Przepis na gofry bezglutenowe krok po kroku
- Mąka ryżowa 60 g
- Mąka kukurydziana 60 g
- Mąka ziemniaczana 60 g
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Jajko 3 szt.
- Cukier 30 g 3 łyżki
- Olej rzepakowy 30 ml 2 łyżki
Jajka ubij z cukrem, by stworzyły gęstą masę.
Do jajek dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Wlej olej i całość dokładnie rozmieszaj.
Gofrownicę rozgrzej i wylewaj na nią małe partie ciasta.
Gofry piecz do zarumienienia.
-
Beza pavlova
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
Gofry bezglutenowe - cechy przepisu
Więcej o gofrach bezglutenowych
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom kuchennych nowinek i kulinarnych eksperymentów. Całość jest smaczna, chrupiąca i niezwykle słodka. Można je zjadać z dodatkiem słodkich powideł, czekolady, ale również tylko obsypane cukrem pudrem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry bezglutenowe, które można przygotować w sposób naprawdę nieskomplikowany, a przy okazji stworzyć przepyszne słodkości, ten przepis przypadnie ci do gustu. Można z niego przygotować wspaniałe gofry, pełne smaku, a całość zajmuje tylko kilka chwil. Świetnie sprawdzi się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Choć w wielu przypadkach ciężko jest wyważyć odpowiednie proporcje, tak by gofry były naprawdę smaczne i miały odpowiednią konsystencję, w tej recepturze wszystko jest idealnie wymierzone, tak że wypieki te zawsze się udają. Do ich przygotowania wystarczy tylko dobrej jakości gofrownica, dzięki której gofry upieką się szybko i będą rumiane.
Przepis na gofry bezglutenowe jest bardzo prosty i pozwala przygotować te małe dzieła sztuki w swojej własnej kuchni i to przy pomocy tylko kilku składników. Mąki są dobre odpowiednio, by cała masa miała właściwą konsystencję, dlatego lepiej ich nie zmieniać. Ważne, by przy wyborze mąki owsianej nie popełnić błędu i nie zakupić takiej bez przekreślonego kłosa, znaku który gwarantuje brak glutenu, gdyż mąka owsiana może zawierać naturalnie jego niewielkie ilości. W przypadku osób z celiakią jest to niedopuszczalne, gdyż może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia. Gofry robi się nie tylko z mąki bezglutenowej, ale ze specjalnej mieszanki, która gwarantuje odpowiednią konsystencję i fakturę już po upieczeniu.
To danie, które wspaniale sprawdzi się dla dzieci, ma w sobie naprawdę sporo słodyczy, a przy okazji jest zdrowe. Zew względu na duży udział różnych mąk pozwala dostarczyć wielu różnych witamin i składników mineralnych, w sposób łatwy i przyjemny.
Gofry z tej receptury są pyszne, a przy okazji łatwe, więc spokojnie mogą stanowić świetną opcję na szybkie śniadanie.
Ten prosty przepis pozwala przygotować słodkości tak dobre, że znikają z talerza w mgnieniu oka.
Wartości odżywcze gofrów bezglutenowych
Energia i białka
(64g)
Węglowodany w gofrach bezglutenowych
(64g)
Tłuszcze
(64g)
Witaminy w przepisie na gofry bezglutenowe
(64g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry bezglutenowe
(64g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach bezglutenowych
Lista alergenów dla gofrów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko