Naleśniki na słono
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) Szklanka (130 g)
- Mleko 1,5% Szklanka (250 ml)
- Jajko Klasa M (2 szt.)
Przepis na naleśniki na słono krok po kroku
Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli. Miksuj, zaczynając o najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych, około 5 minut.
Naleśniki smaż na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem.
Wylej około chochelki ciasta, tyle aby obracając patelnią, ciasto pokryło całą jego powierzchnię.
Smaż naleśniki na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników na słono
Ciasto naleśnikowe jest jednym z najłatwiejszych bazowych dań do przygotowania. Jest ono uniwersalne w smaku, pasuje zarówno do dań na słono, jak i na słodko. Możesz je przygotować w wersji na ciepło oraz na zimno. Daje ono wiele możliwości eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych połączeń smakowych. Przepis na naleśniki składa się jedynie z mąki, mleka, wody i jajek. Wybór mąki również jest dowolny. Ciasto naleśnikowe wykonasz z maki pszennej, pszennej pełnoziarnistej, ryżowej, gryczanej, orkiszowej, żytniej, kukurydzianej, owsianej, jaglanej, z ciecierzycy czy nawet kokosowej. Dzięki temu wykonasz naleśniki tradycyjne ale także zdrowe i fit, które skomponują się z każdym rodzajem farszu, a także dostosujesz je do swojej diety.
Z czym wykonać słone naleśniki? Słony farsz możesz zrobić ze szpinaku w kremowym sosie śmietanowo serowym, z pieczarkami i serem mozzarella, ratatouille, z kurczakiem i warzywami, po meksykańsku, z kurczakiem i brokułami. Do wykonania farszu możesz wykorzystać każdy pomysł jaki Ci się nasunie. Naleśniki na słono możesz wykonać także na zimno. Aby przygotować fantazyjną przystawkę na spotkanie z rodziną, znajomymi lub aby zachęcić dzieci do jedzenia, ciasto naleśnikowe możesz zabarwić. Dodając sok z buraka uzyskasz różowy lub czerwony kolor, w zależności od tego ile dodasz soku, do zielonych naleśników dodaj szpinak, aby uzyskać żółte ciasto dodaj kurkumy a do pomarańczowego sok z marchewki. A teraz czas na Twoją inwencję twórczą. Zielone naleśniki skomponują się idealnie z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i koperkiem, do czerwonych pasować będzie ser feta, rukola i kiełki. Żółte i pomarańczowe możesz wykonać z kurczakiem, tuńczykiem lub hummusem. Każde będą smakowały wyjątkowo i swoimi kolorami zachęcą każdego aby ich spróbował.
Jak zrobić idealne ciasto do słonych naleśników dowiesz się z naszego przepisu. Znajdziesz także różne przepisy na naleśniki ze słonym farszem i z wykorzystaniem innych mąk niż pszenna. Wypróbuj naszego przepisu i zakochaj się w wytrawnych naleśnikach.
Alergeny w naleśnikach na słono
Lista alergenów dla naleśników na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników na słono
Energia i białka
(46g)
Węglowodany
(46g)
Tłuszcze
(46g)
Witaminy
(46g)
Składniki mineralne
(46g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.