Ciasto z gruszkami

ciasto z gruszkami

Gruszka jest drugim po jabłkach najpopularniejszym owocem w Polsce. Grusza pochodzi prawdopodobnie z Persji i została sprowadzona do Europy już w starożytności. Rośnie w klimacie umiarkowanym, choć ma nieco większe wymagania sadownicze, niż jabłoń. Gruszka jest bardziej miękka, soczysta i delikatna niż jabłko. Owoc jest mniej trwały. Jednak miękkie i soczyste gruszki doskonale sprawdzają się jako element deserów i ciast. Z gruszkami robimy wszystkie ciasta z owocami, jak ciasta ucierane, drożdżowe, kruche i biszkoptowo-tłuszczowe. Gruszki świetnie sprawdzają się jako warstwa w ciastach przekładanych, tortach i ciastach, czy sernikach na zimno. Warstwą gruszek w galaretce oddzielamy warstwy ciasta i kremu. Miękkie i soczyste gruszki sprawiają, że ciasto jest pysznie wilgotne.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasto z gruszkami

Przepisy w temacie ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami - proste przepisy na ciasta gruszkowe

W kuchni polskiej, gruszki są mniej popularne od jabłek, jako dodatek do wypieków. Pyszne gruszki jadamy najczęściej w postaci świeżej oraz jako dodatek do deserów i sałatek owocowych. Gruszka jest bardziej miękka i soczysta, dlatego też wykorzystanie jej do ciasta wydaje się trudniejsze. Jednak warto poznać ciekawe i łatwe przepisy, w których do ciasta wykorzystuje się gruszki, aby przekonać się jak pyszne wypieki i desery możemy z nimi zrobić. Doradzamy jak wykorzystać gruszki do ciast i deserów i przedstawiamy garść najciekawszych przepisów.

Gruszki w sztuce kulinarnej

Gruszki - pochodzenie, wykorzystanie i odmiany

Obok jabłek, gruszki są najpopularniejszymi owocami w Polsce. Owoc ten rośnie na niewysokich drzewach spotykanych naturalnie w klimacie umiarkowanym. Prawdopodobnie gruszki sprowadzono do Europy z Persji. Był to owoc bardzo popularny w starożytnym Rzymie. W odróżnieniu do jabłoni, grusza jest bardziej wrażliwa na mrozy i wymaga cieplejszego klimatu. Stawia też większe wymagania sadownikom.

Gruszka jest owocem delikatnym i mniej trwałym niż jabłko. Bardzo ważne jest, aby podczas zbioru nie uszkodzić owocu ani skórki, gdyż przyspiesza to gnicie. Podobnie jak jabłka, gruszki mają długi sezon owocowania i w zależności od odmiany owocują od lipca do październiku. Jednak największy sezon na gruszki przypada pod koniec lata, kiedy jest ich zatrzęsienie. Właśnie koniec lata stanowi okres, kiedy gruszki są najtańsze i najlepiej jest robić z nich przetwory.

Gruszki są najsmaczniejsze zjadane na świeżo. Z gruszek robimy też liczne przetwory, jak:

  • gruszki w occie,
  • chutney z gruszek,
  • nalewki,
  • mus gruszkowy,
  • gruszki suszone.

Gruszki warto jeść, gdyż zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Zawierają dużą ilość boru, co wpływa korzystnie na mózg. Dobrze też wpływają na trawienie i pracę jelit.

Jakie ciasta można zrobić z gruszką

W tradycyjnej kuchni polskiej mało jest klasycznych przepisów na ciasto z gruszkami. Gruszki po prostu zjada się w postaci świeżej lub robi z nich przetwory lub suszy. Suszone gruszki stanowią przysmak świąteczny, chętnie używany do tradycyjnego, gwiazdkowego kompotu z suszonych owoców. Z gruszek robimy również kompoty i desery. Nie znaczy to jednak, że nie ma pomysłu na pyszne ciasto gruszkowe. Dobre ciasto z gruszkami robimy z odmian zarówno twardych jak konferencje, jak też miękkich jak klapsy.

W zależności od rodzaju ciasta wybierany odmiany twarde lub miękkie. Gruszki twarde i soczyste, jak na przykład konferencje dobrze sprawdzą się w ciastach upieczonych, jak placki kruche czy piaskowe. Natomiast miękkie gruszki z dużą zawartością soku, jak na przykład klapsy, idealanie nadają się do deserów oraz tortów, czy ciast na zimno. Co ciekawe, gruszki świetnie pasują do smaku czekolady. Dlatego też często wykorzystuje się je do wyrobu deserów gruszkowo-czekoladowych.

Proste ciasta gruszkowe:

  • gruszkowe ciasto ucierane,
  • ciasto czekoladowe na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego,
  • ciasto gruszkowe jogurtowe,
  • ciasto drożdżowe z gruszką,
  • tarta z gruszką,
  • sernik z gruszką.

Jak przygotować gruszki do ciasta? Do gruszek idealnie pasuje imbir i cynamon, które nadają im korzenny smak i sprawiają, że cały placek ma smak bardzo wyrazisty. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki w zależności od rodzaju ciasta i umieszczamy w misce. Imbir ucieramy na tarce i dodajemy do gruszek. Całość posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.

Gruszki nadają się jako dodatek do różnych ciast. Najbardziej popularne z powodu łatwości są ciasta biszkoptowo-tłuszczowe, szczególnie z użyciem oleju. Wspaniale smakują ciasta jogurtowe. Gruszki będą dobrym dodatkiem zarówno do ciast drożdżowych, jak i kruchych. Sprawdzą się zarówno do sernika na zimno, jak i do tarty.

Najciekawsze desery z gruszkami

Najsłynniejszym deserem z gruszką są Gruszki Pięknej Heleny. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Wystarczy obrane gruszki pogotować 10 minut w syropie cukrowym. Następnie gruszki wykładamy na talerzyki i polewamy czekoladową polewą. Obok każdej gruszki wykładamy gałkę lodów.

Ogromne pole do popisu daje ciasto francuskie, z którego możemy robić cuda. Wydrążone gruszki wypełniamy orzechami lub nadzieniem czekoladowym, owijamy ciastem francuskim i pieczemy. Najszybszym deserem są po prostu połówki lub plasterki gruszki położone na cieście francuskim i zapieczone.

Najciekawszy przepis na pyszne ciasto z gruszkami

Pyszne ucierane i czekoladowe ciasto z gruszkami - prosty przepis

Aby zrobić proste, pyszne ciasto z gruszką, najlepiej jest wykorzystać przepis na ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które jest proste i łatwe do zrobienia. Dobre ciasto zrobimy z dodatkiem masła, jako ciasto ucierane. Gdy ciasto wyłożymy do formy wystarczy na wierzchu ułożyć ćwiartki gruszek przekrojone w poprzek. Gruszki zatopią się w cieście w czasie pieczenia i nadadzą mu wspaniały smak i wilgotną fakturę. Innym sposobem dekoracji ciasta jest posypanie go gruszkami pokrojonymi w kostkę i pokrycie całości kruszonką.

Korzystając z tego przepisu możemy zastąpić masło olejem, dzięki czemu wykonanie ciasta będzie bardzo szybkie. Aby ciasto było bardziej puszyste dodajemy jogurt. W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki. Następnie mieszamy całość i pieczemy. Gruszki świetnie pasują do czekolady i podkreślają jej smak. Dlatego też do ciasta dodajemy kakao.

Doskonale smakuje popularny placek Murzynek z gruszkami. Jest to ciasto proste i łatwe do zrobienia, które zawsze wychodzi. Tłuszcz, mleko, cukier i kakao należy zagotować, a następnie całkowicie ostudzić. Dodatek kakao nada ciastu czekoladowy smak, który świetnie współgra z gruszkami. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość możemy zmieszać na gładką masę przy pomocy miksera. Do ciasta dodajemy gruszki pokrojone na duże kawałki. Po upieczeniu ciasto gruszkowe dekorujemy polewą czekoladową.

Jak robimy dobre przekładańce i torty gruszkowe

Gruszki świetnie nadają się do deserów, szczególnie z dodatkiem czekolady. Gruszki pasują również do kremu budyniowego, pianki śmietanowej czy galaretki. Doskonale sprawdzają się jako warstwa do ciast przekładanych.

Spód do ciasta warstwowego możemy zrobić z ciasta kruchego, biszkoptowego lub z gotowego spodu do tarty. Co położymy na wierzchu, to już zależy od naszej fantazji i umiejętności kulinarnych. Idealną i łatwą do zrobienia warstwą będzie krem budyniowy. Świetnym pomysłem jest placek gruszkowy z budyniem na kruchym cieście. Spód ciasta wykładamy gruszkami i zalewamy kremem budyniowym. Na wierzchu układamy kruszonkę zrobioną z reszty ciasta kruchego.

Dobre, przekładane ciasto gruszkowe zrobimy na cieście biszkoptowym. Tu również sprawdzi się krem budyniowy. Na warstwie budyniu układamy gruszki. Dobrym pomysłem jest wzmocnienie warstwy gruszkowej galaretką. Dobrze pasuje żółta lub zielona galaretka, na przykład agrestowa. Kolejną warstwą będzie pianka z białek lub krem z bitej śmietany utwardzonej żelatyną. Na wierzchu placek posypujemy kakao lub wiórkami czekoladowymi.

Gruszki sprawdzą się także jako element tortu, szczególnie że są soczyste i słodko-kwaśne, co sprawi, że tort stanie się lekki. Miękkie i soczyste gruszki układamy jako jedną z warstw tortu, przekładane ciastem biszkoptowym lub masą kremową.

Szybkie tarty i serniki z gruszkami

Prostym ciastem jest tarta z gruszkami. Wystarczy zrobić dobry krem budyniowy i wylać go na gotowy spód do tarty. Dodajemy gruszki, a całość zalewamy galaretką. Podobnie szybko możemy zrobić tartaletki lub babeczki z kruchego ciasta. Szybkim sposobem na pyszne ciasteczka lub placki z gruszkami jest ciasto francuskie. Gotowe ciasto francuskie pozwala na zrobienie szybkich wypieków, dzięki temu, że możemy dociąć je do wybranych rozmiarów i zawinąć gruszki tworząc strucle, rolady, czy też słodkie bułeczki z gruszkami.

Gruszki świetnie sprawdzają się także do serników i ciast na zimno. Gruszki pokrojone na kawałki zatapiamy w masie sernikowej i wykładamy formę. Sernik na zimno zwykle dekorujemy galaretką, w której możemy zatopić gruszki lub inne owoce. Pyszne i soczyste gruszki idealnie nadają się do ciast z kremem na zimno. Owoce możemy pokroić na kawałki i zatopić w kremie lub potraktować je jako warstwę ciasta na zimno. Warstwę może stanowić mus ze świeżych gruszek, jak również galaretka z gruszkami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto