Przepis na budyń z kaszy jaglanej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, blender, pojemnik blendera

Kaszę opłucz pod bieżącą wodą.

Do garnka wlej 2 szklanki mleka. Dodaj kaszę. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn.

Obierz banany i włóż do naczynia blendera.

Dodaj ugotowaną kaszę i wlej pozostałą szklankę mleka.

Zblenduj na gładką masę.

Budyń z kaszy jaglanej w białej miseczce
Budyń z kaszy jaglanej
Koszt przygotowania dania
4.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
289 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Budyń z kaszy jaglanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o budyniu z kaszy jaglanej

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na samym początku rosło dziko w Afryce. Z czasem zaczęto ją hodować i stosować w kuchniach Azji, Afryki i Europy. Głównie dlatego, że można ją zebrać już 70 dni po posadzeniu. Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę. Dlatego też istotne jest by dostarczać ją wraz z dietą.

Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.

Budyń z kaszy jaglanej z bananem to pyszny i zdrowy deser nie tylko dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować smaczne śniadanie na słodko, koniecznie poznaj ten przepis.

Wystarczy, że ugotujesz kaszę jaglaną w 2/3 ilości mleka. Na wolnym ogniu, pod przykryciem, w ciągu 15 minut kasza powinna wchłonąć cały płyn. Następnie w naczyniu blendera umieść banana, kaszę i pozostałe mleko. Wszystko razem zblenduj. Jeśli nie używasz w swojej kuchni mleka krowiego, wymień je na dowolny napój roślinny. Dodatkowo, jeśli chcesz otrzymać dobry budyń czekoladowy to przed zblendowaniem dodaj łyżeczkę kakao naturalnego. Przepis na budyń z kaszy jaglanej jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W tych kilku krokach otrzymacie smaczny i pożywny podwieczorek.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić budyń z kaszy jaglanej i wypróbujecie nasz przepis.

Wartości odżywcze budyniu z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
96.54 kcal
289.62 kcal
Białko
3.53 g
10.60 g

Węglowodany w budyniu z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
15.87 g
47.61 g
Węglowodany przyswajalne
14.87 g
44.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
2.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.56 g
7.67 g
Cholesterol
8.11 mg
24.32 mg

Witaminy w przepisie na budyń z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
22.27 µg (mcg)
66.81 µg (mcg)
Witamina C
1.88 mg
5.64 mg
Retinol
20.95 µg (mcg)
62.84 µg (mcg)
Beta karoten
10.35 µg (mcg)
31.05 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na budyń z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
25.89 mg
77.68 mg
Wapń
84.19 mg
252.57 mg
Żelazo
0.64 mg
1.92 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny budyniu z kaszy jaglanej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w budyniu z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla budyniu z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania budyniu z kaszy jaglanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
120 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 120 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Koszt składników
7.10
Jak oceniasz przepis na budyń z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób