Ciasto naleśnikowe
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Woda gazowana (200 ml)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na ciasto naleśnikowe krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną oraz sól.
Do składników dodaj olej rzepakowy.
Składniki zmiksuj na gładką masę.
Z gotowego ciasta usmaż naleśniki, najlepiej na patelni teflonowej.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat ciasta naleśnikowego
Ciasto naleśnikowe to doskonała propozycja do usmażenia pysznych naleśników. Szybkie i łatwe w przygotowaniu naleśniki doskonale smakują na słodko oraz na słono. Można przygotować, jest dodatkiem dżemu, nutelli czy farszu mięsnego. Naleśniki możemy podać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Przepis na ciasto naleśnikowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, woda gazowana, olej rzepakowy oraz sól. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe? Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną oraz sól. Do składników dodaj olej rzepakowy. Składniki zmiksuj na gładką masę. Z gotowego ciasta usmaż naleśniki, najlepiej na patelni teflonowej.
Dodatek oleju do ciasta sprawia, że możemy smażyć naleśniki bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej. Natomiast obecność wody gazowanej wpływa na lepszą strukturę ciasta, ponieważ jest ono bardziej delikatne.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają także składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
To mówiąc prosty przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe to doskonała propozycja do przygotowania wielu ciekawych dań. Ciasto naleśnikowe możemy podać w wersji na słodko lub wytrawnie. Naleśniki będą stanowiły dobry pomysł na śniadanie, obiad lub kolację.
Alergeny w cieście naleśnikowym
Lista alergenów dla ciasta naleśnikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta naleśnikowego
Ciasto naleśnikowe to podstawa do smażenia naleśników. Możemy podawać je z różnymi dodatkami oraz na różne posiłki.
Energia i białka
(780g)
Węglowodany
(780g)
Tłuszcze
(780g)
Witaminy
(780g)
Składniki mineralne
(780g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.