Naleśnik bezglutenowy

Opublikowano: 18.11.2021 r., 9:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowy naleśnik na talerzu.
Naleśnik bezglutenowy
Naleśnik bezglutenowy to świetna alternatywa dla osób, którzy eliminują to białko ze swojego menu. Przepis jest niezwykle prosty, a do tego zawsze się udaje.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
507 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (50 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (15 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżka (30 ml)
  • Mleko 2% (300 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga

Przepis na naleśnika bezglutenowego krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąki, wbij jajka i wlej mleko.

Dodaj szczyptę soli i cukier.

Całość dokładnie wymieszaj rózgą.

Ciasto odstaw na 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej i wlewaj chochlą partię ciasta.

Smaż po 2 minuty z każdej strony, tak by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na naleśnika bezglutenowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat naleśnika bezglutenowego

Naleśnik bezglutenowy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości, jednak w wersji nieco zdrowszej, zwłaszcza dla osób z alergią czy nietolerancją na gluten. Zwykle przygotowanie idealnych bezglutenowych naleśników jest dość kłopotliwe, to dlatego, że mąki pozbawione tego białka w ogóle się nie kleją, przez co końcowy produkt rozwala się na patelni. Zrobienie perfekcyjnych bezglutenowych naleśników przy użyciu jednej mąki jest praktycznie niemożliwe, a tworzenie odpowiedniej mieszanki samodzielnie dość czasochłonne, dlatego ten przepis przychodzi z pomocą wszystkim, którzy nie potrafią rozstać się z tą pyszną potrawą. Są łatwe i zawsze się udają.

Przepis na naleśniki bezglutenowe pozwala na przygotowanie niezwykle szybkiej i pysznej, ale również zdrowej bazy, którą można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. W wersji na słono, wystarczy tylko pominąć dodatek cukru. Do ich przygotowania używa się wielu różnych mąk, przez co dostarczają wielu różnych składników odżywczych. Choć zwykle opcje bezglutenowe mają dość spory indeks glikemiczny, to w tym wypadku jest nieco inaczej, gdyż bazą są mąka owsiana i gryczana. To one nadają całości odpowiedniej struktury, ale również smaku. W dodatku są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę całego układu pokarmowego, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. To opcja idealna dla osób z celiakią, dla których spożywanie glutenu jest szkodliwe i niebezpieczne. Te naleśniki sprawdzą się świetnie, gdyż są nie tylko wolne od tego białka, ale również naprawdę smaczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bezglutenowe naleśniki, które zaskakują wspaniałym smakiem, ale też idealną konsystencją, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To świetny pomysł na szybki lunch, śniadanie czy kolację. Wychodzą po prostu idealne, bardzo delikatne i miękkie. Choć robi się je z mąki bezglutenowej, to wciąż są pyszne. Zrobienie ciasta naleśnikowego bez glutenu nie jest łatwe, ale z tym przepisem staje się bardzo proste, a przy tym ekspresowe.

Alergeny w naleśniku bezglutenowym

Lista alergenów dla naleśnika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśnika bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie odpowiednia dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
184.66
507.82
Białko (g)
6.31
17.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
18.97
52.16
Węglowodany przyswajalne (g)
17.84
49.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
3.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
9.22
25.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
6.45
Tłuszcze nienasycone (g)
6.88
18.92
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.73
12.99
Brak danych dla: mąka kukurydziana, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.16
5.93
Brak danych dla: mąka kukurydziana, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.36
212.73
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
75.89
208.71
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.29
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.21
0.57
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.98
2.70
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.63
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.89
208.71
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
2.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.67
76.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.61
4.42
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
51.96
142.90
Potas (mg)
185.07
508.95
Wapń (mg)
85.16
234.19
Fosfor (mg)
147.14
404.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.07
71.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
3.12
Cynk (mg)
0.84
2.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśnika bezglutenowego 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśnika bezglutenowego

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
50 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
15 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Mąka kukurydziana
50 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mleko 2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
35.50