Naleśniki z mąki kukurydzianej

Opublikowano: 20.12.2021 r., 18:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
naleśniki z mąki kukurydzianej
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Naleśniki w wersji bezglutenowej i bez laktozy świetnie się sprawdzą u wszystkich osób na diecie eliminacyjnej. Poznaj mój przepis i przygotuj naleśniki z mąki kukurydzianej.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 7 min
95 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka kukurydziana 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, miska

Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do mąki.

Wbij jajka, wlej olej rzepakowy (3 łyżki), dodaj szklankę wody i wsyp odrobinę soli. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodaj odrobinę więcej wody.

Dokładnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.

Rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego na patelni.

Wlewaj ciasto i usmaż naleśniki z obydwóch stron na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników z mąki kukurydzianej

Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjne powstają z mąki pszennej i z dodatkiem mleka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej, które nie zawierają glutenu i laktozy w porównaniu z tradycyjną wersją.

Aby przygotować ciasto naleśnikowe będzie nam potrzebna mąka kukurydziana, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie, szklanka wody, jajka i odrobina oleju rzepakowego.

Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszasz, najlepiej za pomocą rózgi.

Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem.

Możesz podawać je w wersji słodkiej z owocami lub na wytrawie np. ze szpinakiem i łososiem.

Naleśniki z mąki kukurydzianej są świetną alternatywą do zwykłych naleśników dla osób, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi i muszą eliminować gluten z codziennej diety.

Jeśli cierpisz na celiakię lub alergię na pszenicę, zwracaj uwagę na symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu, wtedy będziesz mieć pewność, że produkt w 100% jest bezglutenowy. Jeśli takiego znaku nie będzie, nie mamy pewności czy dany produkt nie jest zanieczyszczony pszenicą.

Dodatkowo w moim przepisie zamiast mleka użyłam wody, dzięki czemu unikamy laktozy. Zamiast niej możesz skorzystać z napoi roślinnych, zwracaj uwagę na ich skład. Ważne, aby nie zawierały dużych ilości cukru oraz aby były fortyfikowane wapniem, z tego względu, że produkty roślinne charakteryzują się niższą zawartością tego składnika w swoim składzie.

Takie naleśniki będą dobre dla wszystkich dorosłych i dla dzieci, nie tylko tych na diecie eliminacyjnej. Warto włączać do naszego codziennego sposobu żywienia inne rodzaje produktów niż te klasyczne. Zamień czasem mąkę pszenną na kukurydzianą lub gryczaną. Naleśniki możesz podawać na obiad lub na lunch. Będą pyszne, jeśli podasz je na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je na zimno. Dlatego jest to świetne rozwiązanie na lunch lub drugie śniadanie w pracy, szkole czy na uczelni.

Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z mąki kukurydzianej, śmiało sam przygotuj najlepsze placki dla całej rodziny.

Alergeny w naleśnikach z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla naleśników z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki są w wersji bezglutenowej ze względu na mąkę kukurydzianą, która naturalnie nie zawiera w swoim składzie glutenu. Zamiast mleka użyłam wody, dlatego wszystkie osoby z nietolerancją laktozy mogą z niego korzystać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
318.19
95.46
Białko (g)
8.14
2.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
45.66
13.70
Węglowodany przyswajalne (g)
43.24
12.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.42
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
11.25
3.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.91
0.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
52.65
15.80
Potas (mg)
132.07
39.62
Wapń (mg)
20.76
6.23
Żelazo (mg)
3.14
0.94
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mąki kukurydzianej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z mąki kukurydzianej

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
250 g
1 szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
16.50