Przepis na naleśniki na słono krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia do naleśników

Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli. Miksuj, zaczynając o najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych, około 5 minut.

Naleśniki smaż na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem.

Wylej około chochelki ciasta, tyle aby obracając patelnią, ciasto pokryło całą jego powierzchnię.

Smaż naleśniki na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.

Naleśniki na słono podane w żeliwnej patelni z kostką masła.
Naleśniki na słono
Koszt przygotowania dania
2.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
69 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Naleśniki na słono - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach na słono

Ciasto naleśnikowe jest jednym z najłatwiejszych bazowych dań do przygotowania. Jest ono uniwersalne w smaku, pasuje zarówno do dań na słono, jak i na słodko. Możesz je przygotować w wersji na ciepło oraz na zimno. Daje ono wiele możliwości eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych połączeń smakowych. Przepis na naleśniki składa się jedynie z mąki, mleka, wody i jajek. Wybór mąki również jest dowolny. Ciasto naleśnikowe wykonasz z maki pszennej, pszennej pełnoziarnistej, ryżowej, gryczanej, orkiszowej, żytniej, kukurydzianej, owsianej, jaglanej, z ciecierzycy czy nawet kokosowej. Dzięki temu wykonasz naleśniki tradycyjne ale także zdrowe i fit, które skomponują się z każdym rodzajem farszu, a także dostosujesz je do swojej diety.

Z czym wykonać słone naleśniki? Słony farsz możesz zrobić ze szpinaku w kremowym sosie śmietanowo serowym, z pieczarkami i serem mozzarella, ratatouille, z kurczakiem i warzywami, po meksykańsku, z kurczakiem i brokułami. Do wykonania farszu możesz wykorzystać każdy pomysł jaki Ci się nasunie. Naleśniki na słono możesz wykonać także na zimno. Aby przygotować fantazyjną przystawkę na spotkanie z rodziną, znajomymi lub aby zachęcić dzieci do jedzenia, ciasto naleśnikowe możesz zabarwić. Dodając sok z buraka uzyskasz różowy lub czerwony kolor, w zależności od tego ile dodasz soku, do zielonych naleśników dodaj szpinak, aby uzyskać żółte ciasto dodaj kurkumy a do pomarańczowego sok z marchewki. A teraz czas na Twoją inwencję twórczą. Zielone naleśniki skomponują się idealnie z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i koperkiem, do czerwonych pasować będzie ser feta, rukola i kiełki. Żółte i pomarańczowe możesz wykonać z kurczakiem, tuńczykiem lub hummusem. Każde będą smakowały wyjątkowo i swoimi kolorami zachęcą każdego aby ich spróbował.

Jak zrobić idealne ciasto do słonych naleśników dowiesz się z naszego przepisu. Znajdziesz także różne przepisy na naleśniki ze słonym farszem i z wykorzystaniem innych mąk niż pszenna. Wypróbuj naszego przepisu i zakochaj się w wytrawnych naleśnikach.

Wartości odżywcze naleśników na słono

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(46g)
Energia (kalorie)
150.08 kcal
69.04 kcal
Białko
6.72 g
3.09 g

Węglowodany w naleśnikach na słono

Na 100g
Na porcję
(46g)
Węglowodany
23.51 g
10.82 g
Węglowodany przyswajalne
23.06 g
10.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.45 g
0.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(46g)
Tłuszcz
2.85 g
1.31 g
Tłuszcze nasycone
1.36 g
0.62 g
Tłuszcze nienasycone
1.49 g
0.69 g
Tłuszcze jednonasycone
0.95 g
0.44 g
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
0.25 g
Cholesterol
86.06 mg
39.59 mg

Witaminy w przepisie na naleśniki na słono

Na 100g
Na porcję
(46g)
Witamina A
65.51 µg (mcg)
30.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
1.01 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina E
0.25 mg
0.12 mg
Retinol
65.51 µg (mcg)
30.13 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.13 mg
Niacyna
1.88 mg
0.86 mg
Foliany
60.92 µg (mcg)
28.02 µg (mcg)
Beta karoten
0.51 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki na słono

Na 100g
Na porcję
(46g)
Sód
52.31 mg
24.06 mg
Potas
139.96 mg
64.38 mg
Wapń
80.57 mg
37.06 mg
Fosfor
119.55 mg
54.99 mg
Magnez
13.06 mg
6.01 mg
Żelazo
2.33 mg
1.07 mg
Cynk
0.67 mg
0.31 mg
Miedź
0.05 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników na słono brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach na słono

Lista alergenów dla naleśników na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników na słono

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
Szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Mleko 1,5%
250 ml
Szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
Klasa M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
10.80
Jak oceniasz przepis na naleśniki na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób