Pasta z makreli i jajek

Opublikowano: 15.03.2021 r., 18:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z makreli i jajek obsypana szczypiorkiem znajduje się na dwóch kromkach chleba. Chleb leży na czerwonym talerzu. Obok znajdują się: przekrojone jajko, miska z pastą, drewniany nożyk i szczypiorek.
Pasta z makreli i jajek
Pasta z makreli i jajek bardzo często pojawia się na stołach. Sprawdź, jak wygląda przepis na pastę z wędzonej makreli i czy sałatka z makrelą i jajkiem jest z majonezem!
Przygotowanie 35 min
187 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Makrela wędzona 2 wędzone makrele bez głowy (250 g)
  • Jajko 7 jajek rozmiar M (7 szt.)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Ogórek kiszony 4 średnie ogórki kiszone (240 g)
  • Chrzan 1 łyżeczka tartego chrzanu (10 g)
  • Szczypiorek 4 łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na pastę z makreli i jajek krok po kroku

Makrelę wędzoną obierz ze skórki, odetnij ogon (i głowę, jeśli zakupiłeś rybę w całość), a następnie usuń kręgosłup z ościami. Porozrywaj makrelę na mniejsze kawałki, aby upewnić się, że nie przeoczyłeś żadnej ości.

Jajka ugotuj na twardo (10 min) w lekko osolonej wodzie. Poczekaj (aż ostygną) lub je ostudź, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój w drobną kosteczkę.

Ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę. Całość wymieszaj.

Majonez, chrzan i świeżo mielony pieprz połącz razem, a następnie dodaj do pozostałych składników i ponownie wymieszaj.

Szczypiorek posiekaj i dołącz do sałatki (możesz posypać górę sałatki lub wymieszać go z resztą składników).

Jak oceniasz przepis na pastę z makreli i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat pasty z makreli i jajek

Domowa pasta z makreli i jajek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Można też maczać chlebek bezpośrednio w paście lub jeść ją widelcem i zagryzać bułką. Niektórzy podają ją na krakersach jako danie typu finger food, które to bardzo dobrze sprawdza się na imprezach. Można też nakładać ją na ugotowane na twardo jajka oraz na mniejsze grzanki. Bardzo dobrze smakuje schłodzona (prosto z lodówki), więc najlepiej część wyciągać tuż przed rozpoczęciem imprezy, a drugą część podać już w trakcie.

Obecnie nie istnieje jeden uniwersalny przepis na pastę. Możesz go modyfikować do woli i wybierać te składniki, które najbardziej lubisz i ci odpowiadają. W zależności od proporcji, na które się zdecydujesz, pasta może być bardziej rybna lub bardziej jajeczna. Ciekawie smakuje także pasta z makreli z dodatkiem koncentratu pomidorowego, śmietany oraz ostrej papryki. Możesz ozdobić sałatkę natką pietruszki lub świeżą bazylią. Pasta z wędzonej ryby jest dość słona, więc zwykle już nie trzeba dodawać soli.

Nie musisz koniecznie używać majonezu i chrzanu. Makrela z jajkiem będzie też dobrze smakować z musztardą i jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możesz drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę parę ząbków czosnków i dodać do tego dania. Jeżeli nie odpowiada ci szczypiorek, wymień go na koperek. Do pasty z wędzonej makreli możesz dodać drobno posiekaną cebulkę (np. czerwoną, cukrową, dymkę).

Sałatka z makrelą i jajkiem często gości w naszych domach. Gotową pastę można kupić w sklepie, ale nie każdy ufa takim produktom i ona też nie będzie tak dobra, jak ta domowa. Jest to potrawa, która jest szybka i prosta do wykonania, a do tego z niewielkiej liczby składników wychodzi dość dużo pasty. Tę przekąskę można przygotowywać i jeść na wiele sposobów. Dobrze smakuje od samego początku, ale gdy przez noc smaki się przegryzą, jest jeszcze lepsza, dlatego warto ją przygotować dzień przed imprezą. Na kanapkę posmarowaną pastą z makreli i jajek możesz dodać kawałki rzodkiewkę lub pomidorków koktajlowych.

Alergeny w paście z makreli i jajek

Lista alergenów dla pasty z makreli i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty z makreli i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
163.04
187.49
Białko (g)
11.68
13.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
1.08
1.25
Węglowodany przyswajalne (g)
0.71
0.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
12.10
13.91
Tłuszcze nasycone (g)
3.68
4.24
Tłuszcze nienasycone (g)
8.41
9.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.58
4.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.83
5.55
Cholesterol (mg)
164.66
189.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
76.85
88.37
Witamina B6 (mg)
0.17
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
1.43
1.64
Witamina C (mg)
2.22
2.55
Witamina D (µg (mcg))
3.68
4.24
Witamina E (mg)
1.00
1.15
Retinol (µg (mcg))
69.87
80.35
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.33
0.37
Niacyna (mg)
2.75
3.16
Foliany (µg (mcg))
22.33
25.68
Beta karoten (µg (mcg))
73.57
84.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
506.33
582.28
Potas (mg)
201.82
232.09
Wapń (mg)
32.46
37.33
Fosfor (mg)
124.88
143.62
Magnez (mg)
16.09
18.50
Żelazo (mg)
1.22
1.40
Cynk (mg)
0.75
0.86
Miedź (mg)
0.09
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli i jajek brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z makreli i jajek

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
250 g
2 wędzone makrele bez głowy
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Jajko
7 szt.
7 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Ogórek kiszony
240 g
4 średnie ogórki kiszone
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 240 g
Chrzan
10 g
1 łyżeczka tartego chrzanu
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Szczypiorek
20 g
4 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
35.50