Bułki

bułki

Bułki to nieodłączny element diety dla wielu z nas. Do wyboru są m.in. bułki pszenne, orkiszowe i wieloziarniste. To pieczywo jest dobre zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Przepisy na bułki nie są trudne, więc warto pokusić się na ich samodzielne wykonanie. Domowe bułeczki można zrobić na świeżych drożdżach z dodatkiem masła i mleka, aby pieczywo było miękkie i puszyste, ale przede wszystkim bardzo smaczne.

Najciekawsze przepisy w temacie bułki

Przepisy w temacie bułki

Przepisy na bułki. Oto sprawdzone receptury na bułki domowej roboty

Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania lub kolacji bez tego pieczywa. Pszenne bułki można jeść na słono lub na słodko, a ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Zobacz, jak zrobić pyszne bułeczki!

Pszenne, a może wieloziarniste? Wszystko, co warto wiedzieć o bułkach

Rodzaje bułek

Istnieją różne przepisy na bułki, ale w większości przypadku są to bułki pszenne lub żytnie. Niektóre z nich przygotowuje się na drożdżach, a część na zakwasie. Do bułki mogą być dodane zioła oraz różne ziarna (m.in. słonecznik, dynia), a niekiedy posypuje się ich wierzch makiem lub sezamem. To pieczywo można przygotować z dżemem, marmoladą lub kawałkami owoców i podawać jako słodką przekąskę w ciągu dnia. Pszenne bułki śniadaniowe mogą być podane na słodko lub na słono, w zależności od wybranych dodatków.

Najpopularniejsze bułki w Polsce to:

  • kajzerka – jest okrągła i mała, a na wierzchu znajduje się pięcioramienna gwiazda.
  • bułka paryska – nazywana też m.in. weka, bagietka, bułka francuska, angielka. Jest to długa bułka, która bardzo często jest wykorzystywana do robienia kanapek lub zapiekanek.
  • ciabatta – kwadratowa lub prostokątna włoska bułka.
  • grahamka – bułka, która zawiera wiele wartości odżywczych. Powstaje z połączenia z mąką pełnoziarnistą.
  • kukurydziana – bułka, która powstaje z połączenia z mąką kukurydzianą.
  • poznańska – duża bułka, która na charakterystyczną przedziałkę na środku.
  • słonecznikowa – tę bułkę przygotowuje się z różnych mąk (pszennej, żytniej, razowej) i ziaren słonecznika.
  • cebulanka – bułka z dodatkiem prażonej cebulki.
  • wieloziarnista – do tej bułki dodaje się różna ziarna, m.in. płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik.
  • bułki słodkie – często określane też jako drożdżówki. Mogą być z serem, budyniem, marmoladą, kawałkami owoców (np. jagodami). Często polane są lukrem.

Wartości odżywcze bułek

Bułki pszenne, które najczęściej można znaleźć w sklepach (to m.in. bagietki, kajzerki), nie należą do produktów o wysokiej wartości odżywczej. To pieczywo jest kaloryczne, a do tego ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po spożyciu takiej bułki tylko przez krótki czas odczuwamy sytość.

Jeśli zależy nam na takim pieczywie, który zawiera mniej glutenu, a więcej błonnika, należy sięgnąć po bułki, które zrobione są z mieszanki różnych mąk. Zalicza się do nich m.in. grahamka, bułka orkiszowa, pełnoziarnista. Ta ostatnia zawiera najwięcej wartości odżywczych, ponieważ mąka, z której jest zrobiona, nie jest mocno oczyszczona ani kilka razy mielona. Z kolei decydują się na bułki wieloziarniste (np. słonecznikowe), dodatkowo dostarczamy do organizmu witaminy, tłuszcze i minerały zawarte w nasionach, które są w pieczywie.

Przepis na świeże bułeczki

Jak zrobić pyszne bułki śniadaniowe?

Warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach, zanim zacznie wyrabiać się ciasto. W przypadku drożdżowych bułek należy pamiętać, że świeże drożdże trzeba wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Rozczyn należy wykonać w ciepłej wodzie lub ciepłym mleko, ale nie wolne dodać drożdży do gorącego płynu, ponieważ w ten sposób zabije się drożdże i rozczyn będzie trzeba powtórzyć.

Z suchych drożdży nie trzeba robić rozczynu, ale jest to wskazane, jeśli chcesz mieć pewność, że drożdże będą równomiernie rozmieszczone w całym cieście. Takie drożdże również należy wsypać do ciepłego, a niego gorącego płynu.

Bardzo istotny jest rodzaj mąki, z której przygotowujemy ciasto na bułki. Bułki możesz przygotować na mące pszennej typ 450, typ 600 oraz typ 850. Możesz też zmiksować dwie mąki, np. mąkę uniwersalną i mąkę orkiszową.

Należy pamiętać o tym, że ciasto drożdżowe wyrabia się długo. Powinno to zająć minimum 10 minut. Ciasto musi miękkie, jednolite i przyjemne w dotyku. Następnie trzeba je odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 1-1,5 h należy je odgazować, czyli jeszcze raz zagnieść, a potem można podzielić je na mniejsze bułeczki. Ważne jest to, aby jeszcze raz zostawić ciasto do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Drugie wyrastanie nie trwa tak długo, jak pierwsze. Tutaj wystarczy ok. 20-30 minut. Tuż przed pieczeniem można posmarować bułkę roztrzepanym jajek z odrobiną mleka.

Możesz też pokusić się na bułeczki bez drożdży. Aby je przygotować, potrzebna będzie mąką, sól, jogurt naturalny lub mleko, soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Możesz też zdecydować się na dodanie masła (roztopionego i przestudzonego do temperatury pokojowej) lub oleju, a także na jajko lub żółtko. Należy zacząć od przesiania mąki, a potem trzeba wymieszać z nią resztę suchych składników. Następnie należy dodać mokre składniki i dobrze wyrobić ciasto. Ponieważ nie ma w nim drożdży, od razu można je podzielić na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków należy uformować w bułeczkę i umieścić na blaszce. Bułki trzeba włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec do zarumienia. Warto pamiętać, że każdy piekarnik piecze nieco inaczej. W jednym wystarczy ok. 18 minut, a w drugim ok. 25 minut pieczenia.

Przepisy na bułki wodne i mleczne – co warto wiedzieć?

Bułki można przygotować na różne sposoby.  Istotne jest to, do czego potrzebujemy te bułki. Jeśli to mają być bułki do burgerów, to najlepiej przygotować je z masła, mąki pszennej, mleka i wody (proporcje 1:1), drożdży, cukru (do rozczynu) i soli. Drugą opcją jest zrezygnowanie z wody, a przygotowanie tych bułek jedynie na mleku, ale już dodatkiem żółtek. W obu przypadkach ciasto należy długo zagniatać.

Jeżeli chcesz upiec zwykłe bułeczki, możesz pokusić się na mąkę chlebową, świeże droższe, cukier do rozczynu, odrobinę soli, oliwę z oliwek oraz wodę. W tym przypadku zarówno masło, jak i mleko oraz jajka (lub żółtka) będą zbędne. Takie wodne bułki są równie dobre, jak te przygotowywane na mleku.

Pszenne, wieloziarniste czy razowe śniadaniowe bułki można przygotować z dowolną posypką. Do wyboru jest zarówno sezam, jak i mak, a także można zrobić mieszankę z obu tych rzeczy. Odpowiednie będą też ziarna słonecznika, ale warto liczyć się z tym, że on mogą odpadać w czasie krojenia bułki lub jej jedzenia. Ciekawą opcją jest także przepis na bułki z ziołami. W czasie przygotowywania ciasta trzeba dodać takie zioła, na jakie ma się ochotę. W przypadku bułki wieloziarnistej można dodać różne ziarna.

Proste bułki na słodko

Do przygotowania słodkich bułeczek na drożdżach nie potrzeba wiele składników. Najlepiej zdecydować się na mleko, a nie wodę, aby te miały lepszy smak. Do tego niezbędna będzie zwykła mąka do pieczenia (tortowa lub uniwersalna), masło, cukier (więc niż tylko do rozczynu, bo ok. 50-100 g, w zależności od własnych preferencji) i szczypta soli. Warto dodać także żółtka i ewentualnie jedno całe jajko. Do takich bułeczek należy wykorzystać ok. 33 g drożdży świeżych, czyli 1/3 opakowania. Odpowiednim dodatkiem będzie cukier waniliowy, ale może też zdecydować się na jakiś aromat (np. waniliowy, migdałowy, cytrynowy).

Przygotowanie bułek na słodko wygląda podobnie jak w przypadku bułek na hamburgery. Najpierw należy przygotować rozczyn i odstawić go na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, a potem połączyć resztę składników i ugnieść jednolite, elastycznie ciasto. Masa na bułki musi odleżeć minimum godzinę, a potem należy ją jeszcze raz zagnieść, aby ją odgazować.

W tym momencie możemy zdecydować się na dwa rozwiązania. Pierwszym z nich jest uformowanie bułeczek i odłożenie ich na blachę do pieczenia. Następnie trzeba przykryć je folią, aby ponownie urosły, a potem można je upiec. Upieczone bułeczki można nadziać marmoladą za pomocą specjalnego urządzenia do nadziewania pączków lub za pomocą tylki i rękawa kuchennego.

Jednak można zrobić równie proste bułeczki z nadzieniem w inny sposób. Przed wstawieniem ich do piekarnika wystarczy umieścić niewielką porcję wybranej masy (np. kremu czekoladowego, marmolady, powideł) na uformowanej bułeczce i dobrze ją zalepić. Je również należy odłożyć do ponownego wyrośnięcia.

Upieczone bułeczki na drożdżach można udekorować. Możesz zdecydować się na cukier puder. Wtedy bardzo zaczekać, aż bułeczki ostygną, aby cukier się nie rozpuścił. Drogą opcją jest lukier. Można go przygotować na kilka sposobów. Najprostszy z nich zawiera dwa składniki: wodę i cukier puder. Należy wymieszać małą ilość wody z dużą ilością cukru pudru. Jeśli zależy ci na nieco bardziej orzeźwiającym lukrze, zamiast wody zdecyduj się na świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Na niezastygniętym lukrze możesz porozkładać kandyzowane owoce lub posypać wierzch bułki wybraną posypką.

Przepisy na bułki są różne, a składniki należy wybierać w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Domowe bułeczki mogą być zrobione na maśle i mleku, dzięki czemu zyskają ciekawy smak. Zwykłe, pszenne pieczywo smakuje dobrze zarówno posmarowane dżemem, marmoladą, kremem czekoladowym lub masłem orzechowym, jak i z masłem, szynką, pomidorem i serem żółtym lub twarogiem, ogórkiem, rzodkiewką i sałatą.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto