Fit naleśniki

Opublikowano: 25.03.2021 r., 16:33 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek naleśnikowy podsmażany na patelni.
Fit nalesniki
Dietetyczne fit naleśniki, jako alternatywa dla tradycyjnych placuszków. Równie smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach, a jednocześnie mniej kaloryczne.
Przygotowanie 30 min
341 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1 szklanka (130 g)
  • Mleko 0,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Erytrytol 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników

Przepis na fit naleśniki krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko i erytrytol.

Wymieszaj wszystko trzepaczką lub zmiksuj mikserem.

Rozgrzej patelnię beztłuszczową.

Porcje ciasta wylewaj na patelnie i smaż z dwóch stron do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na fit naleśniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat fit naleśników

Naleśniki to danie które zna każdy z nas i ciężko znaleźć osobę, która by ich nie uwielbiała. Na ogół nie są uznawane jako potrawa szczególnie zdrowa i wartościowa. I rzeczywiście, biała mąka jako jeden z głównych składników i częsty, niemały dodatek cukru powodują, że powinny być one spożywane raczej sporadycznie, niż stanowić stały, regularny element diety. Dlatego wychodzimy na przeciw Waszym oczekiwaniom i przedstawiamy przepis na dietetyczne, fit naleśniki, które tak samo zadowolą Wasze podniebienia i kubki smakowe, a jednocześnie będą zdrowsze, bardziej odżywcze i niskokaloryczne. To idealny przepis na śniadanie, czy podwieczorek na słodko, który z pewnością zagości na Waszych stołach na długo.

Fit ciasto na naleśniki charakteryzuje się przede wszystkim innym rodzajem wykorzystanej do ich przygotowania mąki. Zamiast tradycyjnej, białej, pszennej mąki najlepiej wykorzystać mąkę pełnoziarnistą, owsianą, lub migdałową. Każda z nich to zdrowa mąka, dzięki której naleśniki będą charakteryzowały się większą zawartością witamin i składników mineralnych oraz mniejszą kalorycznością. Jednocześnie są bezpiecznejsze dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością, których dieta często wymaga ograniczenia białej, przetworzonej mąki. Kolejną zmianą, aby powstały zdrowe naleśniki jest odpowiedni wybór mleka - nie powinno mieć ono więcej niż 1,5% tłuszczu. Można wykorzystać także jeden z napojów roślinnych, na przykład owsiane, sojowe, czy migdałowe.

Bardzo ważne w przygotowywaniu dietetycznych naleśników jest odpowiednie smażenie. Najlepiej, aby odbywało się ono bez udziału tłuszczu, na specjalnych beztłuszczowych patelniach, zapewniających równomierne podsmażenie bez przywierania. Dzięki temu mamy pewność, ze placki nie wchłoną dużych ilości tłuszczu i nie staną się przez to kaloryczne i ciężkostrawne. Jeśli dodatek tłuszczu jest niezbędny powinien być tak mały na ile to możliwe.

Jeśli preferowany jest słodki smak naleśników, ważne aby zamiast tradycyjnego białego cukru wybrać jego substytut - na przykład ksylitol lub erytrytol, które mają o ponad połowę mniejszą kaloryczność i są w pełni bezpieczne dla organizmu.

Alergeny w fit naleśnikach

Lista alergenów dla fit naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 0,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze fit naleśników

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
155.25
341.54
Białko (g)
7.77
17.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
24.28
53.41
Węglowodany przyswajalne (g)
22.38
49.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
4.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
3.88
8.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.37
3.01
Tłuszcze nienasycone (g)
2.52
5.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.30
2.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
2.67
Cholesterol (mg)
47.66
104.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
55.73
122.61
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.96
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.87
1.90
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.73
122.61
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.53
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.37
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
1.11
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.28
35.82
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.12
2.47
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
46.13
101.50
Potas (mg)
219.26
482.37
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
97.15
213.72
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
216.63
476.58
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
50.29
110.64
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
3.05
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.35
2.96
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.30
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit naleśników 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit naleśników

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
130 g
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 130 g
Mleko 0,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Erytrytol
10 g
1 łyżka
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 10 g
Koszt składników
35.50