Gofry bezglutenowe

Opublikowano: 18.11.2021 r., 14:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry bezglutenowe podane na talerzyku z cukrem pudrem.
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to dobra opcja dla miłośników domowych słodkości. W tej wersji nie zawierają zbóż glutenowych, więc będą bezpieczne nawet dla osób z alergią.
Przygotowanie 20 min
Opiekanie 15 min
136 kcal
Kcal w porcji
64 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka ryżowa (60 g)
  • Mąka kukurydziana (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (60 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (bezglutenowy) (4 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, rózga, sitko, gofrownica

Przepis na gofry bezglutenowe krok po kroku

Jajka ubij z cukrem, by stworzyły gęstą masę.

Do jajek dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia.

Wlej olej i całość dokładnie rozmieszaj.

Gofrownicę rozgrzej i wylewaj na nią małe partie ciasta.

Gofry piecz do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na gofry bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat gofrów bezglutenowych

Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom kuchennych nowinek i kulinarnych eksperymentów. Całość jest smaczna, chrupiąca i niezwykle słodka. Można je zjadać z dodatkiem słodkich powideł, czekolady, ale również tylko obsypane cukrem pudrem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry bezglutenowe, które można przygotować w sposób naprawdę nieskomplikowany, a przy okazji stworzyć przepyszne słodkości, ten przepis przypadnie ci do gustu. Można z niego przygotować wspaniałe gofry, pełne smaku, a całość zajmuje tylko kilka chwil. Świetnie sprawdzi się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Choć w wielu przypadkach ciężko jest wyważyć odpowiednie proporcje, tak by gofry były naprawdę smaczne i miały odpowiednią konsystencję, w tej recepturze wszystko jest idealnie wymierzone, tak że wypieki te zawsze się udają. Do ich przygotowania wystarczy tylko dobrej jakości gofrownica, dzięki której gofry upieką się szybko i będą rumiane.

Przepis na gofry bezglutenowe jest bardzo prosty i pozwala przygotować te małe dzieła sztuki w swojej własnej kuchni i to przy pomocy tylko kilku składników. Mąki są dobre odpowiednio, by cała masa miała właściwą konsystencję, dlatego lepiej ich nie zmieniać. Ważne, by przy wyborze mąki owsianej nie popełnić błędu i nie zakupić takiej bez przekreślonego kłosa, znaku który gwarantuje brak glutenu, gdyż mąka owsiana może zawierać naturalnie jego niewielkie ilości. W przypadku osób z celiakią jest to niedopuszczalne, gdyż może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia. Gofry robi się nie tylko z mąki bezglutenowej, ale ze specjalnej mieszanki, która gwarantuje odpowiednią konsystencję i fakturę już po upieczeniu.

To danie, które wspaniale sprawdzi się dla dzieci, ma w sobie naprawdę sporo słodyczy, a przy okazji jest zdrowe. Zew względu na duży udział różnych mąk pozwala dostarczyć wielu różnych witamin i składników mineralnych, w sposób łatwy i przyjemny.

Gofry z tej receptury są pyszne, a przy okazji łatwe, więc spokojnie mogą stanowić świetną opcję na szybkie śniadanie.

Ten prosty przepis pozwala przygotować słodkości tak dobre, że znikają z talerza w mgnieniu oka.

Alergeny w gofrach bezglutenowych

Lista alergenów dla gofrów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, warto jednak połączyć ją z owocami i źródłem pełnowartościowego białka, np. jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kcal)
212.83
136.21
Białko (g)
6.15
3.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany (g)
29.08
18.61
Węglowodany przyswajalne (g)
27.92
17.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
0.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz (g)
7.99
5.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
1.34
Tłuszcze nienasycone (g)
5.89
3.77
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.11
2.63
Brak danych dla: mąka kukurydziana, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
1.14
Brak danych dla: mąka kukurydziana, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
96.18
61.55
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina A (µg (mcg))
71.55
45.79
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.28
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.46
0.29
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.92
0.59
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.19
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.55
45.79
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.97
19.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.14
0.73
Brak danych dla: mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód (mg)
55.95
35.81
Potas (mg)
267.34
171.10
Wapń (mg)
94.99
60.79
Fosfor (mg)
162.94
104.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.58
12.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
0.67
Cynk (mg)
0.67
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów bezglutenowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów bezglutenowych

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
60 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 g
Mąka kukurydziana
60 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka (bezglutenowy)
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
34.10