Przepis na menemen krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
tarka, miska, patelnia

Pomidory natnij lekko w kilku miejscach i zalej wrzątkiem, a po 30 sekundach przełóż je do bardzo zimnej wody. Zdejmij skórę.

Rozgrzej masło z oliwą na patelni.

Posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną drobno paprykę podsmaż na tłuszczu ze szczyptą soli.

Jak warzywa lekko się zarumienią, dodaj 125 ml wody oraz pastę gochujang. Zamiast pasty można dodać papryczkę chilli.

Całość gotuj do miękkości papryki.

Dodaj pokrojone drobno pomidory, sól, pieprz, czosnek suszony i opcjonalnie cukier do smaku.

Wszystko gotuj około 10 minut do momentu zagęszczenia i powstania sosu.

Po tym czasie wbij jajka do pomidorów, dokładnie mieszaj i smaż, aż powstanie odpowiednia dla Ciebie konsystencja.

Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a szczypiorek posiekaj. Posyp jajecznicę.

Zjadaj prosto z patelni.

Menemen
Menemen
Koszt przygotowania dania
13.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
428 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
30

Menemen - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o menemenie

Ta smaczna, kremowa i mocno pomidorowa jajecznica jest zdrowa i sycąca. Menemen to dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Próbowałeś już takiej wersji jajek? To doskonały pomysł na śniadanie albo na kolację bez pieczywa. Przepis na menemen jest prosty. Ten sprawdzony przepis na jajecznicę z pomidorami po turecku zrobisz z łatwych składników. Turecki menemen to dobra propozycja na posiłek o niewielkiej ilości węglowodanów. Zobacz jak zrobić menemen – znakomite i bardzo pyszne jedzenie, które jest smaczne i odżywcze.

Menemen jest to jajecznica z pomidorami. Turecki menemen jest to danie smaczne, ma lekko pikantny smak. Tradycyjnie, ta wersja jajecznicy po turecku jedzona jest z patelni. Przepis na menemen składa się z jajek, pomidorów, papryki, cebuli, masła, oliwy z oliwek i aromatycznej, pikantnej pasty gochujang. Do smaku dodaje się też sól, pieprz, szczypiorek i suszony czosnek. By menemen był pyszny, dodatek parmezanu sprawi, że ten sprawdzony przepis będzie kremowy i bardzo smaczny. Menemen jest genialny w połączeniu z maślanymi i ziołowymi grzankami.

Z tym sprawdzonym przepisem na jajecznicę po turecku otrzymasz dobre, pełnowartościowe danie, które idealnie nada się na kolację lub na śniadanie. Jeżeli szukasz pomysłu na śniadania bez pieczywa, przygotowanie tureckiego menemenu da pyszne i odżywcze danie. Menemen ma niski indeks glikemiczny, zapewnia sytość. Składa się w głównej mierze z tłuszczu oraz białka. Dostarcza dużo likopenu, który znajduje się w podgrzewanych pomidorach. Likopen to przeciwutleniacz, który między innymi walczy z wolnymi rodnikami. To dobra potrawa, którą można uznać za zdrową i godną polecenia.

Jak zrobić menemen? Drobno pokrojoną cebulę i paprykę smaży się do miękkości, a następnie dodaje się pomidory, wodę i przyprawy. Całość należy gotować do powstania sosu. Na końcu wbija się jajka, miesza i smaży do uzyskania takiego stopnia ścięcia jajka, na jakim Ci zależy. Danie jest dobre, gdy osiągnie taką konsystencję, jaką chcesz. Na wierzch dodaj starty parmezan oraz szczypiorek.

Jak zrobisz menemen podawaj go tylko i wyłącznie na gorąco.

*Jeżeli nie masz pasty gochujang, w przepisie na menemen sprawdzi się po prostu papryczka chilli. Nie trzeba też dodawać w ogóle, jeżeli nie przepadasz za pikantnym.

*Masło można zastąpić w pełni oliwą z oliwek lub użyć oleju rzepakowego. Ilość tłuszczu jest spora, przez to kaloryczność jest wysoka (można zmniejszyć jego ilość).

*Parmezan można wymienić na inny ser żółty, mozzarellę lub ser feta.

*Dla koloru można pomieszać rodzaje papryki (użyć zielonej, żółtej i czerwonej).

Wartości odżywcze menemenu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(352g)
Energia (kalorie)
121.60 kcal
428.03 kcal
Białko
5.63 g
19.81 g

Węglowodany w menemenie

Na 100g
Na porcję
(352g)
Węglowodany
4.14 g
14.59 g
Węglowodany przyswajalne
2.73 g
9.60 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
3.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(352g)
Tłuszcz
9.28 g
32.67 g
Tłuszcze nasycone
3.28 g
11.56 g
Tłuszcze nienasycone
6.00 g
21.11 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.84 g
17.04 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.16 g
4.07 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cholesterol
121.93 mg
429.19 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na menemen

Na 100g
Na porcję
(352g)
Witamina A
96.07 µg (mcg)
338.17 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.46 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.11 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina C
18.52 mg
65.21 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina D
0.64 µg (mcg)
2.26 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Witamina E
1.33 mg
4.69 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Retinol
65.61 µg (mcg)
230.96 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.61 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Niacyna
0.35 mg
1.25 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Foliany
27.47 µg (mcg)
96.70 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Beta karoten
320.63 µg (mcg)
1128.61 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na menemen

Na 100g
Na porcję
(352g)
Sód
119.56 mg
420.84 mg
Potas
169.60 mg
596.99 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Wapń
59.11 mg
208.08 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Fosfor
97.37 mg
342.75 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Magnez
11.46 mg
40.33 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
2.69 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cynk
0.59 mg
2.09 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny menemenu 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w menemenie

Lista alergenów dla menemenu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania menemenu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło
10 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Pomidor
240 g
3 sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
70 g
0,5 sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Pasta paprykowa gochujang
10 g
1 łyżeczka
15.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na menemen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób