Przepis na omleta bananowego krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, miska

Do miski wbij jajka, dodaj połamane na kawałki banany, mąkę, szczyptę soli oraz ksylitol.

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

Na patelni rozgrzej olej, wlej na nią połowę przygotowanej masy i usmaż z dwóch stron omleta.

Czynność powtórz jeszcze raz.

Tak przygotowane omlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Omlet bananowy podany na błękitnym talerzu z dodatkiem kawałków banana i malin.
Omlet bananowy
Koszt przygotowania dania
5.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
385 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
51

Omlet bananowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie bananowym

Puszysty omlet z jajka i banana to doskonała propozycja na smaczne danie na śniadanie. Doskonale sprawdzi się z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego oraz z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Jest to doskonały pomysł na samczy deser dla dzieci oraz dla dorosłych. Przepis na omlet bananowy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Do zrobienia tych pysznych omletów potrzebuje następujących produktów spożywczych: jajek, kilku dobrze dojrzałych bananów, mąki gryczanej, ksylitolu, oleju rzepakowego oraz szczypty soli.

A więc jak zrobić omlet bananowy? Wystarczy wszystkie składniki, poza olejem, zmiksować na gładką masę. Następnie usmażyć omlet na rozgrzanym oleju z dwóch stron (do uzyskania rumianego koloru). Gotowe omlety podawaj bezpośrednio przygotowaniu z dodatkiem dżemu, jogurtu lub świeżych sezonowych owoców.

Banany są doskonałym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Jest to również doskonale źródło magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu. Potas jest składnikiem, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo dieta o wysokiej zawartości potasu a niskiej zawartości sodu zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w przyszłości. Banany są również dobrym źródłem pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego), które wspomagają obniżenie cholesterolu LDL. Zawartość pektyn zależy w głównej mierze od stopnia dojrzałości tego owocu. Banany chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania dań na słodko.

Podsumowując fit omlet z bananem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub przekąskę dla najmłodszych. Omlet bananowy jest dość słodki poprze dodatek dojrzałych bananów oraz ksylitolu, dlatego idealnie pasują do niego dodatki nabiałowe oraz świeże owoce. Danie świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej oraz bezmlecznej (jeśli nie użyjemy dodatku nabiału na gotowy omlet).

Wartości odżywcze omleta bananowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
171.54 kcal
385.97 kcal
Białko
4.13 g
9.29 g
Fenyloalanina
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w omlecie bananowym

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
22.82 g
51.36 g
Węglowodany przyswajalne
20.72 g
46.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.10 g
4.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
8.62 g
19.39 g
Tłuszcze nasycone
1.52 g
3.41 g
Tłuszcze nienasycone
7.10 g
15.98 g
Tłuszcze jednonasycone
4.93 g
11.09 g
Tłuszcze wielonasycone
2.17 g
4.89 g
Cholesterol
83.51 mg
187.90 mg

Witaminy w przepisie na omleta bananowego

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
37.76 µg (mcg)
84.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.33 mg
11.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
35.92 µg (mcg)
80.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
15.92 µg (mcg)
35.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omleta bananowego

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
33.05 mg
74.36 mg
Potas
279.60 mg
629.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
17.72 mg
39.88 mg
Żelazo
0.76 mg
1.71 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta bananowego 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie bananowym

Lista alergenów dla omleta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania omleta bananowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
300 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Mąka gryczana
25 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
25 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 25 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
47.40
Jak oceniasz przepis na omleta bananowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób