Budyń z kaszy jaglanej

Opublikowano: 03.02.2022 r., 2:12 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kasza jaglana w miseczce
Budyń z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej z bananem to pyszny i zdrowy deser nie tylko dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować smaczne śniadanie na słodko, koniecznie poznaj ten przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 15 min
289 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza jaglana (120 g)
  • Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Banan - 2 sztuki (240 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, pojemnik blendera

Przepis na budyń z kaszy jaglanej krok po kroku

Kaszę opłucz pod bieżącą wodą.

Do garnka wlej 2 szklanki mleka. Dodaj kaszę. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn.

Obierz banany i włóż do naczynia blendera.

Dodaj ugotowaną kaszę i wlej pozostałą szklankę mleka.

Zblenduj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na budyń z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat budyniu z kaszy jaglanej

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na samym początku rosło dziko w Afryce. Z czasem zaczęto ją hodować i stosować w kuchniach Azji, Afryki i Europy. Głównie dlatego, że można ją zebrać już 70 dni po posadzeniu. Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę. Dlatego też istotne jest by dostarczać ją wraz z dietą.

Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.

Budyń z kaszy jaglanej z bananem to pyszny i zdrowy deser nie tylko dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować smaczne śniadanie na słodko, koniecznie poznaj ten przepis.

Wystarczy, że ugotujesz kaszę jaglaną w 2/3 ilości mleka. Na wolnym ogniu, pod przykryciem, w ciągu 15 minut kasza powinna wchłonąć cały płyn. Następnie w naczyniu blendera umieść banana, kaszę i pozostałe mleko. Wszystko razem zblenduj. Jeśli nie używasz w swojej kuchni mleka krowiego, wymień je na dowolny napój roślinny. Dodatkowo, jeśli chcesz otrzymać dobry budyń czekoladowy to przed zblendowaniem dodaj łyżeczkę kakao naturalnego. Przepis na budyń z kaszy jaglanej jest niezwykle prosty w przygotowaniu. W tych kilku krokach otrzymacie smaczny i pożywny podwieczorek.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić budyń z kaszy jaglanej i wypróbujecie nasz przepis.

Alergeny w budyniu z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla budyniu z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze budyniu z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
96.54
289.62
Białko (g)
3.53
10.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.87
47.61
Węglowodany przyswajalne (g)
14.87
44.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.56
7.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
5.99
Cholesterol (mg)
8.11
24.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
22.27
66.81
Witamina C (mg)
1.88
5.64
Retinol (µg (mcg))
20.95
62.84
Beta karoten (µg (mcg))
10.35
31.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
25.89
77.68
Wapń (mg)
84.19
252.57
Żelazo (mg)
0.64
1.92
Szacunkowy indeks glikemiczny budyniu z kaszy jaglanej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania budyniu z kaszy jaglanej

Koszt składników
7.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
120 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 120 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Koszt składników
7.10