Fit brownie z fasoli

Opublikowano: 02.07.2021 r., 15:33 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fit brownie z fasoli
Fit brownie z fasoli
Pyszne ciasto z nutą cynamonu i piernika w wersji bez dodatku cukru i mąki. Zdrowe, smaczne i bardzo proste do zrobienia brownie fasolowe z czekoladą i wiśniami.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Blendowanie 45 min
202 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Banan 1 sztuka (120 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyzki (20 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Erytrytol (100 g)
  • Wiśnie (100 g)
  • Czekolada mleczna bez dodatku cukru (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa 9x22 cm

Przepis na fit brownie z fasoli krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż formę papierem do pieczenia.

Na sicie umieść fasolę i bardzo dokładnie ją opłucz.

Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem wiśni i czekolady. Dodaj też łyżkę przyprawy do piernika i szczyptę cynamonu. Blendowanie powinno zająć kilka minut, masa ma być gładka bez grudek.

Posiekaj czekoladę nożem na 0,5 cm kwadraciki (nie za duże, nie za małe) i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Wlej całą masę do foremki. Powciskaj po wierzchu wiśnie.

Piecz ciasto około 45 minut.

Jak oceniasz przepis na fit brownie z fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat fit brownie z fasoli

Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich przepisów na brownie z fasoli. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 18, więc jest to przepis, który w najniższym stopniu podwyższa poziom glukozy i insuliny w krwioobiegu. Super sposób na dietetyczne ciasto wegańskie. Wykonanie przepisu to niespełna kilka minut. Ponadto składa się tylko z pięciu prostych, ale też jednocześnie bardzo zdrowych produktów – bez cukru i mąki.

By ciasto było w stu procentach fit zaopatrz się w czekoladę nie słodzoną cukrem a jego zamiennikami. Odpowiednia będzie też czekolada gorzka. Czekolada gorzka o zawartości kakao minimum 64% byłaby najlepszym wyborem. Do przepisu można wykorzystać oprócz wiśni inne owoce. Najlepsze to maliny lub jagody, ale też truskawki. Są one niezbyt słodkie, zawierają niewielką ilość cukru oraz niski indeks glikemiczny. Do pieczenia sprawdzą się bardzo dobrze. Świeże lub mrożone – oba rodzaje owoców są dobrym wyjściem do przygotowania tego przepisu.

Przepis jest bogaty w białko. Pochodzi ono z fasoli, która jest źródłem białka pochodzenia roślinnego. Poza białkiem fasola jest bogata w węglowodany złożone, bardzo ważne dla człowieka. Błonnik jest kolejnym składnikiem, który zasługuje na wzmiankę. Dzięki tym związkom przepis jest sycący i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Kakao jest cenne w antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe. Czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao dodatkowo potęguje jego ilość. Przygotowując ciasto bez cukru – używając erytrytolu lub innego zamiennika – i bez mąki sprawiasz, że ciasto jest mniej kaloryczne, ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny.

Przyprawy dodane do przepisu – cynamon czy przyprawa do piernika – również zawierają cenne substancje, które wspierają zdrowie. Cynamon ma wpływ między innymi na zwiększenie termogenezy poposiłkowej – rozgrzewa - i przyspieszenie tempa przemiany materii. Jest też źródłem antyoksydantów. Przyprawa do piernika z reguły zawiera w składzie cukier – są do kupienia wersje bez cukru lub można zrobić swoją mieszankę - ale poza tym przyprawy mają podobne działanie do cynamonu.

Alergeny w fit brownie z fasoli

Lista alergenów dla fit brownie z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze fit brownie z fasoli

na 100g gotowej potrawy

Bardzo zdrowy przepis, który nie zawiera cukru i glutenu. Ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
150.22
202.80
Białko (g)
7.76
10.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
30.55
41.24
Węglowodany przyswajalne (g)
27.20
36.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.34
4.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
6.93
9.35
Tłuszcze nasycone (g)
3.58
4.83
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
4.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
3.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
1.27
Cholesterol (mg)
53.76
72.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
157.99
213.28
Potas (mg)
330.95
446.78
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.09
93.27
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
144.57
195.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.53
52.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.50
2.03
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit brownie z fasoli 34
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit brownie z fasoli

Koszt składników
51.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyzki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Erytrytol
100 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Wiśnie
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Czekolada mleczna
100 g
bez dodatku cukru
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
51.40