Muffinki jajeczne

Opublikowano: 30.08.2021 r., 18:29 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki jajeczne podane na białym talerzyku na jasnym szarym blacie
Muffinki jajeczne
Wypróbuj szybki i łatwy przepis na pyszne śniadaniowe muffinki jajeczne. Wyśmienite są zarówno na ciepło jak i na zimno dzięki czemu możesz spakować je jako drugie śniadanie.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
268 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Boczek wędzony bez kości (120 g)
  • Papryka czerwona (250 g)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Szpinak (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
rózga, miska, forma na muffiny

Przepis na muffinek jajecznych krok po kroku

W misce roztrzep jajka z dodatkiem sporej szczypty soli i pieprzu.

Boczek, cebulę, szpinak i paprykę drobno posiekaj i dodaj do jajek.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przelej do foremek na muffinki.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na muffinek jajecznych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat muffinek jajecznych

Muffinki jajeczne to fajna propozycja na śniadanie na słono. Szybkie, warzywne muffinki z jajek są pyszną formą podanie warzyw, która będzie zachęcająca dla dzieci.

Babeczki jajeczne wykonane są z prostych składników jednak ich smak jest wyjątkowy. Wykonasz je z kurczakiem, szynką lub boczkiem oraz z papryką, pieczarkami, szpinakiem, pomidorami, cebulą, groszkiem, cukinią czy brokułami. To jakie dodasz składniki zależy jedynie od Ciebie i tego co lubisz. Dzięki dodatkowi warzyw muffinki te są niezwykle zdrowe. Najpopularniejszym i najsmaczniejszym dodatkiem jest papryka. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Drugim dodatkiem jest szpinak. Szpinak to bardzo wartościowe warzywo, które powinno regularnie pojawia się w naszej diecie. Jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponadto żelaza i fosforu. Do muffinek możesz dodać ser żółty, ser pleśniowy czy ser feta, które będą dodatkowym źródłem składników odżywczych. Przepis na muffinki jajeczne, które są bardzo zdrowym śniadaniem, jest szybki i łatwy. Masę możesz przygotować dzień wcześniej a rano jedynie upiec muffinki i cieszyć się jeszcze szybszym, pysznym i sycącym śniadaniem.

Muffinki jajeczne możesz podać na ciepło na śniadanie lub zapakować na zimno na drugie śniadanie. Smakują wyśmienicie w każdej formie.

Alergeny w muffinkach jajecznych

Lista alergenów dla muffinek jajecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek jajecznych

na 100g gotowej potrawy

Muffiny jajeczne są pyszną i zdrową propozycją na szybkie śniadanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
144.19
268.20
Białko (g)
11.13
20.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
2.97
5.52
Węglowodany przyswajalne (g)
2.10
3.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
9.60
17.86
Tłuszcze nasycone (g)
3.82
7.10
Tłuszcze nienasycone (g)
5.79
10.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
7.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.82
3.39
Cholesterol (mg)
173.73
323.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A (µg (mcg))
150.74
280.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
43.14
80.24
Witamina D (µg (mcg))
0.91
1.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.02
1.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.83
129.89
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.02
3.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.37
88.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
887.10
1650.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
327.60
609.34
Potas (mg)
240.09
446.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.65
64.44
Fosfor (mg)
155.94
290.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.88
35.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
2.24
Cynk (mg)
1.14
2.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek jajecznych 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek jajecznych

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Boczek wędzony bez kości
120 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 120 g
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula czerwona
25 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Szpinak
50 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Koszt składników
25.50