Przepis na naleśnika bezglutenowego krok po kroku
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 50 g
- Mąka ziemniaczana 15 g 1 łyżka
- Mąka kukurydziana 50 g
- Olej rzepakowy 30 ml 2 łyżka
- Mleko 2% 300 ml
- Jajko 2 szt.
- Cukier 5 g
Do dużej miski wsyp mąki, wbij jajka i wlej mleko.
Dodaj szczyptę soli i cukier.
Całość dokładnie wymieszaj rózgą.
Ciasto odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej i wlewaj chochlą partię ciasta.
Smaż po 2 minuty z każdej strony, tak by były rumiane.
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśnik bezglutenowy - cechy przepisu
Więcej o naleśniku bezglutenowym
Naleśnik bezglutenowy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości, jednak w wersji nieco zdrowszej, zwłaszcza dla osób z alergią czy nietolerancją na gluten. Zwykle przygotowanie idealnych bezglutenowych naleśników jest dość kłopotliwe, to dlatego, że mąki pozbawione tego białka w ogóle się nie kleją, przez co końcowy produkt rozwala się na patelni. Zrobienie perfekcyjnych bezglutenowych naleśników przy użyciu jednej mąki jest praktycznie niemożliwe, a tworzenie odpowiedniej mieszanki samodzielnie dość czasochłonne, dlatego ten przepis przychodzi z pomocą wszystkim, którzy nie potrafią rozstać się z tą pyszną potrawą. Są łatwe i zawsze się udają.
Przepis na naleśniki bezglutenowe pozwala na przygotowanie niezwykle szybkiej i pysznej, ale również zdrowej bazy, którą można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. W wersji na słono, wystarczy tylko pominąć dodatek cukru. Do ich przygotowania używa się wielu różnych mąk, przez co dostarczają wielu różnych składników odżywczych. Choć zwykle opcje bezglutenowe mają dość spory indeks glikemiczny, to w tym wypadku jest nieco inaczej, gdyż bazą są mąka owsiana i gryczana. To one nadają całości odpowiedniej struktury, ale również smaku. W dodatku są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę całego układu pokarmowego, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. To opcja idealna dla osób z celiakią, dla których spożywanie glutenu jest szkodliwe i niebezpieczne. Te naleśniki sprawdzą się świetnie, gdyż są nie tylko wolne od tego białka, ale również naprawdę smaczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bezglutenowe naleśniki, które zaskakują wspaniałym smakiem, ale też idealną konsystencją, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To świetny pomysł na szybki lunch, śniadanie czy kolację. Wychodzą po prostu idealne, bardzo delikatne i miękkie. Choć robi się je z mąki bezglutenowej, to wciąż są pyszne. Zrobienie ciasta naleśnikowego bez glutenu nie jest łatwe, ale z tym przepisem staje się bardzo proste, a przy tym ekspresowe.
Wartości odżywcze naleśnika bezglutenowego
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w naleśniku bezglutenowym
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy w przepisie na naleśnika bezglutenowego
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśnika bezglutenowego
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśniku bezglutenowym
Lista alergenów dla naleśnika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko