Obiad bezglutenowy

obiad bezglutenowy

Obiad bez glutenu to doskonała propozycja dla osób, które z jakichś powodów nie powinny spożywać glutenu. Podczas przygotowywania obiadu w diecie bezglutenowej należy zwrócić szczególną uwagę na produkty zbożowe, których potrzebujemy do wykonania naszego dania. Dodatkowo gluten ze względu na swoje właściwości dodawany jest do innych produktów spożywczych (np. wędlin), dlatego warto czytać etykiety wszystkich produktów, których zamierzamy użyć.

Obiad bezglutenowy - polecane przepisy

Obiad bezglutenowy - pozostałe przepisy

Obiad bezglutenowy - zbiór przepisów na dania obiadowe bez glutenu

Obiad bezglutenowy to propozycja dla osób, które muszą ograniczyć spożywanie glutenu w swojej diecie, czyli np. posiadają nietolerancję na gluten. Nietolerancja ta przeważnie towarzyszy osobom chorującym na celiakię. W diecie bezglutenowej powinniśmy wyeliminować większość produktów zbożowych – jednak bez obawy, ponieważ w obecnych czasach znajdziemy wiele zamienników, które nie posiadają glutenu. W artykule tym dowiesz się czym możesz zastąpić produkty z glutenem, aby przygotować pyszne obiady bezglutenowe dla całej rodziny.

Dieta bezglutenowa – opis diety

Definicja diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa to dieta, w której należy całkowicie wyeliminować gluten. Dieta ta przeważnie stosowana jest w profilaktyce i leczeniu celiakii – czyli choroby trzewnej. Glutenu należy również unikać w przypadku alergii lub nietolerancji na ten składnik pokarmowy. Dodatkowo dieta bezglutenowa jest zalecana w niektórych przypadkach wśród osób, które chorują na Hashimoto – czyli autoimmunologiczną niedoczynność tarczycy (jednak to wykluczenie powinien potwierdzić lekarz).

Czym jest gluten?

Gluten jest to grupa białek, które naturalnie występują w różnych produktach spożywczych. Gluten znajdziemy przede wszystkim w ziarnach zbóż, ale dodawany jest również do innych produktów spożywczych, jak np. wędlin lub warzyw w puszkach. Gluten odpowiedzialny jest za uzyskanie elastycznej konsystencji ciasta oraz wpływa na zachowanie aromatu produktów spożywczych i puszystość wypieków – z tego powodu producenci chętnie dodają go do żywności, w której naturalnie nie występuje.

Produkty, w których znajduje się gluten

Gluten naturalnie występuje w pszenicy i jej odmianach, życie, pszenżycie oraz jęczmieniu. Do produktów, w których występuje gluten możemy zaliczyć:

  • pieczywo i makarony na bazie mąk zawierających gluten,
  • otręby i kiełki zbóż, które zawierają gluten
  • ciasta i ciastka na bazie produktów zawierających gluten,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • płatki śniadaniowe ze zbóż zawierających gluten,
  • jogurty z dodatkami,
  • parówki i wędliny,
  • majonez i musztardę,
  • warzywa w puszkach,
  • gotowe marynaty,
  • czekoladę i chipsy,
  • mieszanki przypraw oraz kostki bulionowe.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej

Obecnie technologia jest tak rozwinięta, że produkty w których gluten występuje naturalnie mogą zostać pozbawionego go podczas procesów technologicznych. Warto zwracać uwagę na symbol przekreślonego kłosa podczas zakupów produktów bezglutenowych. Znak ten oznacza produkty, które pozbawione są glutenu – czyli białka, którego powinniśmy się wystrzegać w diecie bezglutenowej.

Do żywności pozbawionej glutenu możemy zaliczyć:

  • ryż i makaron ryżowy,
  • kukurydzę,
  • grykę i proso,
  • nasiona roślin strączkowych (np. fasolę),
  • amarantus i komosę ryżową,
  • maniok i sorgo,
  • ziemniaki,
  • warzywa i owoce,
  • orzechy,
  • mleko i nabiał bez dodatków,
  • jajka,
  • mięso czerwone oraz drobiowe,
  • ryby i owoce morza,
  • oleje roślinne i oliwę z oliwek,
  • ocet.

Wyżej wymienione produkty nie powinny zawierać glutenu. Istnieje jednak ryzyko, że zostały nim zanieczyszczone podczas produkcji czy pakowania. Obecnie rynek produktów spożywczych jest tak rozwinięty, że bez problemu znajdziemy produkty bezglutenowe do przygotowania pysznych obiadów bezglutenowych dla całej rodziny - wystarczy wybierać produkty bez glutenu lub oznaczone przekreślonym kłosem.

Obiad – opis posiłku

Obiad traktowany jest jako główny i najobfitszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce najczęściej spożywany jest pomiędzy godziną dwunastą a szesnastą. Obiad może składać się z bardzo różnych potraw – od prostych do bardzo skomplikowanych.

Tradycyjny obiad w kuchni polskiej składa się z dwóch dań. Pierwszym daniem jest zupa natomiast drugie danie nazywane jest daniem głównym. W obecnych czasach odchodzi się jednak od codziennego spożywania dwóch dań w trakcie obiadu. Może być to spowodowane brakiem czasu na przygotowanie codziennie innego obiadu składającego się z dwóch różnych dań. Dwa dania obiadowe najczęściej podaje się podczas różnych uroczystości lub np. na niedzielny obiad dla całej rodziny. Również odchodzi się od spożywania obiadu we wczesnych godzinach – jest to spowodowane trybem pracy, które w większości kończy się o godzinie piętnastej lub szesnastej (zanim wrócimy do domu i przygotujemy obiad może minąć sporo czasu).

Historycznie możemy wyróżnić obiady czwartkowe, które były organizowany przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Na takich obiadach spotykali się najczęściej artyści. Biesiady te były organizowane co tydzień i trwały od 3 do 4 godzin. W obiadach czwartkowych brali udział tylko mężczyźni, a ich celem były rozmowy na temat sztuki, nauki oraz dzieł literackich.

Jeśli chodzi o obiady bezglutenowe to powinniśmy zrezygnować z produktów, które zawierają gluten. W obecnych czasach bez problemu możemy znaleźć produkty, które zastąpią nam produkty niewskazane w danej diecie.

Przykładowe przepisy na obiad bezglutenowy i krótki opis

Leczo z ciecierzycą

Warto wybrać ciecierzyce surową, jednak proces przygotowania leczo może się wydłużyć, ponieważ należy ją wcześniej namoczyć oraz ugotować. Wybierając surową ciecierzyce mamy pewność, że nie jest do niej dodany gluten – co może mieć miejsce w przypadku wyboru ciecierzycy z puszki. Pozostałymi składnikami potrawy są warzywa oraz przyprawy. Gotowe leczo możemy podać z dodatkiem pieczywa bezglutenowego lub ugotowanych ziemniaków.

Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w sosie z pomidorów to doskonały pomysł na szybki obiad bez glutenu. Doskonałym dodatkiem do tej potrawy będą ugotowane ziemniaki oraz ogórek konserwowy lub kiszony. Mięso w sosie jest bardzo delikatne i soczyste, dlatego powinno zasmakować każdemu.

Pieczona ryba

Ryba będzie doskonałym wyborem na szybki obiad serwowany dla całej rodziny. Pieczona ryba doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej. Taki bezglutenowy obiad dostarcza sporej ilości witaminy D oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rybę możemy podać w tradycyjnej wersji lub przygotować ją z dodatkiem sosu.

Risotto z warzywami

Risotto jest dość czasochłonne oraz trudne w przygotowaniu. Istnieje wiele odmian risotto, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. W zależności od użytych dodatków risotto możemy podać diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Świetnie sprawdzi się również na diecie redukcyjnej.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Ogólnie warzywa faszerowane mięsem z dodatkiem ryżu lub kasz bezglutenowych świetnie sprawdzą się w diecie bezglutenowej. To doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Takie danie stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż na odpowiednim poziomie warunkuje prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis na faszerowane warzywa nie jest trudny, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Makaron ryżowy z sosem

Makaron ryżowy stanowi doskonały zamiennik makaronu pszennego w diecie bezglutenowej. Dodatek sosu może być dowolny – możemy przygotować sos pomidorowy, pieczarkowy czy serowy. Przepisy na takie dania są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Makaron ryżowy z sosami bez dodatku mięsa świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej bezglutenowej.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto