Kolacja dla dzieci

kolacja dla dzieci

Dobrze skomponowana kolacja jest posiłkiem, którego nie powinniśmy pomijać, ponieważ dostarcza nam wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych w czasie nocnej regeneracji. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, których prawidłowy rozwój wymaga regularnego dostarczania wartościowych składników pokarmowych. Kolacja dla dzieci powinna być z jednej strony bogata w cenne składniki odżywcze, a z drugiej lekkostrawna, tak aby nie obciążać układu pokarmowego przed snem.

Kolacja dla dzieci - polecane przepisy

Kolacja dla dzieci - pozostałe przepisy

Jak powinna wyglądać kolacja dla dzieci? Przedstawiamy propozycje menu

Kolacja dla dzieci jest nieodzownym elementem zdrowej diety maluchów. Nie powinno się jej pomijać, ponieważ młody organizm potrzebuje energii i składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju. Planując kolację dla dzieci zadbajmy o to, żeby była ona nie tylko smaczna, ale i lekka, tak aby dostarczała wartościowych składników, ale zarazem nie obciążała zbytnio przewodu pokarmowego przed położeniem się spać.

Jak skomponować zdrową kolację dla dzieci?

Zdrowa i smaczna kolacja zakłada uwzględnienie w niej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych: białek, tłuszczów i węglowodanów, a zarazem powinna zaspokajać zapotrzebowanie kaloryczne najmłodszych na poziomie mniej więcej 20 procent. Choć w trakcie snu procesy trawienia zwalniają, to nie ustają całkowicie, a odpowiednia ilość składników odżywczych jest niezbędna dla prawidłowej nocnej regeneracji organizmu. Należy pamiętać również  o tym, żeby kolacja dla dzieci była możliwie lekka, tak aby nie obciążać zbyt mocno przewodu pokarmowego. Tak jak w przypadku osób dorosłych, najlepiej jeśli jest jedzona około 2-3 godziny przed położeniem się spać.

Aby wieczorny posiłek był pełnowartościowy musi dostarczyć dzieciom ważnych składników pokarmowych:

  • Białka, najlepiej pochodzącego z chudego nabiału (mleko, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, twarogi), jajek, chudego mięsa i ryb.
  • Węglowodanów, które występują w pieczywie (najlepiej pełnoziarnistym), makaronach, kaszach, ryżu. Produkty z pełnego ziarna są szczególnie istotne, ponieważ składniki w nich zawarte (na przykład magnez) działają wyciszająco na organizm i ułatwiają zasypianie.
  • Niewielkiej ilości zdrowych tłuszczów użytych do przyrządzenia potrawy.

Prosta i ciekawa kolacja – najlepsze przepisy

Prosta kolacja nie musi oznaczać jedynie tradycyjnych kanapek, choć jest to szybka i łatwa propozycja na wieczór. Pyszna kolacja może obejmować różnego rodzaju twarożki, sałatki, grzanki, jajka

Dobrym pomysłem na wartościową kolację są wszelkiego rodzaju sałatki. W takiej mieszance możemy przemycić wiele produktów niekoniecznie lubianych przez dzieci w przypadku jedzenia osobno, np. mniej lubiane warzywa, nasiona roślin strączkowych, pestki i nasiona.

Niektóre dzieci najlepiej się czują po kolacji z dużym udziałem nabiału, na przykład jogurcie naturalnym z płatkami, orzechami i warzywami lub sezonowymi owocami. Jeśli maluchy dobrze tolerują mleko możemy również zaproponować im owsiankę z owocami, tradycyjnie podawaną na śniadanie.

Jeśli w ramach kolacji serwujemy kanapki, warto przyrządzać je z pełnoziarnistego pieczywa i wzbogacać dużą ilością warzyw. Jeśli nasza pociecha nie przepada za warzywami w kanapce, dobrym rozwiązaniem mogą okazać się wszelkiego rodzaju warzywne pasty do pieczywa, w których możemy „ukryć” wiele cennych składników.

Jakie dania są szczególnie lubiane przez dzieci?

Zdecydowanie uwielbianą potrawą wśród najmłodszych są różnego rodzaju naleśniki. Możemy je podawać na słodko, z twarożkiem i owocami lub w wersji wytrawnej, przykładowo z żółtym serem, pieczarkami i cebulą. Zarówno smażone, jak i pieczone będą dobrą propozycją na kolację, należy jedynie pamiętać, żeby nie serwować ich zbyt późno.

Dobrym pomysłem na szybką i lekką kolacje jest również ryż z jabłkami i sosem jogurtowym, który możemy przygotować zarówno w wersji gotowanej (gotowany ryż i duszone jabłka), jak i w formie zapiekanej w piekarniku.

Ciekawa i pyszna propozycja na smaczną kolację dla dzieci to również mini pizze, przyrządzane z ciasta drożdżowego lub bazujące na samych warzywach. W tym drugim przypadku kolacja będzie bardziej lekka, a zamiast ciasta możemy wykorzystać przykładowo plastry cukinii.

Co na kolację dla niejadka?

W przypadku dzieci, które niechętnie jedzą zdrowe posiłki możemy wprowadzić kilka ułatwień.

Włączmy pociechę w proces przyrządzania jedzenia. Dzieci o wiele chętniej jedzą posiłki, które same przygotowały. Wspólne gotowanie to dobry sposób na rozmowy o jedzeniu, a także próbowanie poszczególnych składników potraw. Warto przygotować się wcześniej i opowiedzieć dzieciom o jakichś ciekawostkach dotyczących produktów, jest wtedy większa szansa, że będą chciały ich spróbować.

Nowości wprowadzajmy stopniowo. Większość dzieci nie lubi nowych smaków i najchętniej je już sprawdzone produkty i potrawy. Dlatego jeśli planujemy wprowadzić przykładowo jakieś nowe warzywa, nie róbmy tego za szybko i nie proponujmy kilku nowych rodzajów naraz. Zacznijmy od jednego, w niewielkiej ilości i nie przejmujmy się, jeśli nasza pociecha nie będzie chciała tego zjeść do końca. Do wszystkiego trzeba się przyzwyczaić.

Podawajmy potrawy w atrakcyjny sposób. Smak i aromat to nie wszystko, zwłaszcza dla maluchów, które uwielbiają dekoracyjne dania. Jak ozdobić codzienne potrawy na kolację?

  • Placuszki lub racuchy możemy przyrządzić na specjalnej patelni, która ma otwory w kształcie zwierzątek bądź atrakcyjnych obrazków. Jeśli nie mamy takich akcesoriów, można usmażyć normalne, okrągłe placki, a następnie ozdobić je za pomocą sezonowych owoców i orzechów. Oczy zwierzątka możemy zrobić na przykład z borówek, uśmiech z cząstki mandarynki, a włosy z płatków migdałowych. W takiej roli świetnie sprawdzą się również tosty, które możemy posmarować masłem orzechowym i udekorować świeżymy, sezonowymi owocami i warzywami.
  • Podobnie jak placuszki, możemy ozdobić tradycyjne kanapki, w takim przypadku używając bardziej wytrawnych dodatków. W roli włosów może przykładowo szczypiorek, oczy możemy zrobić z oliwek, a szeroki uśmiech z paska ketchupu.
  • Uatrakcyjnić możemy również dania obiadowe, np. makaron spaghetti z sosem pomidorowym może zyskać oczy z sera i oliwek, a nos z marchewki. Filetom z ryby możemy nadać kształt rybki, a lubiane przez dzieci pulpety mięsne ozdobić czapkami z papryki i szczypiorkowym dywanem. Dobrym pomysłem na kolację składającą się z ryżu i gulaszu mięsnego jest uformowanie ryżu w kształt zwierzątka, które „kąpie się” w gulaszowym sosie.
  • W atrakcyjny sposób możemy zaserwować również same warzywa, na przykład z ogórka przygotować długiego węża, dodając mu oczy z plasterek rzodkiewek i czerwony język z papryki.

Pomysł na kolację na ciepło dla dzieci

Zdrowa kolacja dla dzieci przygotowywana na ciepło jest dobrym pomysłem szczególnie w okresie jesienno – zimowym, kiedy organizm potrzebuje dodatkowego ogrzania od środka. Przepisy na kolację na ciepło są naprawdę rozmaite, wystarczy wybrać dania, które lubi nasza pociecha.

Możemy przyrządzić różnego rodzaju dania jednogarnkowe typu leczo, kaszotto lub risotto, upiec rybę lub mięso w folii, przyrządzić słodkie lub wytrawne placuszki, naleśniki, przyrządzić omlet lub oryginalne muffinki z jajkami i warzywami.

Dobry pomysł na kolację na ciepło to przykładowo grzanki lub tosty do których dodamy ser i dużą ilość sezonowych warzyw. Świetnie sprawdzą się również domowe hamburgery, bardzo lubiane przez dzieci, które możemy przygotować z pełnoziarnistej bułki, dobrej jakości mięsa i sezonowych warzyw.

Szybka kolacja na ciepło to również parówki, które choć nie zawsze mają dobry skład, to coraz częściej możemy znaleźć w sklepach produkty dobrej jakości. Choć nie powinniśmy jeść ich zbyt często, to taka kolacja od czasu do czasu ucieszy większość maluchów.

Świetnym rozwiązaniem na wieczorny, ciepły posiłek są również wszelkiego rodzaju zupy, gorące, rozgrzewające, lekkostrawne i pełne składników odżywczych. Dobrze sprawdzają się wszelkiego rodzaju zupy krem (na przykład dyniowa, pomidorowa), do których przed zmiksowaniem możemy dodać wiele cennych składników, a zupę dodatkowo posypać pestkami dyni lub słonecznika.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto