Przepis na naleśniki krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
mikser, rózga, miska, patelnia

Mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera to momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez gródek.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki z owocami
Naleśniki
Koszt przygotowania dania
3.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
66 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Naleśniki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach

Pyszne naleśniki na słodko to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na obiad. Domowe naleśniki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się w menu dla dzieci.

Jak zrobić naleśniki? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera to momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez gródek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na naleśniki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Pyszne ciasto na naleśniki odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Sprawdzą się zarówno do farszu na słodko, jak i wystawnego. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze naleśników

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
132.09 kcal
66.04 kcal
Białko
4.40 g
2.20 g

Węglowodany w naleśnikach

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
16.60 g
8.30 g
Węglowodany przyswajalne
16.28 g
8.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.33 g
0.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
5.10 g
2.55 g
Tłuszcze nasycone
1.58 g
0.79 g
Tłuszcze nienasycone
3.51 g
1.76 g
Tłuszcze jednonasycone
2.44 g
1.22 g
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
0.53 g
Cholesterol
56.31 mg
28.15 mg

Witaminy w przepisie na naleśniki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
32.82 µg (mcg)
16.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
32.50 µg (mcg)
16.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.35 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.40 µg (mcg)
21.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.24 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
33.23 mg
16.62 mg
Potas
87.73 mg
43.87 mg
Wapń
53.22 mg
26.61 mg
Fosfor
76.64 mg
38.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.26 mg
4.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.65 mg
0.83 mg
Cynk
0.43 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach

Lista alergenów dla naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
250 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
19.30
Jak oceniasz przepis na naleśniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób