Przepis na naleśniki bez mleka krok po kroku
- Masło 60 g
- Kefir 700 g 3 szklanki
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Cukier 200 g
- Jajko 4 szt.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, roztopione masło i kefir.
Zmiksuj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną.
Rozgrzej patelnię i smaż partiami naleśniki na złoty kolor.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki bez mleka - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach bez mleka
Naleśniki bez mleka to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Łatwe do zrobienia danie jest idealnym deserem lub śniadaniem podanym na słodko. Sprawdzony przepis na naleśniki na kefirze można przygotować w wersji także na słono. Naleśniki na słono świetnie nadają się do zapiekania z sosem beszamelowym. Przepis na naleśniki bez mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, kefir, mąka pszenna, cukier, jajka.
Jak zrobić naleśniki bez mleka? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, roztopione masło i kefir. Zmiksuj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną. Rozgrzej patelnię i smaż partiami naleśniki na słoty kolor.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowej budowy naszego ciała. Białko jest używane do syntezy enzymów i hormonów. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kefir to fermentowany napój mleczny. Produkuje się go najczęściej z mleka krowiego, rzadziej koziego i owczego. Kefir jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych oraz składników mineralnych. Kefir jest niskokaloryczny i zawiera sporą ilość białka. Kefir jest także świetnym źródłem wapnia, który jest naturalnym budulcem naszych kości i zębów. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.
Podsumowując pyszne naleśniki bez dodatku mleka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Smaczne naleśniki podać można z dżemem lub serkiem waniliowym. Naleśniki wykorzystać można do przygotowania tortu naleśnikowego. Naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie i kolację. Podawać je można także jako szybki deser.
Wartości odżywcze naleśników bez mleka
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w naleśnikach bez mleka
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy w przepisie na naleśniki bez mleka
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki bez mleka
(275g)
-
masło,
kefir,
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach bez mleka
Lista alergenów dla naleśników bez mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Kefir
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko