Przepis na naleśniki po meksykańsku krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 130 g 1 szklanka
  • Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
  • Jajko 2 szt.
  • Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki - 2 łyżki do ciasta naleśnikowego i 1 do farszu
  • Mięso mielone wieprzowe 300 g
  • fasola konserwowa 240 g 1 puszka fasoli, po odsączeniu. Najlepiej będzie pasowała czerwona fasola.
  • Kukurydza konserwowa 220 g 1 puszka po odsączeniu
  • Cebula 200 g 1 duża
  • Czosnek 10 g 2 ząbki
  • Przecier pomidorowy z solą 200 g
  • Ser gouda 100 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, zioła prowansalskie, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, robot kuchenny

Dokładnie wymieszaj ze sobą jajka, mąkę, mleko, 0,5 szklanki wody, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Następnie przejdź do

Na suchej patelni smaż naleśniki z obu stron.

W trakcie smażenia zacznij przygotowywać farsz meksykański. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na rozgrzanej patelni, z 1 łyżką oleju, i dodaj posiekany czosnek.

Dodaj mięso mielone, 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki, przyprawy (szczyptę soli i pieprzu, po 1 łyżeczce ostrej papryki, słodkiej papryki i ziół prowansalskich) i wymieszaj. Smaż około 5 minut.

Na patelnie z mięsem wlej przecier pomidorowy i wymieszaj.

Odsącz fasolę i kukurydzę, opłucz je pod bieżącą wodą na sitku, wsyp na patelnię i smaż przez około 5 minut na wolnym ogniu.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Przygotowany farsz nałóż na naleśniki, zwiń je w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Posyp naleśniki startym serem i piecz przez około 15 minut.

Podawaj ze świeżą bazylią lub natką pietruszki.

3 naleśniki po meksykańsku, podane ze świeżą bazylią, na białym, porcelanowym talerzu
Naleśniki po meksykańsku
Koszt przygotowania dania
20.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
634 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Naleśniki po meksykańsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach po meksykańsku

Naleśniki to proste danie mączne, które powstaje po zmieszaniu kilku składników. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy mąki, jajek, mleka, wody, soli i oleju roślinnego. Nie ma dokładnej daty, kiedy zaczęto po raz pierwszy je przyrządzać. Danie te jest bardzo popularne i łatwe do przyrządzenia. Najbardziej polecaną mąką do smażenia naleśników jest mąka tortowa. Naleśniki polecane są zarówno na słodko jak i słono, dlatego można je konsumować na śniadanie, obiad lub kolację. Można podawać je posypane cukrem lub z nadzieniem (dżem, owoce), ale również jak w naszym przypadku z farszem meksykańskim. Ciasto na naleśniki meksykańskie robi się z tych samych składników co zwykłe naleśniki.

Naleśniki po meksykańsku zawierają farsz zrobiony z mięsa mielonego, czerwonej fasolki oraz kukurydzy. Do farszu można wykorzystać różne rodzaje mięsa mielonego, jednak w Polsce najbardziej popularna jest wieprzowina, która jest źródłem cennych składników odżywczych. Charakteryzuje się sporą zawartością białka, żelaza, potasu, wody i wapnia. Zawiera także sód, witaminę B1 i B2. Mięso polecane jest wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Jako zamiennik można wykorzystać również mięso wołowe lub drobiowe.

Czerwona fasola natomiast zawiera wiele cennych wartości odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, m.in. błonnik, żelazo czy witaminy z grupy B. Jedzona regularnie wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, poprawia pamięć i koncentrację, pomaga schudnąć, wykazuje właściwości przeciwdepresyjne, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Również kukurydza ma również dużą wartość odżywczą i pozytywnie wpływa na zdrowie. Jest przede wszystkim źródłem kwasów OMEGA-3. Kukurydza ma wiele przeciwutleniaczy, błonnik, który ułatwia trawienie oraz wiele witamin i niezbędnych minerałów. Poza tym ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu.

Naleśniki z mięsem mielonym, z czerwoną fasolką i kukurydzą to danie, które z pewnością jest warte spróbowania. Naleśniki meksykańskie najlepiej smakują zapiekane w piekarniku z serem żółtym.

Sprawdź poniżej przepis na naleśniki z farszem meksykańskim.

Wartości odżywcze naleśników po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (420g)
Energia (kalorie)
150.96 kcal
634.01 kcal
Białko
7.77 g
32.62 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach po meksykańsku

Na 100g
Na porcję (420g)
Węglowodany
12.47 g
52.37 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.28 g
47.37 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (420g)
Tłuszcz
7.94 g
33.33 g
Tłuszcze nasycone
3.45 g
14.49 g
Tłuszcze nienasycone
4.49 g
18.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.45 g
14.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
4.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki po meksykańsku

Na 100g
Na porcję (420g)
Witamina B6
0.15 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.58 mg
6.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.61 µg (mcg)
103.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki po meksykańsku

Na 100g
Na porcję (420g)
Sód
182.37 mg
765.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
223.12 mg
937.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
74.65 mg
313.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
124.16 mg
521.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.59 mg
86.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
4.91 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.04 mg
4.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników po meksykańsku 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach po meksykańsku

Lista alergenów dla naleśników po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, zioła prowansalskie, papryka ostra.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników po meksykańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki - 2 łyżki do ciasta naleśnikowego i 1 do farszu
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
fasola konserwowa
240 g
1 puszka fasoli, po odsączeniu. Najlepiej będzie pasowała czerwona fasola.
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Kukurydza konserwowa
220 g
1 puszka po odsączeniu
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.26
Za 220 g
Cebula
200 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
49.70
Łączny koszt
20.19
Jak oceniasz przepis na naleśniki po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób