Przepis na sernik z ricotty krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, miska

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Przygotuj biszkoptowy spód: 3 jajka ubij z 50 gramami ksylitolu na puszystą pianę. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.

Całość przelej do blaszki i piecz w piekarniku przez około 20 minut (po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni, spód pozostaw do przestudzenia).

Przygotuj masę serową: Serek ricotta, jogurt naturalny oraz jogurt skry utrzyj z pozostałym ksylitolem. 4 jajka ubij na puszystą pianę i połącz ją z serkiem.

Masę serową wylej na podpieczony spód biszkoptowy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 60 minut.

Upieczone ciasto studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Serniki z ricotty znajduje się na drewnianej desce, która leży na drewnianym blacie.
Sernik z ricotty
Koszt przygotowania dania
30.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
208 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
31

Sernik z ricotty - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z ricotty

Sernik z sera ricotta to doskonały pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Swietnie sprawdzi się również jako słodkie danie na urodziny, święta czy spotkania rodzinne. Przepis na sernik z ricotty na bezglutenowym spodzie z pewnością przypadnie do gustu dla osób na diecie bezglutenowej. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego z jego przygotowaniem powinien poradzić sobie każdy. Ten pieczony sernik podawany na zimno zrobisz z następujących produktów spożywczych: ksylitolu, jaj kurzych, mąki kokosowej, serka ricotta, jogurtu naturalnego wymieszanego z jogurtem skyr oraz budyniu w proszku. Dodatkowo sernik możesz podać z truskawkami i polewą z białej czekolady. Na podstawie tego przepisu możesz przygotować również sernik bez pieczenia lub sernik na bazie serka mascarpone lub cytrynowy sernik z serka ricotta (wystarczy, że do masy cerowej dodasz sporą ilość soku ze świeżej cytryny).

Ser ricotta to włoski ser niedojrzewający przygotowywany z mleka krowiego, owczego lub koziego. W polskich sklepach najpowszechniejszy jest ten robiony z mleka krowiego. Jest to ser o delikatnym i słodkim smaku - można go wykorzystać zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, placuszków lub ciast. Ser ten jest dość suchy, dlatego w przepisie do masy serowej używamy jeszcze jogurtów, aby nadać masie serowej bardziej zwartą konsystencję.

Podsumowując to fit ciasto z sera ricotta to doskonały wybór na słodką przekąskę do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska na wielu imprezach okolicznościowych. Sernik z ricotty jest prosty w przygotowaniu, jego zrobienie zajmie Tobie około 2 godzin czasu razem z pieczeniem ciasta. W dobrze zbilansowanym jadłospisie potrawy słodkie (ciasta) nie powinny występować zbyt często, jednak nie powinniśmy całkowicie z nich rezygnować. W myśl zasady 80/20 - 80% powinny stanowić posiłki odpowiadające prawidłowemu żywieniu, natomiast 20% to produkty i posiłki rekreacyjne (takie, które nie występują w naszym jadłospisie zbyt często). Do tych posiłków rekreacyjnych możemy zaliczyć również bardziej kaloryczne ciasta.

Wartości odżywcze sernika z ricotty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
138.88 kcal
208.31 kcal
Białko
8.10 g
12.15 g

Węglowodany w serniku z ricotty

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
20.27 g
30.41 g
Węglowodany przyswajalne
19.18 g
28.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
1.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.02 g
7.53 g
Tłuszcze nasycone
2.92 g
4.38 g
Tłuszcze nienasycone
2.10 g
3.15 g
Tłuszcze jednonasycone
1.45 g
2.18 g
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
0.86 g
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej
Cholesterol
104.22 mg
156.33 mg

Witaminy w przepisie na sernik z ricotty

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
64.10 µg (mcg)
96.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina C
0.23 mg
0.35 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Retinol
63.52 µg (mcg)
95.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej
Beta karoten
6.45 µg (mcg)
9.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z ricotty

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
91.75 mg
137.63 mg
Potas
204.94 mg
307.41 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), jogurt skyr.
czytaj dalej
Wapń
124.01 mg
186.01 mg
Żelazo
0.71 mg
1.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z ricotty 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z ricotty

Lista alergenów dla sernika z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Jogurt naturalny
    • jogurt skyr

Cena przygotowania sernika z ricotty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Mąka kokosowa
50 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 g
Serek ricotta
300 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 g
Jogurt naturalny
400 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
4.00
Za 400 ml
Jogurt skyr
180 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Budyń (proszek)
20 g
użyj waniliowego lub śmietankowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
60.40
Jak oceniasz przepis na sernik z ricotty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób