Muffinki z mąki kokosowej

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosowe muffinki na papierowej torbie
Muffinki z mąki kokosowej
Muffinki z mąki kokosowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kokosowych słodkości. Są smaczne, proste, a przy okazji ciekawe. Ich przygotowanie jest szybkie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
227 kcal
Kcal w porcji
134 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleczko kokosowe (240 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Stewia (5 g)
  • Mąka kokosowa (85 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska

Przepis na muffinki z mąki kokosowej krok po kroku

Dobrze wymieszaj mleko kokosowe, aż będzie gładkie i nie będzie w nim oddzielonych warstw.

W średniej misce ubij jajka ręczną trzepaczką.

Dodaj do jajek mleko kokosowe, stewię i wanilię, a następnie mąkę kokosową, sól i sodę oczyszczoną.

Jeśli ciasto jest wyjątkowo gęste i trudne do wymieszania dodaj łyżkę lub dwie wody.

Używając dużej łyżki, rozłóż ciasto między przygotowane foremki na muffinki.

Piecz przez 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki z mąki kokosowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat muffinek z mąki kokosowej

Muffinki z mąki kokosowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kokosowych słodkości. Są smaczne, proste, a przy okazji ciekawe. Ich przygotowanie jest szybkie. To przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest zdrowe i dostarcza sporo błonnika. Nie zawiera też glutenu. Sprawdzi się idealnie jako szybki i prosty przepis, może być częścią diety redukcyjnej.

Przepis na muffinki z mąki kokosowej to wybór dla miłośników przepisów ciekawych, a także osób kochających nowoczesną kuchnię. Zwykle bezglutenowe ciasta są bardzo skomplikowane i trzeba do nich używać mnóstwa różnych mąk. To dlatego, że gluten, który znajduje się w klasycznych mąkach, wpływa na konsystencję ciasta i zapobiega rozpadaniu. W mąkach bezglutenowych tego białka brak, przez co nie są one aż tak dobre do wypieków. Jednak da się stworzyć odpowiednią mieszankę, dzięki której powstanie proste zupełnie bezglutenowe ciasto. I takie właśnie jest ciasto z mąki kokosowej. Świetnie odnajduje się ono właśnie w babeczkach, choć można z nich zrobić także klasyczne ciasto. Jednak to właśnie muffinki kradną serca ze względu na swój smak i cudowny wygląd. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z mąki kokosowej, by były w pełni bezglutenowe, ale również pyszne i na pewno się udały, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ta receptura daje szansę na przygotowanie takiego deseru w prosty sposób, bez konieczności stosowania wielu mąk, czy skomplikowanych mieszanek i dodatków, które zwykle są drogie i słabo dostępne. Z tym przepisem można stworzyć ciasto na bazie kilku składników, które da się znaleźć w każdym większym sklepie i domowej spiżarni. Do jego wykonania nie trzeba też specjalnych sprzętów. Wystarczy piekarnik i mikser, by stworzyć naprawdę wspaniały wypiek. Powstają z niego babeczki smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia. To deser, który sprawdzi się nawet przy alergii na gluten, czy jego nietolerancji.

Alergeny w muffinkach z mąki kokosowej

Lista alergenów dla muffinek z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze muffinek z mąki kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kcal)
169.55
227.19
Białko (g)
9.31
12.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany (g)
18.10
24.26
Węglowodany przyswajalne (g)
12.94
17.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.17
6.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz (g)
7.34
9.84
Tłuszcze nasycone (g)
4.61
6.17
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
3.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.87
2.50
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.16
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
152.49
204.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód (mg)
168.67
226.02
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Potas (mg)
470.06
629.88
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Wapń (mg)
107.12
143.54
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.84
2.47
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z mąki kokosowej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z mąki kokosowej

Koszt składników
28.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
240 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 240 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Stewia
5 g
13.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Mąka kokosowa
85 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 85 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
28.60