Naleśniki po meksykańsku

Opublikowano: 07.03.2021 r., 17:08 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
3 naleśniki po meksykańsku, podane ze świeżą bazylią, na białym, porcelanowym talerzu
Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki po meksykańsku to inna wersja dobrze nam znanych wytrawnych naleśników, które zazwyczaj jemy na słodko. Naleśniki podawane z mięsem mielonym i z czerwoną fasolką są sycącym daniem, dlatego idealnie sprawdzą się na obiad.
Przygotowanie 40 min
634 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 1 szklanka (130 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki - 2 łyżki do ciasta naleśnikowego i 1 do farszu (30 ml)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Fasola konserwowa 1 puszka fasoli, po odsączeniu. Najlepiej będzie pasowała czerwona fasola. (240 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka po odsączeniu (220 g)
  • Cebula 1 duża (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (200 g)
  • Ser gouda (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, zioła prowansalskie, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, robot kuchenny

Przepis na naleśniki po meksykańsku krok po kroku

Dokładnie wymieszaj ze sobą jajka, mąkę, mleko, 0,5 szklanki wody, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Następnie przejdź do

Na suchej patelni smaż naleśniki z obu stron.

W trakcie smażenia zacznij przygotowywać farsz meksykański. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na rozgrzanej patelni, z 1 łyżką oleju, i dodaj posiekany czosnek.

Dodaj mięso mielone, 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki, przyprawy (szczyptę soli i pieprzu, po 1 łyżeczce ostrej papryki, słodkiej papryki i ziół prowansalskich) i wymieszaj. Smaż około 5 minut.

Na patelnie z mięsem wlej przecier pomidorowy i wymieszaj.

Odsącz fasolę i kukurydzę, opłucz je pod bieżącą wodą na sitku, wsyp na patelnię i smaż przez około 5 minut na wolnym ogniu.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Przygotowany farsz nałóż na naleśniki, zwiń je w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Posyp naleśniki startym serem i piecz przez około 15 minut.

Podawaj ze świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na naleśniki po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat naleśników po meksykańsku

Naleśniki to proste danie mączne, które powstaje po zmieszaniu kilku składników. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy mąki, jajek, mleka, wody, soli i oleju roślinnego. Nie ma dokładnej daty, kiedy zaczęto po raz pierwszy je przyrządzać. Danie te jest bardzo popularne i łatwe do przyrządzenia. Najbardziej polecaną mąką do smażenia naleśników jest mąka tortowa. Naleśniki polecane są zarówno na słodko jak i słono, dlatego można je konsumować na śniadanie, obiad lub kolację. Można podawać je posypane cukrem lub z nadzieniem (dżem, owoce), ale również jak w naszym przypadku z farszem meksykańskim. Ciasto na naleśniki meksykańskie robi się z tych samych składników co zwykłe naleśniki.

Naleśniki po meksykańsku zawierają farsz zrobiony z mięsa mielonego, czerwonej fasolki oraz kukurydzy. Do farszu można wykorzystać różne rodzaje mięsa mielonego, jednak w Polsce najbardziej popularna jest wieprzowina, która jest źródłem cennych składników odżywczych. Charakteryzuje się sporą zawartością białka, żelaza, potasu, wody i wapnia. Zawiera także sód, witaminę B1 i B2. Mięso polecane jest wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Jako zamiennik można wykorzystać również mięso wołowe lub drobiowe.

Czerwona fasola natomiast zawiera wiele cennych wartości odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, m.in. błonnik, żelazo czy witaminy z grupy B. Jedzona regularnie wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, poprawia pamięć i koncentrację, pomaga schudnąć, wykazuje właściwości przeciwdepresyjne, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Również kukurydza ma również dużą wartość odżywczą i pozytywnie wpływa na zdrowie. Jest przede wszystkim źródłem kwasów OMEGA-3. Kukurydza ma wiele przeciwutleniaczy, błonnik, który ułatwia trawienie oraz wiele witamin i niezbędnych minerałów. Poza tym ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu.

Naleśniki z mięsem mielonym, z czerwoną fasolką i kukurydzą to danie, które z pewnością jest warte spróbowania. Naleśniki meksykańskie najlepiej smakują zapiekane w piekarniku z serem żółtym.

Sprawdź poniżej przepis na naleśniki z farszem meksykańskim.

Alergeny w naleśnikach po meksykańsku

Lista alergenów dla naleśników po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
150.96
634.01
Białko (g)
7.77
32.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
12.47
52.37
Węglowodany przyswajalne (g)
11.28
47.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
5.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
7.94
33.33
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
14.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
18.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.45
14.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
4.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.41
178.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
33.88
142.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.90
12.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.92
129.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
6.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.61
103.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.60
153.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
182.37
765.97
Potas (mg)
223.12
937.12
Wapń (mg)
74.65
313.52
Fosfor (mg)
124.16
521.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.59
86.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
4.91
Cynk (mg)
1.04
4.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników po meksykańsku 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników po meksykańsku

Koszt składników
49.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki - 2 łyżki do ciasta naleśnikowego i 1 do farszu
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Fasola konserwowa
240 g
1 puszka fasoli, po odsączeniu. Najlepiej będzie pasowała czerwona fasola.
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Kukurydza konserwowa
220 g
1 puszka po odsączeniu
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.26
Za 220 g
Cebula
200 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
49.70