Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, tarka, miska, rondelek

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Następnie ostudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupy.

Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z tuńczykiem z puszki.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z majonezem.

pasta jajeczna z tuńczykiem
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
16.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Pasta jajeczna z tuńczykiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście jajecznej z tuńczykiem

Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej rodziny. Pasta jajeczna to szybkie i pożywne smarowidło do pieczywa, które w krótkiej chwili przygotujesz samodzielnie w domu.

Klasyczna wersja zakłada połączenie ugotowanych jajek z porcją majonezu, dzisiaj jednak przedstawię Ci pyszną modyfikację, będzie to pasta jajeczna z tuńczykiem.

Warto wspomnieć, że jajka kurze to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one poczucie sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Pasta jajeczna to świetny przykład posiłku białkowo – tłuszczowego, wiele osób wybiera właśnie taki rodzaj posiłków, ponieważ mają po nim dużo energii, są najedzeni, a po czasie nie następuje uczucie znużenia i senności co mogą powodować węglowodany, czyli np. pieczywo.

W pełni zbilansowane śniadanie czy kolacja powinna jednak składać się z produktu węglowodanowego, białka i tłuszczy. Dlatego zachęcam do podawania niewielkiej ilości świeżego pieczywa do naszej pasty.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem. Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie jajek, tuńczyk. Z puszki sprawdzi się tutaj najlepiej, majonez i podstawowe przyprawy takie jak sól i pieprz.

W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, a następnie obierz ze skorupy i zetrzyj na tarce. Tuńczyk odlej z zalewy i wymieszaj ze startymi jajkami. Dodaj majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, posmaruj pieczywo i podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub ogórkiem.

Jeśli chcesz, aby to była fit pasta jajeczna z tuńczykiem majonez zamień na jogurt grecki lub jogurt naturalny.

Skoro już wiesz jak zrobić pastę jajeczną z tuńczykiem, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze pasty jajecznej z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
160.64 kcal
321.29 kcal
Białko
14.72 g
29.43 g

Węglowodany w paście jajecznej z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
0.54 g
1.09 g
Węglowodany przyswajalne
0.54 g
1.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.54 g
21.08 g
Tłuszcze nasycone
3.63 g
7.27 g
Tłuszcze nienasycone
6.91 g
13.81 g
Tłuszcze jednonasycone
3.50 g
7.00 g
Tłuszcze wielonasycone
3.41 g
6.82 g
Cholesterol
280.82 mg
561.63 mg

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
117.84 µg (mcg)
235.68 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.35 mg
Witamina B12
0.93 µg (mcg)
1.85 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
1.93 µg (mcg)
3.86 µg (mcg)
Witamina E
0.89 mg
1.78 mg
Retinol
117.80 µg (mcg)
235.61 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.34 mg
0.69 mg
Niacyna
1.43 mg
2.86 mg
Foliany
34.68 µg (mcg)
69.37 µg (mcg)
Beta karoten
0.24 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
217.12 mg
434.24 mg
Potas
156.79 mg
313.58 mg
Wapń
44.16 mg
88.32 mg
Fosfor
195.51 mg
391.03 mg
Magnez
16.54 mg
33.08 mg
Żelazo
1.50 mg
3.01 mg
Cynk
1.05 mg
2.11 mg
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z tuńczykiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z tuńczykiem

Lista alergenów dla pasty jajecznej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty jajecznej z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Tuńczyk w sosie własnym
180 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
6.35
Za 180 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób