Przepis na naleśniki z serem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, miska

Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, pół szklanki wody gazowanej i jajka.

Wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną na jednolitą masę.

Twaróg rozgnieć widelcem.

Twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym.

Na patelni rozgrzej masło.

Porcje ciasta wylewaj na patelnie i smaż placki dwustronnie do zarumienienia.

Naleśniki smaruj farszem i zawiajaj w rulon lub trójkąt.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Cienkie placki naleśnikowe podane z serkiem twarogowym i truskawką.
Naleśniki z serem
Koszt przygotowania dania
9.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Naleśniki z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach z serem

Naleśniki z serem to najpopularniejsze naleśniki na słodko, znane chyba każdemu. Cienkie, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe ze słodkim serkiem i świeżymi owocami to idealny pomysł na słodkie śniadanie, lekką kolację, deser lub podwieczorek.

Przepis na naleśniki z serem jest bardzo prosty i niewymagający, dlatego każdy poradzi sobie z nim bez problemu. Tradycyjny przepis na pyszne ciasto na naleśniki uwzględnia tylko trzy składniki, którymi są mąka pszenna, mleko oraz jajka. Jednak nie musimy na tym poprzestawać. Odrobina wody gazowanej sprawi, że ciasto będzie puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach, a dodatek cynamonu, kakao lub ziarenek wanilii urozmaici ich kolor oraz smak. Zamiast mąki pszennej możemy wykorzystać mąkę owsianą, orkiszową lub mieszankę, na przykład mąki pszennej i kokosowej, dla dodatkowego podkręcenia smaku.

Jednak jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z serem nie wystarczy poprzestać na cieście. Kluczem do udanego dania jest smaczne nadzienie z serka twarogowego. Najlepiej dodać do niego kilka łyżeczek waniliowego serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego i naturalnej wanilii, opcjonalnie sprawdzą się też cukier lub słodziki (na przykład ksylitol lub erytrytol). Po wymieszaniu wszystkich składników i otrzymaniu jednolitej masy mamy gotowy farsz do naleśników z serem.

Zatem jak zrobić dobre naleśniki z serem? Porcje przygotowane ciasta najlepiej usmażyć na beztłuszczowej patelni (lub z minimalną ilością dodanego tłuszczu), aby nie zwiększać nadmiernie ich kaloryczności. W tym celu dobrze sprawdzą się patelnie ze specjalną nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu naleśniki będą równomiernie podsmażone i unikniemy ich przypalenia. Natomiast do przewracania ciasta na drugą stronę przyda się specjalna kuchenna łopatka, dzięki której jest mniejsze prawdopodobieństwo przerwania lub przebicia placków niz w przypadku użycia, na przykład widelca. Usmażone placki naleśnikowe smarujemy serowym nadzieniem, zawijamy w rulon lub trójkąt i podajemy z ulubionymi owocami - przepyszny lekki posiłek gotowy!

Wartości odżywcze naleśniki z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
Białko
8.63 g
22.44 g

Węglowodany w naleśnikach z serem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
13.48 g
35.04 g
Węglowodany przyswajalne
13.48 g
35.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
4.87 g
12.66 g
Tłuszcze nasycone
3.27 g
8.50 g
Tłuszcze nienasycone
1.60 g
4.17 g
Tłuszcze jednonasycone
1.27 g
3.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
0.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
54.81 mg
142.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z serem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
66.07 µg (mcg)
171.79 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
1.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.19 mg
0.50 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.73 µg (mcg)
1.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.52 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
65.49 µg (mcg)
170.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.61 mg
Niacyna
0.98 mg
2.54 mg
Foliany
31.23 µg (mcg)
81.20 µg (mcg)
Beta karoten
7.82 µg (mcg)
20.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z serem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
137.53 mg
357.58 mg
Potas
147.26 mg
382.88 mg
Wapń
99.33 mg
258.27 mg
Fosfor
141.02 mg
366.65 mg
Magnez
14.87 mg
38.67 mg
Żelazo
0.99 mg
2.57 mg
Cynk
0.68 mg
1.77 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśniki z serem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z serem

Lista alergenów dla naleśniki z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśniki z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
20 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser twarogowy półtłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Koszt składników
25.30
Jak oceniasz przepis na naleśniki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób