- Jajko 10 szt.
- Tuńczyk w sosie własnym 180 g 1 puszka
- Majonez 30 g 3 łyżki
Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Następnie ostudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupy.
Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z tuńczykiem z puszki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z majonezem.

-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Informacje dietetyczne - pasta jajeczna z tuńczykiem
Wartości odżywcze pasty jajecznej z tuńczykiem
Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego lub wymieszać oba te składniki, wtedy pasta jajeczna będzie mniej kaloryczna.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście jajecznej z tuńczykiem
Lista alergenów dla pasty jajecznej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Więcej informacji na temat pasty jajecznej z tuńczykiem
Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej rodziny. Pasta jajeczna to szybkie i pożywne smarowidło do pieczywa, które w krótkiej chwili przygotujesz samodzielnie w domu.
Klasyczna wersja zakłada połączenie ugotowanych jajek z porcją majonezu, dzisiaj jednak przedstawię Ci pyszną modyfikację, będzie to pasta jajeczna z tuńczykiem.
Warto wspomnieć, że jajka kurze to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one poczucie sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Pasta jajeczna to świetny przykład posiłku białkowo – tłuszczowego, wiele osób wybiera właśnie taki rodzaj posiłków, ponieważ mają po nim dużo energii, są najedzeni, a po czasie nie następuje uczucie znużenia i senności co mogą powodować węglowodany, czyli np. pieczywo.
W pełni zbilansowane śniadanie czy kolacja powinna jednak składać się z produktu węglowodanowego, białka i tłuszczy. Dlatego zachęcam do podawania niewielkiej ilości świeżego pieczywa do naszej pasty.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem. Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie jajek, tuńczyk. Z puszki sprawdzi się tutaj najlepiej, majonez i podstawowe przyprawy takie jak sól i pieprz.
W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, a następnie obierz ze skorupy i zetrzyj na tarce. Tuńczyk odlej z zalewy i wymieszaj ze startymi jajkami. Dodaj majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, posmaruj pieczywo i podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub ogórkiem.
Jeśli chcesz, aby to była fit pasta jajeczna z tuńczykiem majonez zamień na jogurt grecki lub jogurt naturalny.
Skoro już wiesz jak zrobić pastę jajeczną z tuńczykiem, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Szacunkowy koszt przygotowania pasty jajecznej z tuńczykiem
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023