Ciasto na naleśniki

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na naleśniki podane w misce.
Ciasto na naleśniki
Ciasto na naleśniki to doskonała baza do przygotowania pysznych potraw. Możesz przygotować je z farszem wytrawnym lub na słodko. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ciasto naleśnikowe.
Przygotowanie 20 min
103 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Woda gazowana 1 niepełna szklanka (200 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na ciasto na naleśniki krok po kroku

Mąkę wsyp do miski.

Następnie do miski z mąką dodaj jajko, wodę gazowaną, mleko oraz szczyptę soli.

Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolite ciasto o gęstości śmietany.

Następnie do ciasta dodaj olej i ponownie wymieszaj składniki.

Ciasto na naleśniki smaż na rozgrzanej patelni do naleśników z dwóch stron na rumiany kolor.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na ciasto na naleśniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta na naleśniki

Ciasto na naleśniki to doskonały pomysł na szybkie w przygotowaniu dania. Naleśniki możesz podać na słodko lub na słono. Doskonale smakują zarówno z dodatkiem dżemu jak i z farszem szpinakowym z serem fata. Naleśniki wykorzystywane są również do przygotowania pysznych krokietów, dlatego warto wiedzieć jak przygotować ciasto naleśnikowe. Sprawdzony przepis na ciasto na naleśniki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta na naleśniki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, woda gazowana, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić ciasto na naleśniki? Mąkę wsyp do miski. Następnie do miski z mąką dodaj jajko, wodę gazowaną, mleko oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolite ciasto o gęstości śmietany. Następnie do ciasta dodaj olej i ponownie wymieszaj składniki. Ciasto na naleśniki smaż na rozgrzanej patelni do naleśników z dwóch stron na rumiany kolor. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).

Podsumowując najlepsze i łatwe w przygotowaniu naleśniki stanowią idealną propozycją na smaczny posiłek. Naleśniki z ciasta naleśnikowego z odrobina wody gazowanej warto wykorzystać do przygotowania śniadania, obiadu lub kolacji. Możemy podawać je na wiele sposób z różnymi dodatkami na słodko lub wytrawnie.

Alergeny w cieście na naleśniki

Lista alergenów dla ciasta na naleśniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta na naleśniki

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na naleśniki to doskonała propozycja do przygotowania pysznych naleśników. Naleśniki możesz podać na słono lub na słodko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
148.22
103.75
Białko (g)
5.90
4.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
16.52
11.57
Węglowodany przyswajalne (g)
16.52
11.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
6.44
4.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
1.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.75
3.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.35
2.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.00
40.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.67
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.38
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.05
25.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
35.43
24.80
Potas (mg)
99.97
69.98
Wapń (mg)
57.45
40.21
Fosfor (mg)
89.36
62.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.66
9.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
0.97
Cynk (mg)
0.55
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na naleśniki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na naleśniki

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
200 ml
1 niepełna szklanka
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
20.00