Ciasto z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
Tarta z gruszkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny jesienny deser. Doskonałe połączenie kremowe go serka mascarpone i lekko …
20 + 50 min łatwy 10 628 kcal -
Szarlotka z gruszkami
Szarlotka z gruszkami to doskonała propozycja na szarlotkę inaczej. Innowacyjne spojrzenie na ciasto zachwyci najbardziej wymagających gości. Przepis na szarlotkę …
30 + 50 min łatwy 10 565 kcal -
Ciasto gruszkowe
Ciasto gruszkowe to pyszny placek, który robi się w ekspresowym tempie, a smakuje niezwykle pysznie i lekko. Wszystko to zasługa …
20 + 40 min łatwy 10 289 kcal
Ciasto z gruszkami - przepisy
-
Galette
Galette to najprostszy sposób na stworzenie tarty na bazie kruchego ciasta z owocami. Jest pyszna, a przy tym szybka w …
30 + 45 min łatwy 10 259 kcal -
Ciasto z gruszkami i budyniem
Jeśli lubisz ciasta ucierane to ten przepis jest dla Ciebie. Oto pyszne, puszyste i szybkie ciasto z gruszkami i budyniem. …
20 + 60 min łatwy 12 453 kcal -
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami to świetna opcja na naprawdę pyszny deser. Choć ciasta czekoladowe zwykle paruje się z bananami czy …
20 + 30 min łatwy 10 418 kcal -
Szybkie ciasto z gruszkami
Kruche ciasto, budyń, gruszki, beza i kruszonka – czy to nie brzmi wspaniale? Właśnie takie jest to ciasto: tanie, proste, …
20 + 60 min łatwy 10 391 kcal -
Tarta gruszkowa
Tarta gruszkowa to jedna z najpopularniejszych propozycji deseru z wykorzystaniem gruszek. Jedną z najpopularniejszych i najbardziej klasycznych propozycji jest tarta …
50 + 45 min łatwy 12 -
Kruche ciasto z gruszkami
Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie …
60 + 35 min łatwy 15 211 kcal
-
Tarta z gruszkami i budyniem
Pyszna tarta z gruszkami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 12 301 kcal -
Sernik z gruszkami
Sernik z gruszkami jest naprawdę świetnym pomysłem na pyszny, łatwy i szybki deser. Pięknie się prezentuje i zachwyca swoim smakiem …
30 + 50 min łatwy 14 372 kcal -
Ciasto z gruszkami i bezą
Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie …
40 + 45 min łatwy 10 243 kcal -
Ciasto z gruszkami i mascarpone
Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie …
20 + 45 min łatwy 15 257 kcal -
Ciasto jogurtowe z gruszkami
Pyszne ciasto jogurtowe z gruszki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 40 min łatwy 12 334 kcal
-
Ciasto drożdżowe z gruszkami
Ciasto drożdżowe z gruszkami jest doskonałą opcją na naprawdę pyszny deser, który nie tylko można przygotować w domu w kilka …
30 + 45 min łatwy 10 484 kcal -
Ciasto z gruszkami i kremem
Ciasto z gruszkami i kremem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych wypieków. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje …
20 + 40 min łatwy 10 -
Ciasto z gruszkami i galaretką
Ciasto z gruszkami i galaretką jest świetną opcją zwłaszcza dla wszystkich, którzy kochają lekkie domowe desery. Ten wypiek urzeka dużą …
20 + 35 min łatwy 10 216 kcal -
Ciasto z gruszkami na oleju
Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z gruszkami na oleju przygotowane w Twoim domu. Dzisiaj przedstawię ci szybkie …
20 + 45 min łatwy 15 -
Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady
Ciasto czekoladowe z gruszką i jabłkiem, polane polewą z białej czekolady i to wszystko z aromatem rozgrzewającego cynamonu. Pyszne, zdrowe …
25 + 60 min średni 10 140 kcal -
Brownie z gruszkami
Brownie z gruszkami jest przepyszną opcją na naprawdę smaczny i szybki deser na bazie czekolady. To ciasto na pewno przypadnie …
15 + 25 min łatwy 10 268 kcal
-
Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
Proste ciasto z gruszkami i cynamonem to propozycja idealna dla wszystkich miłośników domowych wypieków, którzy nie przepadają za zbyt wymagającymi …
20 + 40 min łatwy 10 226 kcal -
Tarta z gruszkami i kruszonką
Tarta z gruszkami i kruszonką to wspaniały przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto, które na pewno przypadnie do gustu …
20 + 45 min łatwy 10 578 kcal -
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
Łatwe, szybkie i pyszne ciasto z płatków owsianych z jabłkiem, gruszką oraz orzechami włoskimi, które ma dodatkowo cytrynowo-cynamonowy smak – …
25 + 45 min łatwy 10 270 kcal -
Tarta z gruszkami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
45 + 45 min łatwy 12 284 kcal -
Gruszki pod kruszonką
Gruszki pod kruszonką to bardzo dobry pomysł na pyszne owoce pod chrupiącym ciastem idealne na deser. Do zapiekania najlepiej nadają …
15 + 30 min łatwy 10 511 kcal
-
Ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami to świetna opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. jest niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym naprawdę …
20 + 35 min łatwy 10 255 kcal -
Tartaletki z gruszkami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej lub na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 15 178 kcal -
Muffinki z gruszkami
Pyszne muffinki z gruszkami to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu babeczki. Muffinki są bardzo aromatyczne, …
30 + 20 min łatwy 12 282 kcal -
Muffiny z gruszkami
Muffiny z gruszkami to bardzo dobry pomysł na słodki deser dla dzieci i dorosłych. Muffinki z dodatkiem gruszek są bardzo …
15 + 15 min łatwy 10 -
Ciasto francuskie z gruszkami
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z gruszkami, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla …
10 + 15 min łatwy 10 122 kcal
Ciasto z gruszkami - co to jest?
Gruszka jest drugim po jabłkach najpopularniejszym owocem w Polsce. Grusza pochodzi prawdopodobnie z Persji i została sprowadzona do Europy już w starożytności. Rośnie w klimacie umiarkowanym, choć ma nieco większe wymagania sadownicze, niż jabłoń. Gruszka jest bardziej miękka, soczysta i delikatna niż jabłko. Owoc jest mniej trwały. Jednak miękkie i soczyste gruszki doskonale sprawdzają się jako element deserów i ciast. Z gruszkami robimy wszystkie ciasta z owocami, jak ciasta ucierane, drożdżowe, kruche i biszkoptowo-tłuszczowe. Gruszki świetnie sprawdzają się jako warstwa w ciastach przekładanych, tortach i ciastach, czy sernikach na zimno. Warstwą gruszek w galaretce oddzielamy warstwy ciasta i kremu. Miękkie i soczyste gruszki sprawiają, że ciasto jest pysznie wilgotne.
Ciasto z gruszkami - proste przepisy na ciasta gruszkowe
W kuchni polskiej, gruszki są mniej popularne od jabłek, jako dodatek do wypieków. Pyszne gruszki jadamy najczęściej w postaci świeżej oraz jako dodatek do deserów i sałatek owocowych. Gruszka jest bardziej miękka i soczysta, dlatego też wykorzystanie jej do ciasta wydaje się trudniejsze. Jednak warto poznać ciekawe i łatwe przepisy, w których do ciasta wykorzystuje się gruszki, aby przekonać się jak pyszne wypieki i desery możemy z nimi zrobić. Doradzamy jak wykorzystać gruszki do ciast i deserów i przedstawiamy garść najciekawszych przepisów.
Gruszki w sztuce kulinarnej
Gruszki - pochodzenie, wykorzystanie i odmiany
Obok jabłek, gruszki są najpopularniejszymi owocami w Polsce. Owoc ten rośnie na niewysokich drzewach spotykanych naturalnie w klimacie umiarkowanym. Prawdopodobnie gruszki sprowadzono do Europy z Persji. Był to owoc bardzo popularny w starożytnym Rzymie. W odróżnieniu do jabłoni, grusza jest bardziej wrażliwa na mrozy i wymaga cieplejszego klimatu. Stawia też większe wymagania sadownikom.
Gruszka jest owocem delikatnym i mniej trwałym niż jabłko. Bardzo ważne jest, aby podczas zbioru nie uszkodzić owocu ani skórki, gdyż przyspiesza to gnicie. Podobnie jak jabłka, gruszki mają długi sezon owocowania i w zależności od odmiany owocują od lipca do październiku. Jednak największy sezon na gruszki przypada pod koniec lata, kiedy jest ich zatrzęsienie. Właśnie koniec lata stanowi okres, kiedy gruszki są najtańsze i najlepiej jest robić z nich przetwory.
Gruszki są najsmaczniejsze zjadane na świeżo. Z gruszek robimy też liczne przetwory, jak:
- gruszki w occie,
- chutney z gruszek,
- nalewki,
- mus gruszkowy,
- gruszki suszone.
Gruszki warto jeść, gdyż zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Zawierają dużą ilość boru, co wpływa korzystnie na mózg. Dobrze też wpływają na trawienie i pracę jelit.
Jakie ciasta można zrobić z gruszką
W tradycyjnej kuchni polskiej mało jest klasycznych przepisów na ciasto z gruszkami. Gruszki po prostu zjada się w postaci świeżej lub robi z nich przetwory lub suszy. Suszone gruszki stanowią przysmak świąteczny, chętnie używany do tradycyjnego, gwiazdkowego kompotu z suszonych owoców. Z gruszek robimy również kompoty i desery. Nie znaczy to jednak, że nie ma pomysłu na pyszne ciasto gruszkowe. Dobre ciasto z gruszkami robimy z odmian zarówno twardych jak konferencje, jak też miękkich jak klapsy.
W zależności od rodzaju ciasta wybierany odmiany twarde lub miękkie. Gruszki twarde i soczyste, jak na przykład konferencje dobrze sprawdzą się w ciastach upieczonych, jak placki kruche czy piaskowe. Natomiast miękkie gruszki z dużą zawartością soku, jak na przykład klapsy, idealanie nadają się do deserów oraz tortów, czy ciast na zimno. Co ciekawe, gruszki świetnie pasują do smaku czekolady. Dlatego też często wykorzystuje się je do wyrobu deserów gruszkowo-czekoladowych.
Proste ciasta gruszkowe:
- gruszkowe ciasto ucierane,
- ciasto czekoladowe na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego,
- ciasto gruszkowe jogurtowe,
- ciasto drożdżowe z gruszką,
- tarta z gruszką,
- sernik z gruszką.
Jak przygotować gruszki do ciasta? Do gruszek idealnie pasuje imbir i cynamon, które nadają im korzenny smak i sprawiają, że cały placek ma smak bardzo wyrazisty. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki w zależności od rodzaju ciasta i umieszczamy w misce. Imbir ucieramy na tarce i dodajemy do gruszek. Całość posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.
Gruszki nadają się jako dodatek do różnych ciast. Najbardziej popularne z powodu łatwości są ciasta biszkoptowo-tłuszczowe, szczególnie z użyciem oleju. Wspaniale smakują ciasta jogurtowe. Gruszki będą dobrym dodatkiem zarówno do ciast drożdżowych, jak i kruchych. Sprawdzą się zarówno do sernika na zimno, jak i do tarty.
Najciekawsze desery z gruszkami
Najsłynniejszym deserem z gruszką są Gruszki Pięknej Heleny. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Wystarczy obrane gruszki pogotować 10 minut w syropie cukrowym. Następnie gruszki wykładamy na talerzyki i polewamy czekoladową polewą. Obok każdej gruszki wykładamy gałkę lodów.
Ogromne pole do popisu daje ciasto francuskie, z którego możemy robić cuda. Wydrążone gruszki wypełniamy orzechami lub nadzieniem czekoladowym, owijamy ciastem francuskim i pieczemy. Najszybszym deserem są po prostu połówki lub plasterki gruszki położone na cieście francuskim i zapieczone.
Najciekawszy przepis na pyszne ciasto z gruszkami
Pyszne ucierane i czekoladowe ciasto z gruszkami - prosty przepis
Aby zrobić proste, pyszne ciasto z gruszką, najlepiej jest wykorzystać przepis na ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które jest proste i łatwe do zrobienia. Dobre ciasto zrobimy z dodatkiem masła, jako ciasto ucierane. Gdy ciasto wyłożymy do formy wystarczy na wierzchu ułożyć ćwiartki gruszek przekrojone w poprzek. Gruszki zatopią się w cieście w czasie pieczenia i nadadzą mu wspaniały smak i wilgotną fakturę. Innym sposobem dekoracji ciasta jest posypanie go gruszkami pokrojonymi w kostkę i pokrycie całości kruszonką.
Korzystając z tego przepisu możemy zastąpić masło olejem, dzięki czemu wykonanie ciasta będzie bardzo szybkie. Aby ciasto było bardziej puszyste dodajemy jogurt. W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki. Następnie mieszamy całość i pieczemy. Gruszki świetnie pasują do czekolady i podkreślają jej smak. Dlatego też do ciasta dodajemy kakao.
Doskonale smakuje popularny placek Murzynek z gruszkami. Jest to ciasto proste i łatwe do zrobienia, które zawsze wychodzi. Tłuszcz, mleko, cukier i kakao należy zagotować, a następnie całkowicie ostudzić. Dodatek kakao nada ciastu czekoladowy smak, który świetnie współgra z gruszkami. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość możemy zmieszać na gładką masę przy pomocy miksera. Do ciasta dodajemy gruszki pokrojone na duże kawałki. Po upieczeniu ciasto gruszkowe dekorujemy polewą czekoladową.
Jak robimy dobre przekładańce i torty gruszkowe
Gruszki świetnie nadają się do deserów, szczególnie z dodatkiem czekolady. Gruszki pasują również do kremu budyniowego, pianki śmietanowej czy galaretki. Doskonale sprawdzają się jako warstwa do ciast przekładanych.
Spód do ciasta warstwowego możemy zrobić z ciasta kruchego, biszkoptowego lub z gotowego spodu do tarty. Co położymy na wierzchu, to już zależy od naszej fantazji i umiejętności kulinarnych. Idealną i łatwą do zrobienia warstwą będzie krem budyniowy. Świetnym pomysłem jest placek gruszkowy z budyniem na kruchym cieście. Spód ciasta wykładamy gruszkami i zalewamy kremem budyniowym. Na wierzchu układamy kruszonkę zrobioną z reszty ciasta kruchego.
Dobre, przekładane ciasto gruszkowe zrobimy na cieście biszkoptowym. Tu również sprawdzi się krem budyniowy. Na warstwie budyniu układamy gruszki. Dobrym pomysłem jest wzmocnienie warstwy gruszkowej galaretką. Dobrze pasuje żółta lub zielona galaretka, na przykład agrestowa. Kolejną warstwą będzie pianka z białek lub krem z bitej śmietany utwardzonej żelatyną. Na wierzchu placek posypujemy kakao lub wiórkami czekoladowymi.
Gruszki sprawdzą się także jako element tortu, szczególnie że są soczyste i słodko-kwaśne, co sprawi, że tort stanie się lekki. Miękkie i soczyste gruszki układamy jako jedną z warstw tortu, przekładane ciastem biszkoptowym lub masą kremową.
Szybkie tarty i serniki z gruszkami
Prostym ciastem jest tarta z gruszkami. Wystarczy zrobić dobry krem budyniowy i wylać go na gotowy spód do tarty. Dodajemy gruszki, a całość zalewamy galaretką. Podobnie szybko możemy zrobić tartaletki lub babeczki z kruchego ciasta. Szybkim sposobem na pyszne ciasteczka lub placki z gruszkami jest ciasto francuskie. Gotowe ciasto francuskie pozwala na zrobienie szybkich wypieków, dzięki temu, że możemy dociąć je do wybranych rozmiarów i zawinąć gruszki tworząc strucle, rolady, czy też słodkie bułeczki z gruszkami.
Gruszki świetnie sprawdzają się także do serników i ciast na zimno. Gruszki pokrojone na kawałki zatapiamy w masie sernikowej i wykładamy formę. Sernik na zimno zwykle dekorujemy galaretką, w której możemy zatopić gruszki lub inne owoce. Pyszne i soczyste gruszki idealnie nadają się do ciast z kremem na zimno. Owoce możemy pokroić na kawałki i zatopić w kremie lub potraktować je jako warstwę ciasta na zimno. Warstwę może stanowić mus ze świeżych gruszek, jak również galaretka z gruszkami.