Jak smażyć naleśniki?

Jak smażyć naleśniki
Jak smażyć naleśniki
ikona podziel się
Opublikowano: 08.01.2023 r., 19:07 | Autor: Oliwia Gawron

Naleśniki to bardzo popularne danie, które zna zapewne większość z nas, jak jednak usmażyć ciasto naleśnikowe, aby było idealni cienkie i gładkie?

  1. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej.
  2. Wlej odrobinę oleju i rozprowadź po całości.
  3. Wlej odrobinę ciasta i rozprowadź po patelni.
  4. Smaż około 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Jeśli ciasto zawiera również olej, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni.

Jak smażyć naleśniki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na naleśniki z mięsem, który jest bardzo szybki i prosty. Najważniejsza sprawa to jak smażyć naleśniki, aby były idealnie cienkie i delikatne.

Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na naleśniki z mięsem to idealna propozycja na obiad. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a porcja zazwyczaj wychodzi duża, dlatego bez problemu nakarmisz nawet dużą rodzinę.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na naleśniki, czyli: mąka, jajka, woda i mleko oraz odrobina oleju. Dodatkowo cebula, czosnek, mięso mielone i aromatyczne przyprawy do naszego farszu. Ja postawiłam jeszcze na serek mascarpone i parmezan, którym posypie danie przed zapiekaniem w piecu.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dodatkowo serek mascarpone, którego użyłam to wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić naleśniki z mięsem idealne na obiad opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój prosty przepis z mięsem mielonym i przekonaj się jakie to pyszne danie. Naleśniki w wersji wytrawnej idealnie sprawdzą się na obiad, możesz podawać je jednak na słodko np. na śniadanie, będą idealne nie tylko dla dzieci. Skoro już znasz mój przepis na naleśniki, a co najważniejsze wiesz, jak zrobić naleśniki koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Domowe naleśniki są zdecydowanie najlepsze.

Zobacz pytania podobne do jak smażyć naleśniki?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto