Przepis na muffinek jajecznych krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
rózga, miska, forma na muffiny

W misce roztrzep jajka z dodatkiem sporej szczypty soli i pieprzu.

Boczek, cebulę, szpinak i paprykę drobno posiekaj i dodaj do jajek.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przelej do foremek na muffinki.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Muffinki jajeczne podane na białym talerzyku na jasnym szarym blacie
Muffinki jajeczne
Koszt przygotowania dania
17.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
13

Muffinki jajeczne - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach jajecznych

Muffinki jajeczne to fajna propozycja na śniadanie na słono. Szybkie, warzywne muffinki z jajek są pyszną formą podanie warzyw, która będzie zachęcająca dla dzieci.

Babeczki jajeczne wykonane są z prostych składników jednak ich smak jest wyjątkowy. Wykonasz je z kurczakiem, szynką lub boczkiem oraz z papryką, pieczarkami, szpinakiem, pomidorami, cebulą, groszkiem, cukinią czy brokułami. To jakie dodasz składniki zależy jedynie od Ciebie i tego co lubisz. Dzięki dodatkowi warzyw muffinki te są niezwykle zdrowe. Najpopularniejszym i najsmaczniejszym dodatkiem jest papryka. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Drugim dodatkiem jest szpinak. Szpinak to bardzo wartościowe warzywo, które powinno regularnie pojawia się w naszej diecie. Jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponadto żelaza i fosforu. Do muffinek możesz dodać ser żółty, ser pleśniowy czy ser feta, które będą dodatkowym źródłem składników odżywczych. Przepis na muffinki jajeczne, które są bardzo zdrowym śniadaniem, jest szybki i łatwy. Masę możesz przygotować dzień wcześniej a rano jedynie upiec muffinki i cieszyć się jeszcze szybszym, pysznym i sycącym śniadaniem.

Muffinki jajeczne możesz podać na ciepło na śniadanie lub zapakować na zimno na drugie śniadanie. Smakują wyśmienicie w każdej formie.

Wartości odżywcze muffinek jajecznych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kalorie)
144.19 kcal
268.20 kcal
Białko
11.13 g
20.69 g

Węglowodany w muffinkach jajecznych

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany
2.97 g
5.52 g
Węglowodany przyswajalne
2.10 g
3.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz
9.60 g
17.86 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.82 g
7.10 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.79 g
10.77 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.97 g
7.38 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.82 g
3.39 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinek jajecznych

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A
150.74 µg (mcg)
280.37 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.49 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.51 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.02 mg
3.75 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinek jajecznych

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód
327.60 mg
609.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
240.09 mg
446.57 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
34.65 mg
64.44 mg
Fosfor
155.94 mg
290.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
18.88 mg
35.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.21 mg
2.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
1.14 mg
2.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek jajecznych 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach jajecznych

Lista alergenów dla muffinek jajecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek jajecznych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Boczek wędzony bez kości
120 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 120 g
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula czerwona
25 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Szpinak
50 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na muffinek jajecznych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób