Naleśniki ze szpinakiem

Opublikowano: 01.04.2021 r., 12:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szpinakowe naleśniki z sosem
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem to doskonały pomysł na zdrowy rodzinny obiad. Składniki użyte do jego przygotowania są przystępne cenowo, dlatego warto je zrobić.
Przygotowanie 40 min
524 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Szpinak (300 g)
  • Suszone pomidory w oleju (100 g)
  • Ser Feta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, miska

Przepis na naleśniki ze szpinakiem krok po kroku

Wsyp mąkę do miski, dodaj jaka, mleko, odrobinę wody gazowanej i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto.

Naleśniki usmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej i wysmowanej olejem patelni.

Szpinak umyj, osusz i podsmaż na patelni, do momentu aż zwiędnie. Przełóż go na talerz.

Na patelni z dodatkiem oliwy podsmaż pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i chwilę podgrzewaj. Dopraw solą pod koniec smażenia.

Przygotowany szpinak wymieszaj z pokrojonym w kostkę serem fata oraz z pokrojonymi pomidorami suszonymi.

Do naleśników włóż farsz i zawiń je w trójkąty.

Naleśniki możesz podawać na zimno lub na ciepło (wtedy podgrzej je na patelni bez dodatku tłuszczu).

Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem

Przepis na faszerowane naleśniki ze świeżym szpinakiem oraz z fetą to doskonały pomysł na pyszne, wytrawne danie obiadowe. Aby ciasto na naleśniki było delikatne koniecznie dodaj do niego wody gazowanej. Poziom trudności przygotowania tego dania określono na średni, dlatego potrzebujesz trochę doświadczenia w kuchni, aby naleśniki się udały. Czas niezbędny do ich zrobienia wynosi około 40 minut. W dalszej części dowiesz się jak zrobić naleśniki ze szpinakiem, a składnikami niezbędnymi do ich przygotowania są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jaja kurze, mleko spożywcze, woda gazowana, olej rzepakowy, szpinak, czosnek suszone pomidory oraz ser typu feta.

Szpinak ma wiele zastosowań w kuchni i jest przy tym bardzo bogaty w składniki odżywcze. Możesz zjeść świeże liście szpinaku jako dodatek do kanapek, sałatek, dań na bazie sera lub koktajli owocowych. Świetnie sprawdzi się z makaronami lub jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Liście szpinaku zawierają sporo beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, które zaliczane są do antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym i zmniejszającym ryzyko rozwoju miażdżycy. Liście tego warzywa są bogatym źródłem magnezu, który wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres i posiada właściwości uspokajające. Znajdziemy w nich również duże ilości żelaza, które zalecane jest w celu leczenia i prewencji anemii, jednak żelazo z produktów roślinnych jest gorzej wchłaniane niż z produktów zwierzęcych. Obecność potasu w liściach szpinaku wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz pomaga regulować pracę serca.

Podsumowując naleśniki ze szpinakiem to idealna propozycja na obiad na słono, ponieważ farsz zawiera dość słony ser fetę. Aby ograniczyć spożycie soli kuchennej do doprawienia dania możesz użyć świeżych i suszonych ziół. Propozycja na naleśniki ze szpinakiem kierowana jest również dla osób na diecie redukcyjnej, wystarczy że wybierzesz mąkę pełnoziarnistą, która zawiera więcej błonnika i powoduje dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Feta

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
190.67
524.35
Białko (g)
7.38
20.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
20.05
55.13
Węglowodany przyswajalne (g)
18.98
52.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
9.43
25.92
Tłuszcze nasycone (g)
3.30
9.07
Tłuszcze nienasycone (g)
6.13
16.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.49
12.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
4.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.53
125.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
159.66
439.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.04
44.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.63
89.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.03
5.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
90.62
249.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1463.32
4024.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
163.94
450.83
Potas (mg)
357.35
982.72
Wapń (mg)
108.07
297.19
Fosfor (mg)
120.97
332.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.51
111.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.35
6.46
Cynk (mg)
0.89
2.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników ze szpinakiem

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
46.50