Szybkie ciasto z jabłkami

szybkie ciasto z jabłkami

Ciasta z jabłkami to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzą się również jako szybkie w przygotowaniu ciasta, które możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto z jabłkami możemy przygotować w wielu odsłonach, możemy przygotować pyszną szarlotkę, jabłecznik lub tartę z jabłkami. Do ciasta możemy dodać także rodzynki lub orzechy. Dodatkowo ciasto na bazie jabłek możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej a także bezglutenowej. Przepisy na ciasta z jabłkami są bardzo proste, dlatego bez problemu możemy włączyć je do swojego jadłospisu.

Szybkie ciasto z jabłkami - polecane przepisy

Szybkie ciasto z jabłkami - pozostałe przepisy

Ciasta z jabłkami - pomysły i przepisy na różne wersje jabłeczników

Ciasto z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny deser, który możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do przygotowania ciasta potrzebne będą nam na pewno jabłka, które zawierają spore ilości składników mineralnych oraz witamin, których odpowiednia podaż wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W okresie zimowym świetnie sprawdzą się domowej roboty przeciery jabłkowe, które możemy wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty, ale także świetnie sprawdzi się jako słodki deser na szybko podany dla dzieci z dodatkiem kakao na mleku. Dodatkowo szarlotka jest chętnie podawanym ciastem w barach lub restauracjach z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. W artykule tym dowiesz się jakie dobre ciasta możesz przygotować z wykorzystaniem jabłek.

Ciasto – opis potrawy

Ciasto często przygotowywane jest jako deser, który powstaje poprzez połączenie mąki, cukru, jajek, tłuszczu (np. masła lub oleju rzepakowego) oraz wody lub mleka. Produkty te po połączeniu tworzą doskonałą bazę pod wypieki. Możemy wyróżnić pięć podstawowych grup ciast, które w zależności od użytych produktów spożywczych będą różniły się miedzy sobą. Wśród nich znajdziemy ciasto drożdżowe, ciasto kruche, ciasto biszkoptowe, ciasto parzone oraz ciasto francuskie. Wyróżnić możemy jeszcze ciasto ucierane, które jest bardzo proste w przygotowaniu, a produkty niezbędne do jego wykonania są przystępne cenowo. Ciasta podawane są w formie deseru podczas wielu spotkań rodzinnych lub uroczystości (np. podczas ślubu czy urodzin). Stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty, gdy spodziewamy się gości. Dodatkowo ciasta serwujemy podczas Świąt Bożonarodzeniowych czy Wielkanocy.

Do wykonania ciast najczęściej niezbędna jest mąka, jajka oraz mleko. Wybór produktów spożywczych w obecnych czasach jest bardzo szeroki, dlatego produkty te możemy zastąpić i przygotować pyszne ciasta, które będą dostosowane do preferencji żywieniowych. Dodatkowo możliwość modyfikacji wielu przepisów sprawia, że możemy przygotować przepyszne ciasta na wiele rodzajów diet.

Ciasto z jabłkami możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Wypieki  z dodatkiem jabłek są szybkie do wykonania oraz przepisy na ciasta z jabłkami są stosunkowo łatwe, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego.

Właściwości jabłek w kuchni i dla zdrowia

Jabłko – krótki opis

Jabłko to jadalny i kulisty owoc, który rośnie na drzewach. Istnieje wiele odmian tego owocu, które różnią się między sobą kolorem skórki, smakiem oraz strukturą. W zależności od odmian jabłek będziemy wykorzystywać je do przygotowania różnych potraw i przetworów. Jabłka są stosunkowo tanie i zawierają spore ilości właściwości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Przeciętne jabłko osiąga wagę około 150 gram. Do najbardziej znanych odmian jabłek możemy zaliczyć antonówkę, galę, jonagold, jonatan, lobo, papierówkę, szampion czy ligol.

Zastosowanie jabłek w kuchni

Jabłka występują w wielu odmianach, dlatego ich kulinarne zastosowanie jest bardzo szerokie. Jabłka można spożywać bezpośrednio po zebraniu wraz ze skórką lub bez niej. Dodatkowo pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych doskonale sprawdzą się jako dodatek do kompotów, sałatek owocowych i warzywnych (np. surówki z marchewki jabłka czy tradycyjnej sałatki jarzynowej). Jabłka możemy także wykorzystać jako dodatek do potraw przyrządzonych na bazie mięsa, sosów oraz deserów. Jabłka będą także stanowiły doskonały dodatek do koktajlów, które możemy przygotować z różnymi owocami oraz dodatkiem produktów mlecznych. Jabłka będą również stanowiły doskonały dodatek do pysznych placków na bazie mąki i jajek oraz jako dodatek do pysznych omletów podawanych na słodko.

Aby przechować aromatyczne jabłka w ciągu zimy możemy przygotować z nich smaczne dżemy i konfitury. Jabłka świetnie sprawdzą się również do zrobienia pysznych soków tłoczonych, które również możemy przechować w okresie zimowym. Kolejnym sposobem na przechowanie jabłek jest ich wysuszenie – w tym celu należy jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w cienkie plastry i wysuszyć je. Niektóre odmiany jabłek możemy przechowywać również tylko zerwane drzewa i ułożone w chłodnym miejscu.

W artykule ten skupimy się na wykorzystaniu jabłek do przygotowanie pysznych ciast. Ciasta z jabłkami stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Wybór jabłek do przygotowania pysznego ciasta z ich dodatkiem będzie zależał od indywidualnych preferencji. Do wykonania szarlotki można wybrać odmiany jabłek słodkich lub kwaśnych, świetnie sprawdzą się również odmiany słodko-kwaśne. Istnieje wiele odmian jabłek, dlatego przez większość roku są one dostępne. Warto sięgać po te odmiany owoców, które aktualnie owocują.

Jabłka - skład i właściwości prozdrowotne

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się.

Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego. Ponadto błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przyczynia się tym do zapobiegania rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu krążenia. Jabłka zawierają także flawonoidy, które również zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Warto zwrócić uwagę, aby spożywać jabłka ze skórkami (to właśnie tam znajduje się najwięcej flawonoidów).

Jabłka, poprzez dostarczenie witaminy C oraz A, pozytywnie wpływają na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Odpowiednia podaż tych witamin jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witaminy te zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Spożywanie jabłek pozytywnie wpływa również na wygląd skóry, ponieważ obecna w nich witamina C jest kluczowa w procesie produkcji kolagenu.

Bardzo ważną informacją dla rodziców rozszerzających dietę swoich dzieci jest fakt, że jabłka możemy podać już w 6 miesiącu życia dziecka podczas rozszerzania diety (stanowi ono jedno z pierwszych owoców, które możemy podać niemowlęciu). Jabłko warto wtedy zetrzeć na gładki mus i podawać samodzielnie. Następnie po wprowadzeniu samego jabłka warto dodać  do niego inne owoce dozwolone w diecie dziecka.

Przykładowe przepisy na ciasto z jabłkami i krótki opis

Tarta z jabłkami i galaretką

Tarta składa się z ciasta kruchego z dodatkiem owoców i galaretki. Stanowi ona odmianę Tarty Tatin - czyli tarty z jabłkami, wywodzącej się z kuchni francuskiej. Tarta jest stosunkowo trudna do wykonania, jednak odpowiedni przepis powinien ułatwić sprawę. Tarta z jabłkami i galaretką będzie stanowiła doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Tarta z jabłkami stanowi bardzo eleganckie ciasto, które doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska, którą możemy podać podczas imprez lub uroczystości rodzinnych. Tartę możemy także wypełnić kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone lub budyniu. Wierzch tarty możemy udekorować pokrojonymi jabłkami, truskawkami oraz borówkami. Do dekoracji tarty z jabłkami świetnie sprawdzą się również listki mięty. To dobre ciasto możemy podać w wielu odsłonach, dlatego ten średnio trudny do wykonania przepis będzie stanowił doskonałą bazę pod wiele ciekawych propozycji ciast z wykorzystaniem jabłka.

Szarlotka amerykańska

Jest to tradycyjne dane kuchni amerykańskiej. Jego tradycyjną nazwą jest apple pie. Ciasto składa się z tarty, która wypełniona jest nadzieniem z jabłek i przykryta na wierzchu ciastem. Tradycyjnie wierzch ciasta przykrywały pasy, które ułożone były na kształt kratki. Smaczna szarlotka często przygotowywana jest przez panie domu filmach amerykańskich – nic dziwnego jest to bowiem bardzo smaczne ciasto tradycyjne dla tego regionu. Ciasto to najczęściej serwowane jest z dodatkiem bitej śmietany lub gałki lodów. Szarlotka amerykańska będzie stanowiła doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Holenderska modyfikacja apple pie

Jest to modyfikacja tradycyjnej szarlotki amerykańskiej, w której dodatkowo do farszu z jabłek dodaje się cynamon, świeży sok z cytryny oraz rodzynki. Upieczone ciasto najczęściej polewane jest lukrową polewą. Holenderska modyfikacja pysznej szarlotki najczęściej podawana jest na ciepło lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. Przepis na wykonanie szarlotki holenderskiej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Holenderski placek z jabłkami stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Szarlotka angielska

Przepis na nią powstał już w XIV wieku. Wtedy w przepisach podawane były następujące produkty spożywcze: jabłka, przyprawy, figi, rodzynki oraz gruszki. Dodatkowo chętnie do ciasta dodawano także szafran. Obecnie apple pie przygotowywany jest podobnie do amerykańskiej wersji. W krajach anglojęzycznych chętnie podawany jest na ciepło oraz na zimno z dodatkiem lodów, bitej śmietany lub tradycyjnej angielskiej polewy przygotowanej na bazie żółtek i mleka.

Szarlotka

Znana jest również pod inną nazwą – jabłecznik. Jest to wyrób cukierniczy, który wywodzi się z Francji. Składa się on z ciasta kruchego oraz owoców. Najczęściej są to dwa placki z ciasta kruchego, między którymi znajduje się nadzienie z kwaśnych jabłek. Ciasto przygotowane na szybko można ozdobić cukrem pudrem. W okresie sezonu na jabłka szarlotkę możemy przygotować ze świeżych owoców, natomiast w okresie gdy nie mamy dostępu do sezonowych owoców możemy wykorzystać jabłka przetworzone na dżemy. Jabłecznik często podawany jest w restauracjach na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Ten smaczny placek z jabłkami stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto