Przepis na budyń z kaszy jaglanej krok po kroku
- Kasza jaglana 120 g
- Mleko 3,2% 750 ml 3 szklanki
- Banan 240 g 2 sztuki
Kaszę opłucz pod bieżącą wodą.
Do garnka wlej 2 szklanki mleka. Dodaj kaszę. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn.
Obierz banany i włóż do naczynia blendera.
Dodaj ugotowaną kaszę i wlej pozostałą szklankę mleka.
Zblenduj na gładką masę.
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Cukinia faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Zapiekanka z kaszy jaglanej
-
Zupa z kaszą jaglaną
-
Dania z kaszy jaglanej

(liczba kalorii)
Budyń z kaszy jaglanej - cechy przepisu
Więcej o budyniu z kaszy jaglanej
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na samym początku rosło dziko w Afryce. Z czasem zaczęto ją hodować i stosować w kuchniach Azji, Afryki i Europy. Głównie dlatego, że można ją zebrać już 70 dni po posadzeniu. Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę. Dlatego też istotne jest by dostarczać ją wraz z dietą.
Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.
Budyń z kaszy jaglanej z bananem to pyszny i zdrowy deser nie tylko dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować smaczne śniadanie na słodko, koniecznie poznaj ten przepis.
Wystarczy, że ugotujesz kaszę jaglaną w 2/3 ilości mleka. Na wolnym ogniu, pod przykryciem, w ciągu 15 minut kasza powinna wchłonąć cały płyn. Następnie w naczyniu blendera umieść banana, kaszę i pozostałe mleko. Wszystko razem zblenduj. Jeśli nie używasz w swojej kuchni mleka krowiego, wymień je na dowolny napój roślinny. Dodatkowo, jeśli chcesz otrzymać dobry budyń czekoladowy to przed zblendowaniem dodaj łyżeczkę kakao naturalnego. Przepis na budyń z kaszy jaglanej jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W tych kilku krokach otrzymacie smaczny i pożywny podwieczorek.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić budyń z kaszy jaglanej i wypróbujecie nasz przepis.
Wartości odżywcze budyniu z kaszy jaglanej
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w budyniu z kaszy jaglanej
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na budyń z kaszy jaglanej
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na budyń z kaszy jaglanej
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w budyniu z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla budyniu z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%