Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Opublikowano: 01.04.2021 r., 12:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki ze szpinakiem i fetą znajdują się na talerzu. Przekrojone są na pół, dlatego widać ich farsz.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą doskonale sprawdzą się jako rodzinny obiad. Są pyszne i każdy kto ich spróbuje będzie prosił o dokładkę. Koniecznie je przygotuj dla swojej rodziny.
Przygotowanie 50 min
549 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia do naleśników, mikser, praska do czosnku, miska

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą krok po kroku

Mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli, olej rzepakowy oraz odrobinę wody gazowanej umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Z ciasta usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.

Mrożony szpinak wrzuć do garnka, podlej go wodą i rozmróź.

Gdy szpinak się rozmrozi a woda wyparuje dodaj masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj chwilę.

Ser fetę pokrój w kostkę, zdejmij z ognia szpinak i dodaj do niego kostki sera. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw.

Na naleśnikach rozsmaruj farsz i zwiń je w kopertę.

Naleśniki możesz podać na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem i fetą

W tym przepisie dowiesz się jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą. Przepis na te wytrawne naleśniki z nadzieniem ze szpinakiem mrożonym i z serem feta to idealna propozycja na smaczny obiad (nadzienie możesz przygotować również ze świeżym szpinakiem). Aby zrobić te pyszne naleśniki na słono musisz posiadać następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, wodę gazowaną, mąkę pszenną, jaja kurze, olej rzepakowy, szpinak mrożony, czosnek, ser typu feta, masło i przyprawy. Stopień trudności tego dania oceniono na średni, dlatego potrzebujesz trochę doświadczenia kulinarnego, aby przepis się udał. Czas niezbędny do wykonania przepisu to około 50 minut.

Szpinak jest warzywem niskokalorycznym, 100g tego produktu dostarczy zaledwie 23 kilokalorii. Obecność w jego liściach potasu i witamin z grupy B sprzyja spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz składniki te przyspieszają metabolizm. Warzywo to zalecane jest dla kobiet planujących ciążę i w ciąży, ponieważ zawiera ono kwas foliowy, który zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Zawartość potasu w liściach szpinaku reguluje pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze dlatego zalecany jest w diecie osób chorujących na nadciśnienie (należy jednak uważać w ich diecie na podaż sodu, który w tej potrawie dostarczy w sporych ilościach ser typu feta). Szpinak zawiera również magnez, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Podsumowując naleśniki ze szpinakiem i fetą to doskonały pomysł na obiad rodzinny. Farsz jest bardzo delikatny i lekko słony, dlatego można ograniczyć solenie (obecność sera fety nadaje charakterystyczny słonawy posmak dania). Osoby na diecie laktoowowegetariańskiej i redukcyjnej bez obawy mogą skorzystać z przepisu na te pyszne naleśniki. Dodatkowo jest to idealna propozycja na danie dla dzieci, szpinak w tej potrawie nie jest aż tak dominujący i świetnie sprawdzi się wśród dzieci, które nie lubią tego warzywa. Szpinak dostarcza bowiem wielu cennych składników odżywczych do naszego organizmu, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i fetą

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Feta
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
207.40
549.62
Białko (g)
7.91
20.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
18.68
49.50
Węglowodany przyswajalne (g)
17.92
47.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
2.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
11.48
30.42
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
14.01
Tłuszcze nienasycone (g)
6.19
16.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.62
12.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
4.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
211.11
559.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.45
3.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.34
149.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
4.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.78
208.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1858.72
4925.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
192.46
510.01
Potas (mg)
173.90
460.84
Wapń (mg)
135.99
360.38
Fosfor (mg)
126.32
334.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.95
89.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.97
5.22
Cynk (mg)
0.98
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem i fetą 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników ze szpinakiem i fetą

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
39.50