Jajecznica z pieczarkami

Opublikowano: 25.10.2021 r., 14:44 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z pieczarkami podana na toście na niebieskim talerzu
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica z pieczarkami jest fajną propozycją na śniadanie. Dodatek pieczarek wzbogaci zwykłą, klasyczną jajecznicę o wyśmienity, subtelny smak grzybów.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
305 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 0,25 średniej sztuki (20 g)
  • Pieczarki 5 sztuk (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na jajecznicę z pieczarkami krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej.

Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię. Smaż na małym ogniu.

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię.

Przypraw dużą szczyptą pieprzu i soli.

Smaż pieczarki przez około 3 minuty.

Zmniejsz ogień na minimum pod patelnię i wbij jajka.

Pozostaw jajka przez 1-2 minuty aż białko się zetnie a następnie zacznij mieszać.

Trzymaj na patelni aż do uzyskania ulubionej konsystencji.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z pieczarkami

Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną i wyjątkową propozycją. Pieczarki nadają lekkiej słodyczy i subtelnego, grzybowego smaku.

Jajecznica z pieczarkami jest szybką i smaczną propozycją na sycące śniadanie. Jajecznicę możesz przygotować z serem i kiełbasą lub boczkiem. Taka propozycja będzie idealna na porządne, sycące śniadanie. Jajecznica świetnie prezentuje się ale i smakuje, podana na grzance z pysznego pieczywa. Wybierz pieczywo naprawdę dobrej jakości, przygotowane na zakwasie, dzięki czemu danie będzie jeszcze smaczniejsze. Jajecznicę w nowoczesnej wersji możesz podać także w tortilli. Z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i dobrym olejem tłoczonym na zimno, jajecznica będzie tworzyć pyszne i zdrowe danie. Jajecznica z pieczarkami przygotowana na małej ilości masła jest zdrowym daniem. Pieczarki są niskokaloryczne ponieważ w około 95% składają się z wody. Są one źródłem beta-glukany, jest on częścią błonnika, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2, witaminy B3, witaminy B5, witaminy B9 oraz witaminy B12. W pieczarkach zawarte są również cenne związki bioaktywne, takie jak lektyny, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, tyrozynę, która jest aminokwasem należącym do grupy dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych i pełni rolę ochronną DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo pieczarki wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i wzmacniające układ odpornościowy.

Przepis na jajecznicę z pieczarkami jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Prosty przepis sprawi, że będziesz częściej wykonywać to smaczne śniadanie. A dokładnie jak zrobić jajecznicę z pieczarkami dowiesz się ze szczegółowego przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest wytłumaczony.

Alergeny w jajecznicy z pieczarkami

Lista alergenów dla jajecznicy z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajecznicy z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Jajecznica z pieczarkami to wyśmienita propozycja na śniadanie. Z dodatkiem sałatki z surowych warzyw i pełnoziarnistego pieczywa stanowi nie tylko pyszny ale także zdrowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
122.02
305.06
Białko (g)
7.08
17.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.45
6.12
Węglowodany przyswajalne (g)
1.89
4.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.43
23.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
5.55
Tłuszcze nienasycone (g)
7.21
18.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.94
12.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.27
5.69
Cholesterol (mg)
169.09
422.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
72.73
181.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.48
3.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.92
2.29
Witamina E (mg)
0.48
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
72.73
181.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.54
3.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.96
74.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
66.94
167.36
Potas (mg)
206.20
515.50
Wapń (mg)
28.17
70.43
Fosfor (mg)
127.93
319.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.00
25.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
2.55
Cynk (mg)
0.82
2.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z pieczarkami 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z pieczarkami

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
20 g
0,25 średniej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Pieczarki
100 g
5 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
21.00