobić mieszankę z obu tych rzeczy. Odpowiednie będą też ziarna słonecznika, ale warto liczyć się z tym, że on mogą odpadać w czasie krojenia bułki lub jej jedzenia. Ciekawą opcją jest także przepis na bułki z ziołami. W czasie przygotowywania ciasta trzeba dodać takie zioła, na jakie ma się ochotę. W przypadku bułki wieloziarnistej można dodać różne ziarna.
Proste bułki na słodko
Do przygotowania słodkich bułeczek na drożdżach nie potrzeba wiele składników. Najlepiej zdecydować się na mleko, a nie wodę, aby te miały lepszy smak. Do tego niezbędna będzie zwykła mąka do pieczenia (tortowa lub uniwersalna), masło, cukier (więc niż tylko do rozczynu, bo ok. 50-100 g, w zależności od własnych preferencji) i szczypta soli. Warto dodać także żółtka i ewentualnie jedno całe jajko. Do takich bułeczek należy wykorzystać ok. 33 g drożdży świeżych, czyli 1/3 opakowania. Odpowiednim dodatkiem będzie cukier waniliowy, ale może też zdecydować się na jakiś aromat (np. waniliowy, migdałowy, cytrynowy).
Przygotowanie bułek na słodko wygląda podobnie jak w przypadku bułek na hamburgery. Najpierw należy przygotować rozczyn i odstawić go na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, a potem połączyć resztę składników i ugnieść jednolite, elastycznie ciasto. Masa na bułki musi odleżeć minimum godzinę, a potem należy ją jeszcze raz zagnieść, aby ją odgazować.
W tym momencie możemy zdecydować się na dwa rozwiązania. Pierwszym z nich jest uformowanie bułeczek i odłożenie ich na blachę do pieczenia. Następnie trzeba przykryć je folią, aby ponownie urosły, a potem można je upiec. Upieczone bułeczki można nadziać marmoladą za pomocą specjalnego urządzenia do nadziewania pączków lub za pomocą tylki i rękawa kuchennego.
Jednak można zrobić równie proste bułeczki z nadzieniem w inny sposób. Przed wstawieniem ich do piekarnika wystarczy umieścić niewielką porcję wybranej masy (np. kremu czekoladowego, marmolady, powideł) na uformowanej bułeczce i dobrze ją zalepić. Je również należy odłożyć do ponownego wyrośnięcia.
Upieczone bułeczki na drożdżach można udekorować. Możesz zdecydować się na cukier puder. Wtedy bardzo zaczekać, aż bułeczki ostygną, aby cukier się nie rozpuścił. Drogą opcją jest lukier. Można go przygotować na kilka sposobów. Najprostszy z nich zawiera dwa składniki: wodę i cukier puder. Należy wymieszać małą ilość wody z dużą ilością cukru pudru. Jeśli zależy ci na nieco bardziej orzeźwiającym lukrze, zamiast wody zdecyduj się na świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Na niezastygniętym lukrze możesz porozkładać kandyzowane owoce lub posypać wierzch bułki wybraną posypką.
Przepisy na bułki są różne, a składniki należy wybierać w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Domowe bułeczki mogą być zrobione na maśle i mleku, dzięki czemu zyskają ciekawy smak. Zwykłe, pszenne pieczywo smakuje dobrze zarówno posmarowane dżemem, marmoladą, kremem czekoladowym lub masłem orzechowym, jak i z masłem, szynką, pomidorem i serem żółtym lub twarogiem, ogórkiem, rzodkiewką i sałatą.