Naleśniki na słono

Opublikowano: 11.03.2021 r., 18:28 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki na słono podane w żeliwnej patelni z kostką masła.
Naleśniki na słono
Najlepszy przepis na podstawowe ciasto naleśnikowe, które wykorzystasz do każdego rodzaju nadzienia na słono. Delikatne, puszyste i rozpływające się naleśniki zachwycą każdego.
Przygotowanie 25 min
69 kcal
Kcal w porcji
46 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) Szklanka (130 g)
  • Mleko 1,5% Szklanka (250 ml)
  • Jajko Klasa M (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki na słono krok po kroku

Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli. Miksuj, zaczynając o najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych, około 5 minut.

Naleśniki smaż na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem.

Wylej około chochelki ciasta, tyle aby obracając patelnią, ciasto pokryło całą jego powierzchnię.

Smaż naleśniki na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.

Jak oceniasz przepis na naleśniki na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat naleśników na słono

Ciasto naleśnikowe jest jednym z najłatwiejszych bazowych dań do przygotowania. Jest ono uniwersalne w smaku, pasuje zarówno do dań na słono, jak i na słodko. Możesz je przygotować w wersji na ciepło oraz na zimno. Daje ono wiele możliwości eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych połączeń smakowych. Przepis na naleśniki składa się jedynie z mąki, mleka, wody i jajek. Wybór mąki również jest dowolny. Ciasto naleśnikowe wykonasz z maki pszennej, pszennej pełnoziarnistej, ryżowej, gryczanej, orkiszowej, żytniej, kukurydzianej, owsianej, jaglanej, z ciecierzycy czy nawet kokosowej. Dzięki temu wykonasz naleśniki tradycyjne ale także zdrowe i fit, które skomponują się z każdym rodzajem farszu, a także dostosujesz je do swojej diety.

Z czym wykonać słone naleśniki? Słony farsz możesz zrobić ze szpinaku w kremowym sosie śmietanowo serowym, z pieczarkami i serem mozzarella, ratatouille, z kurczakiem i warzywami, po meksykańsku, z kurczakiem i brokułami. Do wykonania farszu możesz wykorzystać każdy pomysł jaki Ci się nasunie. Naleśniki na słono możesz wykonać także na zimno. Aby przygotować fantazyjną przystawkę na spotkanie z rodziną, znajomymi lub aby zachęcić dzieci do jedzenia, ciasto naleśnikowe możesz zabarwić. Dodając sok z buraka uzyskasz różowy lub czerwony kolor, w zależności od tego ile dodasz soku, do zielonych naleśników dodaj szpinak, aby uzyskać żółte ciasto dodaj kurkumy a do pomarańczowego sok z marchewki. A teraz czas na Twoją inwencję twórczą. Zielone naleśniki skomponują się idealnie z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i koperkiem, do czerwonych pasować będzie ser feta, rukola i kiełki. Żółte i pomarańczowe możesz wykonać z kurczakiem, tuńczykiem lub hummusem. Każde będą smakowały wyjątkowo i swoimi kolorami zachęcą każdego aby ich spróbował.

Jak zrobić idealne ciasto do słonych naleśników dowiesz się z naszego przepisu. Znajdziesz także różne przepisy na naleśniki ze słonym farszem i z wykorzystaniem innych mąk niż pszenna. Wypróbuj naszego przepisu i zakochaj się w wytrawnych naleśnikach.

Alergeny w naleśnikach na słono

Lista alergenów dla naleśników na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników na słono

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(46g)
Energia (kcal)
150.08
69.04
Białko (g)
6.72
3.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(46g)
Węglowodany (g)
23.51
10.82
Węglowodany przyswajalne (g)
23.06
10.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(46g)
Tłuszcz (g)
2.85
1.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.36
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
1.49
0.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.95
0.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
0.25
Cholesterol (mg)
86.06
39.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(46g)
Witamina A (µg (mcg))
65.51
30.13
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.24
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.01
0.46
Witamina E (mg)
0.25
0.12
Retinol (µg (mcg))
65.51
30.13
Tiamina (mg)
0.28
0.13
Ryboflawina (mg)
0.29
0.13
Niacyna (mg)
1.88
0.86
Foliany (µg (mcg))
60.92
28.02
Beta karoten (µg (mcg))
0.51
0.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(46g)
Sód (mg)
52.31
24.06
Potas (mg)
139.96
64.38
Wapń (mg)
80.57
37.06
Fosfor (mg)
119.55
54.99
Magnez (mg)
13.06
6.01
Żelazo (mg)
2.33
1.07
Cynk (mg)
0.67
0.31
Miedź (mg)
0.05
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników na słono brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników na słono

Koszt składników
10.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
Szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Mleko 1,5%
250 ml
Szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
Klasa M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
10.80