Przepis na omleta bananowego krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Banan 300 g 2 średnie sztuki
- Mąka gryczana 25 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) 25 g
- Olej rzepakowy 30 ml
Do miski wbij jajka, dodaj połamane na kawałki banany, mąkę, szczyptę soli oraz ksylitol.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
Na patelni rozgrzej olej, wlej na nią połowę przygotowanej masy i usmaż z dwóch stron omleta.
Czynność powtórz jeszcze raz.
Tak przygotowane omlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Placek bananowiec
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Banan w cieście
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto bananowe
-
Bananowiec ciasto
-
Ciasto bananowe fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Tort bananowy
-
Ciasto bananowe

(liczba kalorii)
Omlet bananowy - cechy przepisu
Więcej o omlecie bananowym
Puszysty omlet z jajka i banana to doskonała propozycja na smaczne danie na śniadanie. Doskonale sprawdzi się z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego oraz z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Jest to doskonały pomysł na samczy deser dla dzieci oraz dla dorosłych. Przepis na omlet bananowy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Do zrobienia tych pysznych omletów potrzebuje następujących produktów spożywczych: jajek, kilku dobrze dojrzałych bananów, mąki gryczanej, ksylitolu, oleju rzepakowego oraz szczypty soli.
A więc jak zrobić omlet bananowy? Wystarczy wszystkie składniki, poza olejem, zmiksować na gładką masę. Następnie usmażyć omlet na rozgrzanym oleju z dwóch stron (do uzyskania rumianego koloru). Gotowe omlety podawaj bezpośrednio przygotowaniu z dodatkiem dżemu, jogurtu lub świeżych sezonowych owoców.
Banany są doskonałym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Jest to również doskonale źródło magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu. Potas jest składnikiem, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo dieta o wysokiej zawartości potasu a niskiej zawartości sodu zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w przyszłości. Banany są również dobrym źródłem pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego), które wspomagają obniżenie cholesterolu LDL. Zawartość pektyn zależy w głównej mierze od stopnia dojrzałości tego owocu. Banany chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania dań na słodko.
Podsumowując fit omlet z bananem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub przekąskę dla najmłodszych. Omlet bananowy jest dość słodki poprze dodatek dojrzałych bananów oraz ksylitolu, dlatego idealnie pasują do niego dodatki nabiałowe oraz świeże owoce. Danie świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej oraz bezmlecznej (jeśli nie użyjemy dodatku nabiału na gotowy omlet).
Wartości odżywcze omleta bananowego
Energia i białka
(225g)
Węglowodany w omlecie bananowym
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy w przepisie na omleta bananowego
(225g)
Składniki mineralne w przepisie na omleta bananowego
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w omlecie bananowym
Lista alergenów dla omleta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko