Muffinki bezglutenowe

Opublikowano: 25.10.2021 r., 11:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki bezglutenowe podane na drewnianej desce do krojenia. Obok deski stoi filiżanka z herbatą.
Muffinki bezglutenowe
Muffinki bezglutenowe to świetna propozycja na pyszne i zdrowe babeczki. Babeczki bez glutenu mogą posłużyć jako deser lub śniadanie na słodko. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 25 min
310 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka ryżowa (250 g)
  • Mąka kokosowa (100 g)
  • Banan (200 g)
  • Daktyle suszone (100 g)
  • Jabłko (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Soda oczyszczona (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska

Przepis na muffinki bezglutenowe krok po kroku

Do miski wbij jajka i ubij je, aż masa zrobi się lekko biała.

Obierz banany ze skórki, umieść je w pojemniku do blendera, dodaj także daktyle i zblenduj.

Dodaj masę do miski wraz z mąką ryżową, kokosową, olejem rzepakowym i sodą oczyszczoną.

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników.

Foremkę do muffinek wyłóż papilotami, każdą wypełnij masą do 2/3 wysokości, wetknij w ciasto kostkę czekolady.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Gotowe muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na muffinki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat muffinek bezglutenowych

Muffinki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodki deser. Bezglutenowe babeczki są bardzo dobrą alternatywą dla osób niemogących spożywać glutenu. Przepis na muffinki bezglutenowe jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Do zrobienia bezglutenowych babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banany, daktyle, mąka ryżowa, mąka kokosowa, soda oczyszczona, jajka, jabłka, czekolada gorzka o olej rzepakowy.

Jak zrobić muffinki bezglutenowe? Do miski wbij jajka, ubij je aż masa zrobi się lekko biała. Obierz banany ze skórki, umieść je w pojemniku do blendera, dodaj także daktyle i zblenduj. Dodaj masę do miski wraz z mąką ryżową, kokosową, olejem rzepakowym i sodą oczyszczoną. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników. Foremkę do muffinek wyłóż papilotami, każdą wypełnij masą do 2/3 wysokości, wetknij w ciasto kostkę czekolady. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie.

Podsumowując prosty przepis na najlepsze muffinki bez glutenu są doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Łatwe do zrobienia babeczki możesz przygotować dla dzieci na drugie śniadanie. Pyszne babeczki przygotujesz w niespełna 30 minut. Babeczki bezglutenowe są dobre do spożycia przez 2-3 dni.

Alergeny w muffinkach bezglutenowych

Lista alergenów dla muffinek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Muffinki bezglutenowe to pyszne i zdrowe muffinki odpowiednie do spożycia przez osoby chore na celiakię a także cukrzycę. Muffinki nie zawierają dodatku cukru. Są dobrym źródłem węglowodanów w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
258.61
310.33
Białko (g)
5.91
7.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
36.97
44.36
Węglowodany przyswajalne (g)
31.74
38.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.22
6.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.20
12.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.29
5.15
Tłuszcze nienasycone (g)
5.90
7.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.30
5.16
Brak danych dla: mąka kokosowa, jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
1.92
Brak danych dla: mąka kokosowa, jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.95
79.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
29.36
35.23
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.21
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.42
Brak danych dla: mąka kokosowa, jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.28
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.25
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
0.92
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.64
12.77
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
169.06
202.88
Potas (mg)
359.97
431.96
Wapń (mg)
27.06
32.47
Fosfor (mg)
85.33
102.39
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.75
38.10
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
1.87
Cynk (mg)
0.65
0.78
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek bezglutenowych 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek bezglutenowych

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka ryżowa
250 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 g
Mąka kokosowa
100 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Banan
200 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Daktyle suszone
100 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Jabłko
200 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Soda oczyszczona
30 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 g
Koszt składników
41.60