Jaglanka

Opublikowano: 11.02.2022 r., 13:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jaglanka podana w białej miseczce
Jaglanka
Ta pyszna i prosta jaglanka to świetne rozwiązanie na śniadanie, które będzie zdrowe i sycące. Możesz przygotować ją na mleku krowim lub roślinnym z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 13 min
268 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Kasza jaglana (45 g)
  • Mleko 2% (240 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, sitko

Przepis na jaglankę krok po kroku

Kaszę dokładnie przepłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą.

Kaszę przełóż do garnka i wlej mleko. Całość zagotuj.

Zmniejsz moc palnika na minimum i gotuj pod przykryciem przez około 13-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

Gotową jaglankę przełóż do miseczki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na jaglankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat jaglanki

Ta pyszna i prosta jaglanka to świetne rozwiązanie na śniadanie, które będzie zdrowe i sycące. Możesz przygotować ją na mleku krowim lub roślinnym z ulubionymi dodatkami.

Przepis na jaglankę jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebna jest tylko kasza jaglana i mleko lub napój roślinny. Na początku przepłucz dobrze kaszę, dzięki czemu straci ona gorycz. Wypłukaną kaszę ugotuj w mleku do momentu, aż wchłonie cały płyn. Tak przygotowana smaczna jaglanka będzie jeszcze lepsza gdy podasz ją z owocami, orzechami lub rodzynkami. W takim słodkim wydaniu na pewno stanie się ulubionym śniadaniem dla dzieci i dorosłych. W razie potrzeby możesz ją dosłodzić miodem lub syropem klonowym.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jaglankę w bardziej płynnej konsystencji to po ugotowaniu dodaj do niej jeszcze trochę mleka.

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na samym początku rosło dziko w Afryce. Z czasem zaczęto ją hodować i stosować w kuchniach Azji, Afryki i Europy. Głównie dlatego, że można ją zebrać już 70 dni po posadzeniu. Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę. Dlatego też istotne jest by dostarczać ją wraz z dietą.

Kasza jaglana będzie dobra dla osób z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.

Alergeny w jaglance

Lista alergenów dla jaglanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze jaglanki

na 100g gotowej potrawy

100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
95.79
268.21
Białko (g)
4.40
12.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
15.50
43.41
Węglowodany przyswajalne (g)
14.87
41.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
2.07
5.81
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
4.72
Cholesterol (mg)
6.74
18.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
69.89
195.71
Witamina C (mg)
0.17
0.47
Retinol (µg (mcg))
69.89
195.71
Beta karoten (µg (mcg))
2.53
7.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
32.84
91.96
Wapń (mg)
106.11
297.09
Żelazo (mg)
0.85
2.39
Szacunkowy indeks glikemiczny jaglanki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jaglanki

Koszt składników
5.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
45 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 45 g
Mleko 2%
240 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Koszt składników
5.50