Przepis na ciasto naleśnikowe krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną oraz sól.

Do składników dodaj olej rzepakowy.

Składniki zmiksuj na gładką masę.

Z gotowego ciasta usmaż naleśniki, najlepiej na patelni teflonowej.

Ciasto naleśnikowe wylewane jest chochelką na rozgrzaną patelnię, aby usmażyć naleśnik.
Ciasto naleśnikowe
Koszt przygotowania dania
3.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1286 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Ciasto naleśnikowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście naleśnikowym

Ciasto naleśnikowe to doskonała propozycja do usmażenia pysznych naleśników. Szybkie i łatwe w przygotowaniu naleśniki doskonale smakują na słodko oraz na słono. Można przygotować, jest dodatkiem dżemu, nutelli czy farszu mięsnego. Naleśniki możemy podać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Przepis na ciasto naleśnikowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, woda gazowana, olej rzepakowy oraz sól. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe? Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną oraz sól. Do składników dodaj olej rzepakowy. Składniki zmiksuj na gładką masę. Z gotowego ciasta usmaż naleśniki, najlepiej na patelni teflonowej.

Dodatek oleju do ciasta sprawia, że możemy smażyć naleśniki bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej. Natomiast obecność wody gazowanej wpływa na lepszą strukturę ciasta, ponieważ jest ono bardziej delikatne.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają także składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

To mówiąc prosty przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe to doskonała propozycja do przygotowania wielu ciekawych dań. Ciasto naleśnikowe możemy podać w wersji na słodko lub wytrawnie. Naleśniki będą stanowiły dobry pomysł na śniadanie, obiad lub kolację.

Wartości odżywcze ciasta naleśnikowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(780g)
Energia (kalorie)
164.97 kcal
1286.80 kcal
Białko
6.41 g
49.98 g

Węglowodany w cieście naleśnikowym

Na 100g
Na porcję
(780g)
Węglowodany
20.01 g
156.07 g
Węglowodany przyswajalne
20.01 g
156.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(780g)
Tłuszcz
6.55 g
51.11 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
15.53 g
Tłuszcze nienasycone
4.56 g
35.57 g
Tłuszcze jednonasycone
3.23 g
25.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.33 g
10.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
55.59 mg
433.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto naleśnikowe

Na 100g
Na porcję
(780g)
Witamina B6
0.06 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
4.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
2.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
1.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
13.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
43.25 µg (mcg)
337.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto naleśnikowe

Na 100g
Na porcję
(780g)
Sód
33.06 mg
257.89 mg
Potas
98.84 mg
770.92 mg
Wapń
54.06 mg
421.69 mg
Fosfor
90.92 mg
709.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.06 mg
117.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.65 mg
12.86 mg
Cynk
0.58 mg
4.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta naleśnikowego 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście naleśnikowym

Lista alergenów dla ciasta naleśnikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania ciasta naleśnikowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
200 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na ciasto naleśnikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,3% osób