Przepis na muffinki z mąki kokosowej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska

Dobrze wymieszaj mleko kokosowe, aż będzie gładkie i nie będzie w nim oddzielonych warstw.

W średniej misce ubij jajka ręczną trzepaczką.

Dodaj do jajek mleko kokosowe, stewię i wanilię, a następnie mąkę kokosową, sól i sodę oczyszczoną.

Jeśli ciasto jest wyjątkowo gęste i trudne do wymieszania dodaj łyżkę lub dwie wody.

Używając dużej łyżki, rozłóż ciasto między przygotowane foremki na muffinki.

Piecz przez 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Muffinki z mąki kokosowej podane na papierowej torbie.
muffinki z mąki kokosowej
Koszt przygotowania dania
8.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Muffinki z mąki kokosowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z mąki kokosowej

Muffinki z mąki kokosowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kokosowych słodkości. Są smaczne, proste, a przy okazji ciekawe. Ich przygotowanie jest szybkie. To przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest zdrowe i dostarcza sporo błonnika. Nie zawiera też glutenu. Sprawdzi się idealnie jako szybki i prosty przepis, może być częścią diety redukcyjnej.

Przepis na muffinki z mąki kokosowej to wybór dla miłośników przepisów ciekawych, a także osób kochających nowoczesną kuchnię. Zwykle bezglutenowe ciasta są bardzo skomplikowane i trzeba do nich używać mnóstwa różnych mąk. To dlatego, że gluten, który znajduje się w klasycznych mąkach, wpływa na konsystencję ciasta i zapobiega rozpadaniu. W mąkach bezglutenowych tego białka brak, przez co nie są one aż tak dobre do wypieków. Jednak da się stworzyć odpowiednią mieszankę, dzięki której powstanie proste zupełnie bezglutenowe ciasto. I takie właśnie jest ciasto z mąki kokosowej. Świetnie odnajduje się ono właśnie w babeczkach, choć można z nich zrobić także klasyczne ciasto. Jednak to właśnie muffinki kradną serca ze względu na swój smak i cudowny wygląd. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z mąki kokosowej, by były w pełni bezglutenowe, ale również pyszne i na pewno się udały, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ta receptura daje szansę na przygotowanie takiego deseru w prosty sposób, bez konieczności stosowania wielu mąk, czy skomplikowanych mieszanek i dodatków, które zwykle są drogie i słabo dostępne. Z tym przepisem można stworzyć ciasto na bazie kilku składników, które da się znaleźć w każdym większym sklepie i domowej spiżarni. Do jego wykonania nie trzeba też specjalnych sprzętów. Wystarczy piekarnik i mikser, by stworzyć naprawdę wspaniały wypiek. Powstają z niego babeczki smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia. To deser, który sprawdzi się nawet przy alergii na gluten, czy jego nietolerancji.

Wartości odżywcze muffinek z mąki kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kalorie)
169.55 kcal
227.19 kcal
Białko
9.31 g
12.48 g

Węglowodany w muffinkach z mąki kokosowej

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany
18.10 g
24.26 g
Węglowodany przyswajalne
12.94 g
17.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.17 g
6.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz
7.34 g
9.84 g
Tłuszcze nasycone
4.61 g
6.17 g
Tłuszcze nienasycone
2.73 g
3.66 g
Tłuszcze jednonasycone
1.87 g
2.50 g
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
1.16 g
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Cholesterol
152.49 mg
204.34 mg

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z mąki kokosowej

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód
168.67 mg
226.02 mg
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Potas
470.06 mg
629.88 mg
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Wapń
107.12 mg
143.54 mg
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Żelazo
1.84 mg
2.47 mg
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z mąki kokosowej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z mąki kokosowej

Lista alergenów dla muffinek z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania muffinek z mąki kokosowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
240 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 240 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Stewia
5 g
13.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Mąka kokosowa
85 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 85 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
28.60
Jak oceniasz przepis na muffinki z mąki kokosowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób