Przepis na naleśniki krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 150 g
- Mleko 3,2% 250 ml
- Woda gazowana 250 ml
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 20 ml
Mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera to momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez gródek.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Fit naleśniki
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Takoyaki
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach
Pyszne naleśniki na słodko to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na obiad. Domowe naleśniki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się w menu dla dzieci.
Jak zrobić naleśniki? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera to momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez gródek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na naleśniki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Pyszne ciasto na naleśniki odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Sprawdzą się zarówno do farszu na słodko, jak i wystawnego. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze naleśników
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w naleśnikach
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na naleśniki
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach
Lista alergenów dla naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko