Przepis na naleśniki na słodko krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
- Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
- Jajko 2 szt. 2 sztuki
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno 20 ml 2 łyżki
- Ser twarogowy chudy 400 g
- Jogurt naturalny 30 ml 3 łyżki
- Truskawki 450 g
Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj na gładką jednolitą masę za pomocą blendera.
Twaróg przełóż do głębokiego talerza, dodaj cukier z wanilią, jogurt i rozgnieć widelcem.
Do ciasta naleśnikowego dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj.
Naleśniki smaży na beztłuszczowej patelni, obustronnie do zarumienienia.
Usmażone placki posmaruj twarożkiem i zawiń.
Truskawki umyj i pokrój na połówki.
Naleśniki podawaj posypane cynamonem i truskawkami.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki na słodko - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach na słodko
Naleśniki na słodko to chyba każdemu dobrze znane danie i trudno znaleźć osobę, która mogłaby się im oprzeć. Cienkie, delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe ze słodkim twarożkiem i owocami lub domowym dżemem to idealny przepis nie tylko na śniadanie, ale także obiad czy podwieczorek na słodko.
Ciasto do naleśników na słodko można przygotować na mnóstwo sposobów. Wiele osób chwali się, że jego smak i tekstura są wynikiem dodatku pewnych “sekretnych składników”... Rzeczywiście, choć tradycyjny, standardowy przepis zakłada przygotowanie naleśników z mleka, mąki i jajek, jest wiele produktów które możemy dodać, aby jeszcze bardziej podkreślić i polepszyć ich smak. Dodatek wody gazowanej pozwala uzyskać większą puszystość i elastyczność, odrobina śmietanki sprawi, że ciasto na naleśniki będzie bardziej słodkie i kremowe. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu aby dodać mielony cynamon, gorzkie kakao, czy ziarenka wanilii. Jeśli mamy więcej czasu świetnym rozwiązaniem jest odstawienie ciasta na 20-30 minut przed smażeniem, aby “odpoczęło”, dzięki temu wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą, a ciasto będzie delikatniejsze i pozbawione grudek. Naleśniki najlepiej smażyć na beztłuszczowej patelni lub z minimalną ilością tłuszczu, aby nie zwiększać nadmiernie ich kaloryczności. Świetnie sprawdzą się patelnie z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu naleśniki będą równomiernie podsmażone i unikniemy przypalenia. Do ich przewracania na drugą stronę najlepiej sprawdzi się specjalna kuchenna łopatka, dzięki której jest mniejsze prawdopodobieństwo przerwania lub przebicia placków.
Nadzienie do naleśników daje duże pole popisu. Najczęściej jest przygotowywane z chudego twarożku, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub waniliowego. Do twarożku można dodać cynamon lub ziarenka wanilii, dzięki czemu słodkie naleśniki będą miały niebanalny smak. Najczęściej są jadane ze świeżymi, sezonowymi owocami, które można podać zarówno w całości, jak i w formie musu, przecieru czy dżemu. Można dodać takie polewy czekoladowe, karmelowe i/lub bitą śmietanę, pamiętając jednak, że każdy taki dodatek bardzo zwiększy kaloryczność posiłku. Bardzo zdrowym dodatkiem będą pokruszone orzechy, migdały, płatki migdałowe lub pistacje.
Wartości odżywcze naleśników na słodko
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w naleśnikach na słodko
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na naleśniki na słodko
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki na słodko
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach na słodko
Lista alergenów dla naleśników na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser twarogowy chudy
- Jogurt naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko