Jak zrobić naleśniki?

Naleśniki, to jedno z najprostszych dań, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Stanowią idealny wybór na bardzo szybki obiad, czy kolację. Ze względu na dużą liczbę możliwych dodatków, stanowią ciekawą opcję, która nigdy się nie nudzi.

Do najprostszego przepisu na naleśniki potrzebujesz:

- mąkę,

- mleko,

- jajko,

- wodę gazowaną

- szczyptę soli,

- tłuszcz do smażenia.

Wszystkie składniki poza tłuszczem należy zmieszać w misce, najlepiej przy użyciu rózgi kuchennej. Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, cienko posmarowanej tłuszczem.

Gotowe naleśniki możesz podawać z dowolnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi, np. owocami, serkiem, hummusem czy dżemem.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić naleśniki?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić naleśniki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Naleśniki to jeden z tych przysmaków, który kochają zarówno młodsi, jak i dorośli smakosze. Najlepsze są te delikatne, puszyste i biszkoptowe. Choć ich przygotowanie jest niezwykle proste, nie można powiedzieć, że to danie nudne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki we własnym domu, to pewnie każda pani domu odpowiedziałaby inaczej. To jedno z tych dań, na które każdy ma swój własny sposób. Można je przygotować z tylko 3 składników lub postawić na nieco bardziej skomplikowany przepis. Wszystko zależy od efektu, jaki chce się osiągnąć.

Cały etap można podzielić na dwie części. Najpierw należy przygotować ciasto naleśnikowe. Do jego przygotowania nie używa się zbyt wielu składników. Zwykle są to:

- mąka,

- mleko,

- jajka,

- woda gazowana,

- odrobina soli.

Jeśli zależy nam, by były słodsze, można też dodać do nich nieco cukru lub ulubionego słodzika. W wersji wytrawnej wystarczą te podstawowe składniki. Oczywiście można je dowolnie modyfikować, dzięki niewielkim zmianą powstaną zupełnie inne naleśniki. Jak to zrobić? Np. Zamiast mąki pszennej można użyć żytniej, czy owsianej lub zamienić ją na bezglutenową. Podobnie można postępować w przypadku innych produktów.

Następnym etapem jest smażenie. Jeśli zastanawiasz się jak usmażyć naleśniki, by były chrupiące, cienkie i delikatne, to wystarczy dobra patelnia i odrobina tłuszczu. Gdy będzie go zbyt dużo, to naleśnik nasiąknie tłuszczem i stanie się niezwykle ciężkostrawny. Warto pamiętać również o tym, by tłuszcz był naprawdę dobrze rozgrzany. Nie poleca się smażyć naleśników na maśle, czy smalcu, gdyż podczas tego procesu powstają szkodliwe związki, negatywnie wpływające na stan układu krwionośnego. Zamiast tego lepiej wybierać oliwę. Jednak jeśli jej smak jest zbyt intensywny, można też postawić na olej rzepakowy, czy olej kokosowy. Należy unikać olei nieprzeznaczonych do smażenia, np. z pestek winogron.

Przepis na naleśniki pozwala przygotować idealną bazę do tego przysmaku, czyli doskonałe ciasto naleśnikowe, bo to za nim stoi połowa sukcesu tego dania. W dużym skrócie, by je stworzyć należy zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Nie ma w tym nic trudnego, dlatego to świetny pomysł do wykorzystania również podczas gotowania z dziećmi. Dobre ciasto naleśnikowe jest gęste, jednak wciąż płynne. Nie powinno mieć konsystencji ciasta na placki ziemniaczane, raczej jogurtu naturalnego. Najlepiej odnaleźć swój sprawdzony przepis, kilka propozycji znajdziesz również poniżej.

Najlepsze naleśniki, to te domowe, wiadomo. Jednak oprócz ciasta niezwykle ważne są dodatki. Naleśniki można podawać, z czym tylko się chce. W wersji na słodko sprawdzą się dżemy, serki homogenizowane, masło orzechowe i owoce. Natomiast do wytrawnych dobrze jest przygotować osobny farsz. Super sprawdzi się taki na bazie mięsa, ale tez jarski z np. szpinakiem. Naleśniki można też później zapiekać, dzięki czemu zyskują ciekawą konsystencję.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak się robi naleśniki w sposób prosty i szybki, wypróbuj jednego z poniższych przepisów. Na pewno znajdziesz w nich coś dla siebie. Sprawdzą się również dla dzieci, zwłaszcza jeśli ozdobisz je ciekawie.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto