Fit naleśniki
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1 szklanka (130 g)
- Mleko 0,5% 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Erytrytol 1 łyżka (10 g)
Przepis na fit naleśniki krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko i erytrytol.
Wymieszaj wszystko trzepaczką lub zmiksuj mikserem.
Rozgrzej patelnię beztłuszczową.
Porcje ciasta wylewaj na patelnie i smaż z dwóch stron do zarumienienia.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słono
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat fit naleśników
Naleśniki to danie które zna każdy z nas i ciężko znaleźć osobę, która by ich nie uwielbiała. Na ogół nie są uznawane jako potrawa szczególnie zdrowa i wartościowa. I rzeczywiście, biała mąka jako jeden z głównych składników i częsty, niemały dodatek cukru powodują, że powinny być one spożywane raczej sporadycznie, niż stanowić stały, regularny element diety. Dlatego wychodzimy na przeciw Waszym oczekiwaniom i przedstawiamy przepis na dietetyczne, fit naleśniki, które tak samo zadowolą Wasze podniebienia i kubki smakowe, a jednocześnie będą zdrowsze, bardziej odżywcze i niskokaloryczne. To idealny przepis na śniadanie, czy podwieczorek na słodko, który z pewnością zagości na Waszych stołach na długo.
Fit ciasto na naleśniki charakteryzuje się przede wszystkim innym rodzajem wykorzystanej do ich przygotowania mąki. Zamiast tradycyjnej, białej, pszennej mąki najlepiej wykorzystać mąkę pełnoziarnistą, owsianą, lub migdałową. Każda z nich to zdrowa mąka, dzięki której naleśniki będą charakteryzowały się większą zawartością witamin i składników mineralnych oraz mniejszą kalorycznością. Jednocześnie są bezpiecznejsze dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością, których dieta często wymaga ograniczenia białej, przetworzonej mąki. Kolejną zmianą, aby powstały zdrowe naleśniki jest odpowiedni wybór mleka - nie powinno mieć ono więcej niż 1,5% tłuszczu. Można wykorzystać także jeden z napojów roślinnych, na przykład owsiane, sojowe, czy migdałowe.
Bardzo ważne w przygotowywaniu dietetycznych naleśników jest odpowiednie smażenie. Najlepiej, aby odbywało się ono bez udziału tłuszczu, na specjalnych beztłuszczowych patelniach, zapewniających równomierne podsmażenie bez przywierania. Dzięki temu mamy pewność, ze placki nie wchłoną dużych ilości tłuszczu i nie staną się przez to kaloryczne i ciężkostrawne. Jeśli dodatek tłuszczu jest niezbędny powinien być tak mały na ile to możliwe.
Jeśli preferowany jest słodki smak naleśników, ważne aby zamiast tradycyjnego białego cukru wybrać jego substytut - na przykład ksylitol lub erytrytol, które mają o ponad połowę mniejszą kaloryczność i są w pełni bezpieczne dla organizmu.
Alergeny w fit naleśnikach
Lista alergenów dla fit naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 0,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze fit naleśników
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.